Pregled - šport, 21. 2. (torek)

Ljubljana, 21. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 21. februarja.

KRANJSKA GORA - V središču Kranjske Gore so nocoj slovesno odprli največji letošnji športni dogodek v Sloveniji, 43. svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici. Dogodek se je simbolno začel ob 20.23, med več kot 130 nastopajočimi so bili tudi Laibach, Ansambel Saša Avsenika in DJ Umek. Zbrane so nagovorili predsednik Mednarodne smučarske in deskarske zveze (Fis) Johan Elias, ki je tekmovanje tudi uradno odprl, predsednik vlade Robert Golob in predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) in OK Planica Enzo Smrekar. Do 5. marca se bodo športniki v dolini pod Poncami borili kar za 24 kompletov odličij.

PLANICA - Smučarke skakalke so na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici opravile prvi trening. Med Slovenkami se je dvakrat na tretje mesto zavihtela Ema Klinec. Dve seriji je dobila Norvežanka Anna Odine Ström, v eni je bila tretja. Nika Križnar, dobitnica dveh kolajn v smučarskih skokih na lanskih olimpijskih igrah v Pekingu, ki je nekaj tekem svetovnega pokala izpustila zaradi težav z zdravjem in pripravljenostjo, je obležala z gripo in je na treningu ni bilo. Jutri do devete ure bo sporočila, če bo lahko nastopila v kvalifikacijah, sicer bo tekmovala mlada Ajda Košnjek.

LJUBLJANA - Nogometaši madridskega Reala so na prvi tekmi osmine finala lige prvakov v gosteh premagali Liverpool s 5:2. V gosteh je bil uspešen tudi Napoli, ki je v Frankfurtu slavil proti Eintrachtu z 2:0. V sredo bo Inter Samirja Handanovića igral proti Portu, Leipzig Kevina Kampla pa proti Manchester Cityju. Slednji ne bo mogel računati na Kevina De Bruyneja in Aymerica Laporta. Prejšnji teden so nogometaši Borussie Dortmund z 1:0 premagali Chelsea, Benfica v gosteh Club Brugge z 2:0, Paris Saint Germain je izgubil proti Bayernu iz Münchna z 0:1, Milan pa je z 1:0 premagal Tottenham.

LJUBLJANA - Nogometaši so odigrali dve tekmi 23. kroga Prve lige Telemach. Koper je doma izgubil s Kalcer Radomlje z 1:2 (0:1), Mura in CB24 Tabor Sežana sta se razšla brez zmagovalca - 2:2 (0:2). V sredo bosta na sporedu še tekmi Celje - Bravo in Olimpija - Gorica ter v četrtek Domžale - Maribor.

ANTALYA - Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v Antalyi odigrala še tretjo pripravljalno tekmo v Turčiji in zabeležila remi. Izbranke Boruta Jarca, ki jih letos čaka nastop v ligi narodov, so po Uzbekistanu (2:1) in Zambiji (1:0) z Južno Afriko igrale 1:1 (1:0). Edini gol za Slovenijo je dosegla Adrijana Mori v 13. minuti.

LJUBLJANA - Hokejisti SŽ Olimpije so na tekmi mednarodne lige ICEHL izgubili z Red Bull Salzburgom z 1:4 (0:2, 1:1, 0:1).

KOPER - Rokometaši Kopra so v 15. krogu lige NLB izgubili proti Riku Ribnici z 28:31 (14:16).

VELENJE - Rokometaši Gorenja iz Velenja se bodo v četrtfinalu evropskega pokala pomerili z Vojvodino iz Novega Sada, je določil žreb na sedežu Evropske rokometne zveze (EHF). Ekipa Vojvodine je na poti do četrtfinala premagala italijanski Brixen, avstrijski Krems in norveški Arendal.

LJUBLJANA - Slovenski kolesar Tadej Pogačar ne bo branil lanske zmage na kolesarski dirki Strade Biance, ki bo na sporedu 4. marca. Belgijsko spletno stran Sporza sporoča, da bo Pogačar kratkoročno vse usmeril v nastop na dirki Pariz - Nica.

TBILISI - Slovenski deskarji se na svetovnem prvenstvu v gruzijskem Bakurianiju niso vmešali v boj za kolajne. V izločilne boje sta se sicer uvrstila Žan Košir, deseti, in Rok Marguč 13. v kvalifikacijah, nato pa sta svojo pot končala v osmini finala, Koširja je premagal Bolgar Radoslav Jankov, Marguča pa Švicar Dario Caviezel.

DUBAJ - Ekipa Soudal-Quick Step je zmagovalka druge etape kolesarske dirke po Združenih arabskih emiratih. Na 17,3 km dolgem ekipnem kronometru v pristanišču Halifa je v tesnem razpletu za eno sekundo ugnala moštvo EF Education-EasyPost, za tri pa ekipo Ineos Grenadiers. Rdečo majico vodilnega je prevzel Avstralec Luke Plapp (Ineos Grenadiers). V zelo tesnem razpletu je danes ekipa Bahrain-Victorious s slovenskim predstavnikom Matevžem Govekarjem zasedla četrto mesto s štirimi sekundami zaostanka. Še sekundo več je na petem mestu zaostala ekipa Jayco-AlUla z drugim slovenskim kolesarjem na tej dirki Luko Mezgecem.

LJUBLJANA - Kolesarska dirka po Sloveniji se bo letos začela v Celju, so danes sporočili iz Kolesarske zveze Slovenije. Devetindvajseta izdaja slovenske pentlje bo na sporedu med 14. in 18. junijem. Letošnja dirka bo potekala 30 let po prvi izdaji, v zadnjih letih pa z nastopi Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča na domači pentlji le še pridobiva na ugledu.V svoji zgodovini dirke niso organizirali le dvakrat in sicer leta 1997 ter nazadnje 2020, ko je izvedbo preprečila pandemija novega koronavirusa. Od realizacije prvega mednarodnega televizijskega prenosa leta 2017 si je dirko vsako leto ogledalo več kot deset milijonov gledalcev s celega sveta.

ag/jz/lr/alz/ad/ic/zza/lr
© STA, 2023