Pregled - svet, 20. 2. (ponedeljek)

Ljubljana, 20. februarja - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 20. februarja.

KIJEV/MOSKVA - Ameriški predsednik Joe Biden je nenapovedano obiskal Kijev in obljubil nov paket vojaške pomoči v višini 500 milijonov ameriških dolarjev. Kot je sporočil, z obiskom potrjuje zavezanost ukrajinski demokraciji, suverenosti in ozemeljski celovitosti. Sprejel ga je njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski, ki je obisk označil kot izjemno pomemben znak podpore Ukrajincem. V Moskvi so se na Bidnov obisk, o katerem so bili v Kremlju vnaprej obveščeni, odzvali s posmehom in ga označili za predstavo.

PEKING/MÜNCHEN - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pred prihajajočo obletnico ruske invazije v Ukrajini v nedeljo opozoril, da naj bi Kitajska razmišljala o dobavah orožja in streliva Moskvi in dodal, da so Pekingu jasno sporočili, da bi takšno ravnanje predstavljalo resno težavo za odnose med ZDA in Kitajsko. V Pekingu so zavrnili te navedbe in Washington obtožili širjenja lažnih informacij.

ANKARA - Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je sestal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem ter se ponovno zavzel za sprejem Švedske in Finske v Nato po hitrem postopku. Ob tem je potrdil zavezo Washingtona za dobavo bojnih letal F-16 Turčiji, pri čemer pa ni navedel, kdaj bi posel z Ankaro lahko bil sklenjen. Ogledal si je območja, ki so jih v začetku meseca prizadeli uničujoči potresi ter napovedal dodatnih sto milijonov dolarjev pomoči Turčiji in Siriji.

ANKARA/ADANA - Jug Turčije je stresel nov močan potres z magnitudo 6,4, ki so ga čutili tudi v Siriji in Libanonu. Po uničujočem potresu pred dvema tednoma, ki je zahteval več kot 47.000 življenj, je povzročil dodatno škodo na stavbah. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je napovedal, da bo Turčija na prizadetem območju zgradila skoraj 200.000 novih domov. Dodal je, da iz varnostih razlogov nobena od novih stavb ne bo višja od treh ali štirih nadstropij.

BRUSELJ - EU je uvedla nov sveženj sankcij proti Iranu zaradi nasilnega zatiranja protestov, ki so septembra lani izbruhnili po smrti Mahse Amini. Na seznam sankcioniranih je med drugim dodala ministra, pristojna za kulturo in izobraževanje. EU je zaradi nasilnega zatiranja protestov sankcije uvedla že proti več kot 100 iranskim posameznikom in pravnim osebam.

BUDIMPEŠTA - Madžarsko gospodarstvo ima ogromno koristi od celovitega strateškega sodelovanja s Kitajsko, je po srečanju s kitajskim visokim diplomatom Wang Yijem izjavil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Dodal je, da se obe državi zavzemata za mir v Ukrajini in diplomatske rešitve tamkajšnjega konflikta. Wang Yija je v nedeljo sprejel tudi madžarski premier Viktor Orban.

KIŠINJOV - Protivladnega protesta v moldavski prestolnici Kišinjov se je v nedeljo udeležilo več tisoč ljudi, ki so zahtevali predčasne volitve in vlado pozvali, naj državljanom plača položnice za energijo. Zbrani so blokirali središče mesta, večjih incidentov pa ni bilo. Do novega shoda je prišlo v času politične nestabilnosti, ki se je dodatno poglobila, ko je nedavno odstopila premierka Natalia Gavrilita.

NEW YORK/JERUZALEM - Varnostni svet ZN je še pred začetkom zasedanja o razmerah na Bližnjem vzhodu sprejel predsedniško izjavo, v kateri je izrazil zaskrbljenost nad potezami nove izraelske desničarske vlade, da za nazaj legalizira izraelske naselbine na zasedenih palestinskih ozemljih. Opozoril je, da takšne poteze ogrožajo mir. Izrael je izjavo VS ZN obsodil in izrazil obžalovanje, da so jo podprle tudi ZDA.

GRADEC - V avstrijskem Gradcu in okolici so v zadnjih dneh zabeležili več kot 20 primerov ošpic. Šest otrok se zdravi na pediatrični kliniki v Gradcu. V prestolnici avstrijske Štajerske so zato razpisali dodaten termin cepljenja proti ošpicam za otroke, ki še niso bili cepljeni. V Avstriji cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam priporočajo pri desetih mesecih starosti.

SAO PAULO - Poplave in zemeljski plazovi, ki jih je sprožilo močno deževje, so v brazilski zvezni državi Sao Paulo med vikendom odnesli 36 življenj, so v nedeljo sporočile oblasti. V petih najhuje prizadetih priobalnih mestih so razglasili izredne razmere, na pomoč pri reševanju je že priskočila vojska. V vodni ujmi prizadeta območja bo danes obiskal predsednik Brazilije Luiz Inacio Lula da Silva.

PJONGJANG - Severna Koreja je dva dneva po izstrelitvi medcelinske balistične rakete ob svoji vzhodni obali izstrelila dve balistični raketi kratkega dosega. Sestra voditelja Severne Koreje Kim Jong-una, Kim Yo-jong je v izjavi opozorila, da so raketi izstrelili zaradi ameriške namestitve strateških vojaških sredstev na Korejskem polotoku. Zaradi vojaških vaj med ZDA in Južno Korejo je zagrozila z dodatnimi ukrepi.

SAN FRANCISCO - Podjetje Meta je v nedeljo uvedlo plačljivo naročnino Meta Verified za družbena medija Facebook in Instagram. Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg je sporočil, da bo za potrjevanje pristnosti računa uporabnika - nekaj podobnega, kot je že uvedel Twitter - treba na spletu plačati 11,99 dolarja na mesec, na sistemu iOS ali android pa 14,99 dolarja.

LONDON - Na 76. podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta je v nedeljo slavil film Na zahodu nič novega režiserja Edwarda Bergerja. Filmu o prvi svetovni vojni, nominiranem s 14 nominacijami, je Britanska akademija za film in televizijo podelila nagrade v sedmih kategorijah, med drugim tudi nagrado za najboljši film. Film režiserja Martina McDonagha Duše otoka je odnesel štiri bafte.

vb/vb
© STA, 2023