Pregled - svet, 23. 2. (četrtek)

Ljubljana, 23. februarja - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 23. februarja.

KIJEV - Dan pred prvo obletnico ruske invazije na Ukrajino se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poklonil vsem, ki so umrli od začetka vojne 24. februarja lani. V čustvenem sporočilu, ki ga je objavil na Telegramu, je obljubil, da bo Moskva odgovarjala za "vse nasilje, poboje in mučenja". Prepričan je, da bo Ukrajina zmagala. Obenem je po pogovoru s španskim premierjem Pedrom Sanchezom izrazil pripravljenost na pogovore o kitajskem mirovnem načrtu za Ukrajino, ki ga sicer še ni videl.

BRUSELJ - Pristojni organ Evropske komisije je uslužbence te institucije pozval, naj s svojih službenih in osebnih naprav, ki jih uporabljajo za službo, odstranijo aplikacijo TikTok. Komisija se je za to odločila zaradi pomislekov glede varnosti podatkov. Tistim, ki tega ne bodo naredili, bodo onemogočili uporabo službene e-pošte in aplikacije Skype. Podobno odločitev so kasneje sprejeli na Generalnem sekretariatu Sveta EU.

KIJEV/HELSINKI - Španski premier Pedro Sanchez je na obisku v Kijevu Ukrajini zagotovil podporo, dokler se v Evropo ne vrne mir. Potem ko je Madrid v sredo napovedal dobavo šestih tankov leopard, je napovedal prizadevanja, da bi njihovo število povišali na deset. Iz Helsinkov so medtem sporočili, da bo Finska Ukrajini poslala tri tanke leopard.

RIM - Zgornji dom italijanskega parlamenta je potrdil sporni vladni odlok, ki omejuje misije reševalnih ladij nevladnih organizacij v Sredozemskem morju. Senat je odlok desne vlade premierke Giorgie Meloni potrdil s 84 glasovi za in 61 proti. Ker ga je že sprejela poslanska zbornica, bo zdaj začel veljati.

GAZA/TEL AVIV - Po sredinem napadu izraelske vojske v Nablusu na Zahodnem bregu, v katerem je bilo po zadnjih podatkih ubitih 11 Palestincev, je bilo z območja Gaze proti Izraelu izstreljenih več raket. Izrael se je odzval z letalskimi napadi na objekte na območju Gaze, ki naj bi jih uporabljalo palestinsko gibanje Hamas.

DUNAJ - Prvi dan zasedanja Parlamentarne skupščine Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je minil v znamenju kritik ruskih delegatov zaradi ruske invazije na Ukrajino. "Nekateri poslanci pomagajo pri zločinski agresiji," je dejala predsednica skupščine Margareta Cederfelt in Rusijo obtožila spodkopavanja človekovih pravic. Več je bilo tudi kritik na račun prisotnosti ruskih delegatov.

HAAG - Agencije EU za pravosodno sodelovanje Eurojust je napovedala vzpostavitev centra, ki bo zbiral in analiziral dokaze o vojnih zločinih v Ukrajini po ruski agresiji nad državo. Zbrane podatke bodo lahko kasneje uporabili na morebitnih sojenjih, tožilcem pa bodo pomagali osvetliti ne le posamezna kazniva dejanja, temveč tudi sistemsko ravnanje v ozadju, je prepričan predsednik Eurojusta Ladislav Hamran.

BRUSELJ - Evropska komisija je predlagala podaljšanje trgovinskih ugodnosti za Ukrajino za eno leto. To pomeni, da bi se v obliki avtonomnih trgovinskih ukrepov še naprej opuščalo uvozne dajatve, kvote in ukrepe trgovinske zaščite za ukrajinski izvoz v Evropsko unijo, so sporočili iz Bruslja.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je za položaj novega predsednika Svetovne banke predlagal nekdanjega glavnega izvršnega direktorja podjetja Mastercard Ajaya Bango. Na položaju bo po potrditvi odbora izvršnih direktorjev Svetovne banke zamenjal Davida Malpassa.

BELFAST - Na Severnem Irskem je bil v sredo policist, ki ni bil na dolžnosti, tarča strelskega napada, po katerem je trenutno v kritičnem, a stabilnem stanju. Policija je aretirala tri ljudi in osumljence policija označila za "nasilne disidentske republikance". V središču preiskave je Nova Ira, odcepljena disidentska skupina Irske republikanske armade (Ira).

ŽENEVA - Po svetu med nosečnostjo ali porodom vsaki dve minuti umre ena ženska, je pokazalo poročilo agencij Združenih narodov. Dokument razkriva zaskrbljujoče nazadovanje na področju zdravja žensk v zadnjih letih, saj je v skoraj vseh regijah po svetu umrlo več ali pa enako število nosečnic in porodnic kot v obdobju med letoma 2000 in 2015.

ORLANDO - Novinar lokalne televizije na Floridi je bil v sredo ubit med poročanjem s prizorišča predhodnega streljanja v predmestju Orlanda. 19-letni napadalec, ki naj bi zagrešil tudi prvo streljanje, v katerem je umrla ena oseba, je ob vrnitvi na prizorišče zločina ubil novinarja in devetletno deklico v eni od bližnjih hiš.

ZAGREB - V nesreči med razminiranjem minskega polja v kraju Čanak v Liki sta umrla dva človeka, eden na kraju dogodka, drugi pa na poti v bolnišnico, je sporočila hrvaška policija. Šlo naj bi za ženo in moškega.

PULJA - Na Hrvaškem je veliko pozornosti požela odločitev puljskega župana Filipa Zoričića, ki je prepovedal koncert v mestni športni dvorani, ki bi moral biti 25. marca in na katerem bi nastopili glasbeniki Duško Kuliš, Dragan Kojić, Ana Bekuta in Zorana Mićanović, ker da v javnih prostorih ne bo turbofolk glasbe. Organizatorji pravijo, da je župan glasbenike označil za "srbske smeti", a Zoričić je to zanikal.

spo/spo
© STA, 2023