Pregled - Slovenija, 20. 2. (ponedeljek)

Ljubljana, 20. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 20. februarja.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvrševanje dela 23. člena ter 24. in 25. členov novele zakona o RTVS, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta in imenovanju predsednika in članov uprave. Postopki konstituiranja novih organov lahko tečejo, zadržano je končno konstituiranje sveta, zavod vodi v. d. direktorja. Ustavni sodniki so sklep sprejeli s petimi glasovi za proti trem. Proti so glasovale tri ustavne sodnice, ki so v ločenih mnenjih opozorile, da bi se zavod zaradi podaljšanja prehodnega obdobja lahko znašel v situaciji, ko razen v. d. direktorjev ne bo imel delujočih organov.

LJUBLJANA - Pobudniki ustavne presoje so z odločitvijo ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvajanja dela novele zakona o RTVS zadovoljni. Sklep sta pozdravila prvopodpisani pod pobudo, predsednik programskega Peter Gregorčič in avtor pobude Matej Avbelj, ki menita, da je sodišče zavarovalo institucionalno neodvisnost RTVS. Zadovoljen je tudi v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Nasprotno pa je razočaranje veliko na strani zaposlenih in zagovornikov zakona. V koordinaciji novinarskih sindikatov RTV ocenjujejo, da je ustavno sodišče postavilo ustavno pravico do ohranjanja mandata nad ustavno pravico javnosti do obveščenosti, v svetu delavcev RTVS pa opozarjajo, da vsak dan ohranjanja dosedanjega stanja prinaša nove škodljive in nepopravljive posledice. Ministrica za kulturo Asta Vrečko si želi, da sodišče vsebinsko presojo ustavnosti opravi čim prej, saj je stanje na RTVS nevzdržno.

LJUBLJANA - DZ je redno februarsko zasedanje kot običajno začel s poslanskimi vprašanji ministrski ekipi in predsedniku vlade Robertu Golobu. Ta je v odgovoru na vprašanje Jožefa Horvata iz NSi v DZ povedal, da bo vlada predlog davčne reforme predstavila sredi marca. Napovedal je znižanje obremenitve plač, a kot je poudaril, nameravajo pred tem poskrbeti za to, da bo premoženje ustrezno ovrednoteno in da bodo tisti, ki imajo bistveno več premoženja od večine ostalih, za to premoženje pošteno plačali davke. Golob je še zagotovil, da so vsi ukrepi vlade usmerjeni v to, da različne družbene skupine čim manj občutijo dvig cen. Vlada je po njegovih besedah že ves čas osredotočena tudi na upokojence.

LJUBLJANA - Plačna reforma naj bi osnovne plače spravila v enoten sistem, je v DZ povedal premier Robert Golob. Pri razmerjih, o katerih govorijo, gre po njegovem za razmerje med osnovnimi plačami, med tarifnimi sistemi. Te vidi kot eno od ključnih točk, ki jih morajo spremeniti. Predlog za razmerje med najnižjo in najvišjo plačo v višini ena proti sedem pa so zahtevali sindikati javnega sektorja, ne pa vlada, je pojasnil.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je na seji DZ zagotovil, da so vsi ukrepi vlade usmerjeni v to, da različne družbene skupine čim manj občutijo dvig cen. Vlada je po njegovih besedah že ves čas osredotočena tudi na upokojence. Ti bodo tako denimo konec februarja dobili pokojnine, ki bodo redno usklajene za 5,2 odstotka, je povedal.

LJUBLJANA - Načelnik generalštaba SV generalmajor Robert Glavaš se je sestal s predsednikom vojaškega odbora Nata admiralom Robom Bauerjem, s katerim sta govorila o varnosti v Evropi in razvoju SV. Strinjala sta se, da sta za varnost v evroatlantskem prostoru nujna razvoj in modernizacija vojsk članic Nata. Glavaš je Bauerju predstavil načrte za modernizacijo vojaške opreme SV. Bauer je dejal, da je Slovenija zelo cenjena zaveznica in da ima pomembno vlogo pri spodbujanju regionalne stabilnosti v jugovzhodni Evropi in na Zahodnem Balkanu.

