Pregled - svet, 21. 2. (torek)

Ljubljana, 21. februarja - Pregled dogodkov v svetu v torek, 21. februarja.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je v govoru o stanju v državi napovedal, da bo Rusija "sistematično" nadaljevala ofenzivo v Ukrajini. Za vojno v Ukrajini in njegovo zaostrovanje je po njegovih besedah "v celoti" odgovoren Zahod, ki da želi "opraviti z Rusijo" in ji zadati strateški poraz. Rusija je skušala konflikt v Donbasu rešiti po mirni poti, je v nagovoru tri dni pred prvo obletnico ruske invazije na Ukrajino dejal Putin in dodal, da se je zavezanost Zahoda miru izkazala za "goljufijo" in "kruto laž". Sporočil je tudi, da Moskva prekinja sodelovanje v pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je to odločitev Rusije označil za neodgovorno. Da Rusija sicer še naprej namerava spoštovati določila sporazuma v zvezi z omejitvami števila strateškega orožja, je nato sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

ALEP - V potresu z magnitudo 6,4, ki je v ponedeljek zvečer stresel jug Turčije in severozahod Sirije, je v Turčiji po najnovejših podatkih tamkajšnjih oblasti umrlo šest ljudi, skoraj 300 je ranjenih, v Siriji pa je po navedbah aktivistov umrlo pet ljudi, ranjenih pa je več kot 500. Novo tresenje tal je povzročilo paniko na območju, ki ga je opustošil že potres 6. februarja. Številne stavbe, ki so bile že poškodovane po potresu v začetku meseca, so se ob vnovičnem tresenju tal zrušile, reševalci pa znova iščejo ujete pod ruševinami.

VARŠAVA - Nato je močnejši kot kadarkoli prej, je v govoru, tri dni pred prvo obletnico ruskega napada na Ukrajino, v Varšavi izjavil ameriški predsednik Joe Biden in za ta teden napovedal nov sveženj sankcij proti Rusiji. Njegov gostitelj, poljski predsednik Andrzej Duda, je pred tem pohvalil prisotnost ameriških vojakov na Poljskem. Pred obiskom v Varšavi je Biden na nepričakovanem obisku v Kijevu v ponedeljek Ukrajini obljubil nadaljnjo vojaško pomoč v vrednosti 500 milijonov dolarjev.

NEW YORK - Generalna skupščina ZN ob obletnici ruskega napada na Ukrajino pripravlja novo resolucijo, ki bo bolj kot v obsodbo usmerjena k pozivu za konec spopadov ter za pravičen in trajni mir. Izrednega zasedanja GS ZN se bo udeležila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki bo imela govor predvidoma v sredo zvečer. Razprava v Generalni skupščini ZN bo potekala v sredo in četrtek, ko bo glasovanje o resoluciji. V petek bo na isto temo zasedal Varnostni svet ZN, ki pa odločitve ne more sprejeti, ker ima Rusija pravico do veta.

ABU DABI - Srbija bo v prihodnjih dveh letih namenila dodatnih 700 milijonov evrov za razvoj vojaške industrije in krepitev srbske vojske, je po poročanju srbskih medijev napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Dodal je, da se srbska vlada s Francijo pogaja tudi o nakupu vojaških letal rafal v vrednosti do tri milijarde evrov.

HAAG - Nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK) Pjeter Shala se je pred posebnim sodiščem za vojne zločine na Kosovu v Haagu izrekel za nedolžnega in obtožbe proti sebi označil za izmišljene. 59-letnik je obtožen zlorab ter mučenja pripornikov in umora enega od njih med vojno na Kosovu v letih 1998 in 1999. Shalo so marca 2021 aretirali v Belgiji, od koder so ga premestili v Haag. Sodijo mu pred posebnim sodiščem za vojne zločine na Kosovu, ki preganja predvsem nekdanje borce OVK, obtožene vojnih zločinov.

TAIPEI - Tajvan bo okrepil sodelovanje z ZDA na področju obrambe, da bi zajezil "avtoritarni ekspanzionizem", je po srečanju z ameriškimi zakonodajalci dejala tajvanska predsednica Tsai Ing-wen. Ob tem ni navedla več podrobnosti o tem, kaj bi tovrstno sodelovanje lahko vključevalo.

BERLIN/BRUSELJ - Nevladna organizacija za zaščito in promocijo temeljnih svoboščin Civil Liberties Union for Europe (Liberties) v svojem poročilu za leto 2022 o stanju vladavine prava v 18 članicah EU ugotavlja, da v Sloveniji demokracija po lanski menjavi oblasti okreva. Dodajajo, da si obravnavane države "le malo prizadevajo za reševanje težav". Na splošno sta Madžarska in Poljska znova označeni za najhujši kršiteljici, podobno kot v preteklih letih.

VATIKAN - Vrh mednarodnih hiš jezuitskega reda v Rimu je zgodaj davi objavil novo poročilo o pričevanju domnevnih žrtev slovenskega patra Marka Rupnika. V njem potrjuje, da so med ljudmi, ki so odgovorili na poziv reda iz decembra lani in prijavili nove primere, tako ženske kot moški. Gre za prijave duhovnih, psiholoških in spolnih zlorab z zelo visoko stopnjo verjetnosti, ki naj bi jih Rupnik zakrivil med sredino 80. let prejšnjega stoletja in letom 2018. Delegat mednarodnih hiš Johan Verschueren je potrdil, da je red Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. Že prej so mu prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja, javno komuniciranje, ne sme pa niti zapustiti italijanske dežele Lacij.

BRUSELJ - Bruselj in London sta v pogovorih o izvajanju severnoirskega protokola, ki je del dogovora o britanskem izstopu iz EU, naredila dober napredek in vidita ciljno črto, je v Bruslju dejal podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. Obenem je poudaril, da to še ne pomeni, da so našli rešitev. Minuli konec tedna sta o izvajanju severnoirskega protokola v Münchnu govorila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak. Strinjala sta se, da je bil narejen dober napredek pri iskanju rešitev.

PARIZ - V Franciji se soočajo z najdaljšim zimskim obdobjem brez padavin, odkar so pred več kot šestimi desetletji začeli beležiti te podatke. Kot so pojasnili v nacionalni meteorološki službi, v državi v zadnjih 31 dneh ni padla niti kaplja dežja. Zaradi sušnih razmer je najbolj prizadet jug države. Po podatkih vremenoslovcev je Francija zaradi dolgotrajne suše na udaru že od predlanskega poletja.

BRATISLAVA - Na Slovaškem so se spomnili raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove, ki so ju umorili pred petimi leti. Slovaška predsednica Zuzana Čaputova je ob njunem spomeniku v središču Bratislave izpostavila, da naj bo današnji dan tudi opomin, kako pomembno je delo novinarjev za demokracijo. Morilca para in dva sostorilca so obsodili na dolge zaporne kazni. Sojenje domnevnemu naročniku, poslovnežu in milijonarju Marianu Kočnerju, in njegovi domnevni sostorilki, pa se še ni končalo.

akt/akt
© STA, 2023