Pregled - Slovenija, 21. 2. (torek)

Ljubljana, 21. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 21. februarja.

LJUBLJANA - DZ je Boštjana Poklukarja imenoval za ministra za notranje zadeve. Na tej funkciji bo nasledil Tatjano Bobnar, ki je decembra odstopila. Poklukar bo sicer ministrski položaj zasedel že drugič, saj je bil notranji minister tudi v vladi Marjana Šarca. Za njegovo imenovanje je glasovalo 54 poslancev, proti pa 31. Podprli so ga v koalicijskih Gibanju Svoboda, SD in Levici, kjer so prepričani, da uspešno nadaljeval proces depolitizacije policije in dialog z nevladniki. V opozicijskih SDS in NSi so mu podporo odrekli, saj dvomijo o njegovi strokovnosti in neodvisnosti. Po imenovanju mu je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je začasno vodila tudi notranje ministrstvo, že predala posle, vlada pa je na dopisni seji na njegov predlog Tino Heferle ponovno imenovala za državno sekretarko na ministrstvu. Poklukar je tudi že podpisal usmeritve in obvezna navodila policiji za prednostno obravnavo korupcijskih kaznivih dejanj.

LJUBLJANA - V SDS bodo o pozivu Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve k interpelaciji celotne vlade razpravljali prihodnji teden, je dejal prvak SDS Janez Janša. Je pa ob tem kritičen do napovedane davčne reforme vlade, pa tudi do novega notranjega ministra Boštjana Poklukarja, ki ga je označil za "slab kadrovski predlog".

LJUBLJANA - Skupina 27 poslancev SDS s prvopodpisano poslanko Jelko Godec je v ponedeljek v parlamentarno proceduro vložila predlog resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem. Podobno resolucijo je lani sprejel Evropski parlament. Premier Robert Golob je v odzivu na pobudo zapisal, da je vsako neusklajeno politično dejanje nepotrebno in neumestno. Kot je dodal, je bilo obsodb ruske agresije s strani Slovenije veliko, zato ne potrebujemo vedno novih političnih deklaracij. Ob tem je potrdil zavezanost Slovenije odločni podpori Ukrajini. Vsaka pobuda za uvrstitev Rusije na seznam držav, ki podpirajo terorizem, pomeni kaznovanje celotnega ruskega naroda, pa meni zunanja ministrica Tanja Fajon. Kot je dodala, je treba najti pot za začetek pogajanj za vzpostavitev trajnostnega in pravičnega miru v Ukrajini.

LJUBLJANA - Slovenija je izvedla dodatno izdajo 30-letne obveznice RS85, ki zapade oktobra 2050, v višini 200 milijonov evrov. S tem se je njena skupna nominalna vrednost povečala na 1,85 milijarde evrov. Dodatno izdajo je izvedla hkrati z odkupom državnih obveznic RS83 in RS66, ki zapadeta konec marca letos oziroma 9. septembra 2024, v skupnem znesku 85,6 milijona evrov.

LJUBLJANA - Švicarski farmacevtski velikan Novartis bo del Lekovega premoženja prenesel na slovensko družbo Novartis. Predmet prenosa bodo med drugim proizvodnja trdnih izdelkov na sedežu družbe v Ljubljani, storitveni center v Ljubljani ter obrat v Mengšu, kjer je med drugim proizvodnja farmacevtskih učinkovin in bioloških zdravil ter Novartisov razvojni center.

BERN - Slovenija in Švica sta podobno misleči in majhni, a ambiciozni alpski državi, je na obisku v Bernu poudarila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. S švicarskim kolegom Ignaziem Cassisom sta sicer govorila o krepitvi gospodarskega sodelovanja in političnega dialoga ter izmenjala stališča o aktualnih zunanjepolitičnih temah. Fajon je sprejel tudi predsednik švicarskega Nacionalnega sveta Martin Candinas, s katerim sta se strinjala, da je potrebna močna Evropa, ki bo učinkovito odgovorila na številne globalne izzive. Ministrica je obiskala tudi podjetje Novartis, ki ima v lasti slovenski Lek, in se seznanila z njegovimi načrti.