BRUSELJ - Slovenija podpira skupne nabave streliva v okviru EU, ki bo namenjeno Ukrajini, je po zasedanju zunanjih ministrov EU dejala ministrica Tanja Fajon. Dodala je, da bodo o tem v začetku marca govorili obrambni ministri. Ministrica je kolegom predstavila pobudo za podpis mednarodne pogodbe o sodelovanju na področju kazenskega prava, ki bo omogočala sodelovanje pri pregonu in preiskavah zločinov proti človeštvu, vojnih zločinov, drugih mednarodnih kaznivih dejanj in tudi genocida. Kot je dejala, je pobuda naletela na lepo podporo.

LJUBLJANA - Minister za obrambo Marjan Šarec med ukrepi za reševanje kadrovske problematike Slovenske vojske (SV) navaja povečanje števila mest na letnih taborih, spremembo zakona o službi v SV in večjo dostopnost zdravniških pregledov. Pomembno pa bo tudi ustavljanje odhodov, je Šarec navedel v odgovoru na vprašanje poslanca NSi Janeza Žaklja.

LJUBLJANA - Kmetijsko ministrstvo je nadgradilo projekt spremljanja cen prehranskih proizvodov z novim spletnim mestom in orodjem, ki bo potrošnikom po pojasnilih ministrice Irene Šinko omogočilo primerjavo med več kot 17.000 izdelki v spletnih trgovinah izbranih trgovcev. Primerjava bo med drugim mogoča glede na ceno, blagovno znamko in znake kakovosti. Doslej so lahko potrošniki projekt spremljali prek portala Naša super hrana, da bi še bolj poenostavili spremljanje cen, pa bodo zdaj vzpostavili novega: www.primerjaj-cene.si. Portal združuje tako spletni kot fizični popis.

PORTOROŽ - Prenos sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca Aktiva čiščenje, predviden za 1. marec, je v interesu lastnika hotelov, družbe Sava Turizem, so po pregledu postopkov sporočili iz sveta delavcev Save Turizma. Kot so zatrdili, bo varnost njihovih zaposlitev ostala enaka. Sindikat GIT Sava Turizem so pozvali, "da preneha s krnjenjem ugleda družbe", v krovnem Sindikatu gostinstva in turizma Slovenije pa so v odzivu ocenili, da je izjava sveta delavcev najverjetneje rezultat pritiskov na nanje.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v poslanici ob bližajoči se 31. obletnici izbrisa na začetku seje DZ dejala, da bi bilo prav, da razmislimo o noveliranju zakonov, ki urejata status izbrisanih in odškodnine zanje. "Prav bi bilo, da bi termin izbrisani nadomestili z izrazom žrtve. Ti ljudje so bili žrtve pravnega genocida," meni.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za zdravje so predstavili osnutek novega dokumenta oz. instrumenta Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), katerega namen je izboljšati pripravljenost držav na morebitne nove pandemije in učinkovitost odziva nanje. Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da osnutek dokumenta ne vsebuje pozivov k uvedbi obveznega cepljenja.

LJUBLJANA - V Sloveniji pod okriljem avstrijske telekomunikacijske skupine A1 začenja delovati digitalni ponudnik mobilne telefonije Redo. Uporabniki lahko vse potrebno uredijo prek mobilne aplikacije, možna je uporaba digitalne SIM-kartice (eSIM), mesečna naročnina brez vezave pa omogoča neomejene klice, sporočila in prenos podatkov v Sloveniji.

LJUBLJANA - Tipični komitent slovenske banke ali hranilnice je lani za paket storitev v povprečju namenil 70,71 evra oz. 1,31 evra več kot leta 2021, ugotavljajo v Banki Slovenije. Toda razpon med najcenejšo in najdražjo banko ostaja zelo velik. Najdražje je vodenje osebnega računa pri Deželni banki Slovenije, namreč 97,68 evra. Več kot 90 evrov so lani za plačilne storitve odšteli tudi komitenti SKB banke, Nove KBM in Gorenjske banke. Z 28,08 evra letnega stroška je najcenejša N banka, nekdanja Sberbank.

BERLIN - Na Berlinalu so na Books at Berlinale predstavili 11 knjig, ki imajo potencial za filmsko upodobitev. Prvič od leta 2006, odkar poteka program, je bila predstavljena tudi slovenska knjiga Zakaj ne pišem Dijane Matkovič. Knjigo je producentom predstavila Senja Požar iz Založbe Mladinska knjiga, ki je poudarila mednarodno aplikativnost zgodbe.

ako/ako
© STA, 2023