Pregled - Slovenija, 19. 2. (nedelja)

Ljubljana, 19. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 19. februarja.

PTUJ/CERKNICA/CERKNO/DOMŽALE/ŠENČUR/ILIRSKA BISTRICA - V številnih pustnih središčih na pustno nedeljo poteka vrhunec prireditev. Na Ptuju je z mednarodno povorko, ki je v najstarejše slovensko mesto po dveh letih omejitev zaradi epidemije znova privabila več desettisoč obiskovalcev, nastopil vrhunec 63. Kurentovanja. Skupaj s skoraj 800 kurenti se je danes predstavilo več kot 2500 mask iz 35 skupin, od tega štiri iz Nemčije, Romunije, Bosne in Hercegovine ter Bolgarije. V Cerknici so imeli karneval z značilnimi liki od Butalcev do coprnic Uršule in Lize, v Cerknem pa so v okviru tradicionalne laufarije Pustu prebrali obtožnico.

KRANJ/RADOVLJICA/JESENICE - Boj za novo gorenjsko bolnišnico še ni končan. Kranjski in radovljiški župan vztrajata na nasprotnih bregovih, oba prepričana, da ponujata najboljšo lokacijo. Novi jeseniški župan pa želi s stališčem, da je pri obstoječi bolnišnici dovolj prostora za širitev, v igro vrniti tudi Jesenice. Ministrstvo naj bi odločitev sprejelo do poletja.

SEVILLA - Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec petdnevne dirke po Andaluziji. Odločilno prednost v skupnem seštevku si je nabral v prvih štirih etapah, ko je tri dobil, v peti od Oture do Alhaurina de la Torreja (184,3 km) pa je ciljno črto varno prečkal med najboljšimi. Etapo je dobil Španec Omar Fraile (Ineos Grenadiers).

TBILISI - Slovenska deskarja Žan Košir in Tim Mastnak sta izpadla v osmini finala na tekmi paralelnega veleslaloma na svetovnem prvenstvu v gruzijskem Bakurianiju. Že po kvalifikacijah sta brez izločilnih bojev ostala Rok Marguč in edina slovenska predstavnica Gloria Kotnik. Svetovna prvaka sta postala Poljak Oskar Kwiatkowski in Japonka Tsubaki Miki.

LJUBLJANA - Mineva natanko sto let, odkar je umrl pisatelj, odvetnik in politik Ivan Tavčar (1851-1923), ki velja za enega najpomembnejših literarnih ustvarjalcev realizma na Slovenskem in politikov tedanje liberalne stranke. Ob okrogli obletnici njegove smrti je vlada letošnje leto razglasila za Tavčarjevo leto.

LJUBLJANA - Kino na Kolodvorski ulici v Ljubljani je bil odprt pred sto leti. Burnemu življenju, vrednemu filmske upodobitve, in različnim spremembam navkljub se je obdržal vse do danes. Trdoživemu današnjemu Kinodvoru sedanja direktorica Metka Dariš napoveduje še nadaljnjih sto let.

KOČEVJE - Policisti preiskujejo okoliščine pretepa na območju Kočevja, o katerem so bili obveščeni davi okoli 3. ure. Po doslej znanih podatkih sta se najprej sprli dve osebi, ki sta začeli pretep, v spor pa se je nato vpletlo še več ljudi. Ob prihodu policistov na kraj so se vpleteni razbežali, nihče pa ni huje poškodovan.

ako/gm/alz/ako
© STA, 2023