Pregled - šport, 20. 2. (ponedeljek)

Ljubljana, 20. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 20. februarja.

ABU DABI - Belgijec Tim Merlier (Soudal Quick-Step) je zmagovalec prve etape kolesarske dirke svetovne serije po Združenih arabskih emiratih. Na preizkušnji od Madinata Zajeda do Al Mirfe, dolgi 151 km, je bil v sprintu drugi Avstralec Caleb Ewan (Lotto), tretji pa Britanec Mark Cavendish (Astana). Na preizkušnji po ZAE sodelujeta tudi dva slovenska kolesarja, Luka Mezgec (Jayco-AlUla) in Matevž Govekar (Bahrain Victorious). Uvodno etapo sta končala v glavnini, ki je zaradi bočnega vetra in posledičnega razpada na več skupin za najboljšimi zaostala 51 sekund. Mezgec je bil 27., Govekar pa mesto za njim.

LJUBLJANA - Slovenska košarkarska reprezentanca je v Stožicah začela priprave na zadnji dve tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki bo konec avgusta in v začetku septembra v Aziji. Obračuna z Estonijo v Tallinnu in Izraelom v Kopru nimata večjega tekmovalnega naboja, saj je Slovenija že uvrščena med 32 najboljših ekip na svetu. Posledično bo Slovenija zadnji dve tekmi oddelala v močno oslabljeni oziroma pomlajeni zasedbi. Poleg članov ekip lige NBA in evrolige bo namreč manjkala tudi večina igralcev Cedevite Olimpije, med njimi kapetan Edo Murić, Zoran Dragić in Jan Kosi. Prav tako ne bo Jordana Morgana, ki igra za turški Konyaspor, Jake Blažiča, ki se šele vrača po trimesečni odsotnosti zaradi poškodbe, in Žige Dimca, ki si kruh služi na Japonskem. Selektor Aleksander Sekulić bo imel na voljo 12 igralcev. To so Saša Ciani, Gregor Glas, Robert Jurković, Urban Klavžar, Jurij Macura, Blaž Mahkovic, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Rok Radović, Žiga Samar, Leon Stergar in Petar Vujačić.

LJUBLJANA - Slovenski motokrosist Tim Gajser si je v nedeljo ob padcu na pripravljalni tekmi pred začetkom sezone svetovnega prvenstva zlomil stegnenico desne noge, je sporočila njegova ekipa Honda. Štirikratni svetovni prvak v razredu MXGP bo moral pod nož, šele potem bo znana bolj natančna časovnica okrevanja.

SALT LAKE CITY - Ekipa Giannisa Antetokounmpa, za katero je Jayson Tatum s 55 točkami dosegel rekord po številu točk na tekmi zvezd All-Star, je v Salt Lake Cityju premagala ekipo LeBrona Jamesa s 184:175. Za slednjo je zaigral tudi Luka Dončić, ki je bil še četrtič zaporedoma del spektakla zvezd. Slovenec je za ekipo LeBron v 19 minutah prispeval štiri točke.

LJUBLJANA - Poljakinja Iga Swiatek je z zmago na turnirju v Dohi še povečala prednost pred zasledovalkami na vrhu teniške lestvice WTA. Pred drugouvrščeno Belorusinjo Arino Sabalenka ima 4800 točk naskoka, to pa bo že njen 46. teden na vrhu razpredelnice, kar jo uvršča na 13. mesto večne lestvice. Najboljši Slovenki Kaja Juvan in Tamara Zidanšek ostajata zunaj najboljše stoterice. Juvan je 114., Zidanšek pa 119. na svetu.

LJUBLJANA - Srb Novak Đoković je 377. teden začel na vrhu teniške lestvice ATP, s čimer je izenačil absolutni rekord Steffi Graf. Nemka je bila na čelu lestvice v različnih obdobjih med avgustom 1987 in novembrom 1996. Đoković je prvič številka 1 postal 4. julija 2011, zdaj pa je sedmič na vrhu razpredelnice. Od slovenskih igralcev je Bor Artnak na 675. mestu, Sebastian Dominko pa na 970.

DELRAY BEACH - Ameriški teniški igralec Taylor Fritz, sedmi na svetovni lestvici, je zmagovalec turnirja ATP 250 na trdi podlagi v Delray Beachu z nagradnim skladom 642.735 dolarjev. Fritz je bil v finalu na Floridi s 6:0, 5:7 in 6:2 boljši od Srba Miomirja Kecmanovića, 33. igralca sveta.

tb/zzb/zza/gj/nem
© STA, 2023