Pregled - Slovenija, 23. 2. (četrtek)

Ljubljana, 23. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 23. februarja.

LJUBLJANA - Vlada je na seji razrešila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in na njegovo mesto imenovala Senada Jušića, so za STA potrdili v vladnem uradu za komuniciranje. Poleg njega je vlada imenovala tudi nekatere druge člane najožje ekipe novega ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja. Ta je poudaril, da ima za uresničitev ciljev, za katere je dobil politično podporo, pravico do izbire ekipe, s katero bo lahko delal. Lindav pa je ocenil, da to mesto zapušča z dobrimi rezultati in da so policijo vodili v pravo smer. Ko gre za zrelost in razumevanje, da je treba policiji zagotoviti samostojnost in neodvisnost dela, pa ugotavlja, da je v tem pogledu očitno pričakoval preveč.

LJUBLJANA - Vojna v Ukrajini je poraz človeške družbe in izraz nesposobnosti reševanja sporov po mirni poti, kar je eno od temeljnih načel mednarodnega prava, je v predsedniški palači na osrednjem dogodku pred obletnico ruske agresije nad Ukrajino izpostavila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ob tem je poudarila, da Slovenija ostaja zavezana Ukrajini. Zbrane je v predsedniški palači nagovoril veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran, prek video nagovora pa tudi žena ukrajinskega predsednika Olena Zelenska.

LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se nekaj več kot leto dni po ukinitvi vnovič uvaja obveznost izročanja računa kupcu za kupljeno blago oz. prejeto storitev. Glasove za so dali le poslanci koalicije, saj v opoziciji v noveli vidijo le nepotrebno birokratsko oviro.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predlog dopolnitve zakona o makrobonitetnem nadzoru finančnega sistema, ki prinaša rešitev za omejitev vpliva vsakokratne korekcije minimalne plače na kreditno sposobnost gospodinjstev. Banka Slovenije bo lahko namreč omejitve glede posojil prilagajala neodvisno od zakona o izvršbi in zavarovanju.

LJUBLJANA - Vlada je izdala uredbo o nadomestilu za kritje posrednih stroškov zaradi stroškov emisij toplogrednih plinov, potem ko je minuli teden slovensko shemo za ta nadomestila, vredno 99,15 milijona evrov, odobrila Evropska komisija. Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Vesna Nahtigalje dejala, da je sprejetjem uredbe o presekan desetletni gordijski vozel in da bo slovenska energetsko intenzivna industrija lahko postala bolj konkurenčna. Po podatkih GZS bo nadomestila deležnih 19 podjetij.

LJUBLJANA - Vlada je v načrt razvojnih programov za obdobje 2023-2026 umestila projekt oskrbe rižanskega in kraškega omrežja s pitno vodo, s katerim naj bi izboljšali oskrbo slovenske Istre s pitno vodo. Kot je povedal minister za naravne vire Uroš Brežan, bodo učinki ukrepov vidni že to poletje.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predloga zakonov o infrastrukturi za alternativna goriva in o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. Po besedah ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra gre za dva mejnika načrta za okrevanje in odpornost, vlada pa želi z njima pospešiti zeleni prehod.

LJUBLJANA - Skupina NLB je lani ustvarila 446,9 milijona evrov čistega dobička, kar je nova rekordna vrednost in skoraj podvojen predlanski rezultat. Na poslovni rezultat je pomembno vplival marčni prevzem slovenske Sberbank, ki se zdaj imenuje N Banka. Brez tega učinka se je čisti dobiček povečal za 11 odstotkov na 262,8 milijona evrov. Rezultati so po besedah prvega moža NLB Blaža Brodnjaka trdni in vzdržni. Brodnjak je ob tem poudaril, da je banka od 2011 v proračun vplačala okoli 2,4 milijarde evrov, kar je več od državne pomoči med 2011 in 2013.

KOPER - Skupina Luka Koper je lani ustvarila rekordnih 313,5 milijona evro čistih prihodkov od prodaje, kar je 37 odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček je poskočil za 133 odstotkov na prav tako rekordnih 74,2 milijona evrov. Največji doslej je bil tudi pretovor blaga v pristanišču.