LJUBLJANA - Glavni stavkovni odbor Sviza je sklenil, da bodo 13. aprila po dobrem letu izvedli še en stavkovni dan, če do 8. marca z vlado ne bodo podpisal stavkovnega sporazuma. Ob tem so kritični do zadnjega vladnega predloga, ki so ga prejeli v ponedeljek zvečer.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za zdravje so ustanovili delovno skupino za pripravo kadrovskih standardov in normativov za poklice v zdravstvu. Naloga skupine bo skupaj s predstavniki zbornic, sindikatov in drugimi deležniki uskladiti že pripravljene standarde in normative, je pojasnila v. d. direktorice direktorata za zdravstveno nego Nataša Vidnar.

LJUBLJANA - Gradnja severnega dela tretje razvojne osi se zamika, natančna časovnica pa bo predvidoma znana aprila, je po srečanju s predstavniki Darsa in župani nekaterih občin, prek katerih teče projekt, sporočila ministrica Alenka Bratušek. Župani z zamikom niso zadovoljni, Dars pa se je zavezal, da bo zahteval dosledno spoštovanje pogodbenih rokov.

LJUBLJANA - Steklo je sprejemanje vlog za subvencioniranje visokih cen energentov na podlagi zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje. Skupno je za subvencije na voljo 650 milijonov evrov, oddajanje vlog prek spletne aplikacije javne agencije Spirit Slovenija bo potekalo teden dni.

KRŠKO - Skupnost občin Slovenije je v Krškem pripravila tretje regijsko srečanje. Glavna tema je bilo financiranje občin. Župani so menili, da bi se morala povprečnina, ki znaša 700 evrov, zaradi številnih dvigov plač javnih uslužbencev dvigniti za 10 do 15 odstotkov, je po srečanju povedal predsedujoči skupnosti in kočevski župan Vladimir Prebilič.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za javno upravo je potekala prva seja koordinacijske skupine za reorganizacijo in modernizacijo upravnega poslovanja upravnih enot v Sloveniji. Na njej je ministrica Sanja Ajanović Hovnik predstavila možnosti za izvedbo reorganizacije sistema 58 upravnih enot s ciljem večje fleksibilnosti.

LJUBLJANA - Na pobudo Unesca obeležujemo mednarodni dan maternih jezikov. Predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc je bil v poslanici kritičen. Meni, da je materni jezik danes v Evropi nem, jezik politike pa je jezik vojne. Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon pa je spomnila, da okoli 2,4 milijona Slovencev doma in po svetu govori slovenščino kot prvi, materni jezik.

LJUBLJANA - Na predvečer 79. obletnice smrti pesnika Karla Destovnika - Kajuha so v Cankarjevem domu pripravili slavnostno akademijo Samo en cvet. Slavnostna govornika sta ministrica za kulturo Asta Vrečko in predsednik Ustanove Franca Rozmana - Staneta Marijan Križman. Vlada je letošnje leto razglasila za Kajuhovo leto. V preddverju velike dvorane DZ je ob tem na ogled razstava Sto dejstev o Kajuhu. V sodelovanju med Knjižnico Velenje in Založbo Buča je izšel tudi stripovski album Kajuh, pesnik partizan, ki ga je pripravil avtorski dvojec Marijan Pušavec - Zoran Smiljanić.

PTUJ - S pokopom pusta in vrnitvijo oblasti županji Nuški Gajšek, potem ko je preteklih deset dni Ptuju vladal karnevalski princ Hinko Šoštarič, vitez Hinko Sodinski, se je v najstarejšem slovenskem mestu zaključilo 63. Kurentovanje. Uresničile so se napovedi organizatorjev o več kot 100.000 obiskovalcih na številnih festivalskih dogodkih.

KRANJSKA GORA/PLANICA - Z otvoritveno slovesnostjo se je začel največji športni dogodek leta v Sloveniji, svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici.

np/mlj/akt/tz/bg/np
© STA, 2023