WASHINGTON - Predstavniki Slovenije in ZDA so v sredo v Washingtonu opravili tretji strateški dialog med državama, ki je bil posvečen aktualnim mednarodnim in dvostranskim temam, med drugim vojni v Ukrajini in slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN za obdobje od začetka leta 2024 do konca leta 2025. Prva dva strateška dialoga sta potekala na ravni generalnih direktorjev, sedaj je bila raven povišana na državne sekretarje oziroma namestnike ministrov. Slovensko stran je zastopal državni sekretar Samuel Žbogar.

LJUBLJANA - Po imenovanju zadostnega števila članov sveta RTVS po noveli zakona o RTVS je ta konstituiran, a nima pravne podlage za delo. Obstoječima nadzornemu in programskemu svetu pa je s tem potekel mandat, torej nimata več pravne podlage za obstoj, ugotavljata tako pravnik Ciril Ribičič kot ministrica za kulturo Asta Vrečko. V vladni koaliciji pričakujejo, da bo vodstvo RTVS novemu svetu omogočilo polnopravno delovanje. Če ne, bo zavod brez operativnega organa upravljanja in nadzora.

LJUBLJANA - Vlada je na seji v okviru finančnega načrta ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prerazporedila sredstva v skupni višini približno šest milijonov evrov. Sredstva bodo namenjena za plačilo prejemkov upokojencem in za sofinanciranje stroškov institucionalnega varstva in pomoči na domu, so sporočili z vlade.

LJUBLJANA - DZ je predlog novele zakona o upravnem sporu, ki je v prvi obravnavi, s 53 glasovi za in nobenim proti ocenil kot primernega za nadaljnjo obravnavo. V predlogu, ki ga je v DZ vložila vlada, so rešitve za povečanje učinkovitosti postopkov v upravnem sporu in skrajšanje časa odločanja.

LJUBLJANA - DZ je obravnaval posebno poročilo varuha človekovih pravic o dostopnosti centrov za socialno delo za gibalno in senzorno ovirane, po katerem je stanje v nekaterih primerih kritično. S 76 glasovi za in nobenim proti je sprejel priporočilo, naj ministrstvo za delo in skupnost centrov za socialno delo pripravita akcijski načrt za odpravo ovir.

LJUBLJANA - Slovenska škofovska konferenca (SŠK) praznuje 30. obletnico ustanovitve. Slovesnost so začeli s sveto mašo v ljubljanski stolnici, kjer so se zahvalili za 30 let samostojne SŠK. Nadaljevali pa s predstavitvijo publikacije V službi evangelija in človeka, ki opisuje zgodovino in nastanek samostojne SŠK. Publikacijo je uredil teolog Bogdan Kolar.

LJUBLJANA - Sindikalna konfederacija Glosa - Zasuk je s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pristopila k uvodu v pogajanja za kolektivno pogodbo za zunanje izvajalce v kulturno-ustvarjalnem sektorju. Konfederacija si želi s skupno pogodbo urediti standarde za vse delavce iz sektorja, ki delujejo za javne kulturne zavode.

LJUBLJANA - Vlada je danes sprejela spremembo uredbe za samozaposlene v kulturi, s katero odpravlja dolgoročne negativne posledice epidemije covida-19 za samozaposlene v kulturi. Vlada je v skladu z inflacijo in povišanjem plač v javnem sektorju v zadnjih desetih mesecih dvignila dohodkovni cenzus za samozaposlene v kulturi na 36. plačilni razred.

LJUBLJANA - V Slovenski kinoteki se je začel tradicionalni festival Dnevi etnografskega filma. Tudi letos bo omogočil vpogled v različne realnosti sodobnega časa in okoliščin, ki zaznamujejo naš vsakdan. Ponudil bo 15 filmov s celega sveta, ki jih je žirija izbrala med 270 prijavljenimi tematsko in žanrsko različnimi deli.

ap/np/mlj/akt/tz/bg/spo/jb/rbi/las/jes/mrn/bdo/zc/mlu/lte/pse/mo/npe/lad/moz/tv/kb/ap
© STA, 2023