Pregled - svet, 19. 2. (nedelja)

Ljubljana, 19. februarja - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 19. februarja.

MÜNCHEN - Ameriški državni sekretar Antony Blinken in kitajski zunanji minister Wang Yi sta se v soboto sešla ob robu münchenske varnostne konference. Blinken je kitajskega kolega opozoril, da se incident z baloni ne sme ponoviti, Wang pa, da ameriška pretirana uporaba sile škodi dvostranskim odnosom, poročajo tuje tiskovne agencije. Blinken je opozoril Kitajsko tudi pred posledicami, če bi nudila materialno pomoč Rusiji v vojni proti Ukrajini. To je bilo sicer prvo srečanje najvišjih diplomatov ZDA in Kitajske, potem ko so ameriške sile nad svojim ozemljem sestrelile kitajski vohunski balon.

MÜNCHEN - Visoki predstavnik EU Josep Borrell je na münchenski varnostni konferenci napovedal pomoč Ukrajini pri dobavi streliva in povečanje proizvodnje streliva v EU. Ker Ukrajina potrebuje velike količine streliva, EU pripravlja nov postopek javnih razpisov. Britanski premier Rishi Sunak pa je na konferenci dejal, da je London pripravljen podpreti vse zaveznice, ki bi poslale Ukrajini bojna letala. Francija bo do naslednjega konca tedna začela Ukrajini dobavljati obljubljena oklepna vozila AMX-10. Francoski predsednik Emmanuel Macron medtem po lastnih besedah ne želi, da bi bila Rusija v vojni povsem potolčena, temveč le poražena. Moskva je izjave o porazu Rusije označila za dvolične.

DONECK - Ruske sile v bojih na vzhodu Ukrajine po navedbah guvernerja ukrajinske regije Lugansk Sergeja Hajdaja sestavlja vse več rednih vojakov ruske vojske in ne plačancev skupine Wagner, ki so v zadnjih tednih silovito napadali mesto Bahmut. Število pripadnikov Wagnerja se je te dni drastično zmanjšalo v primerjavi s prejšnjimi meseci. Najverjetneje so bili ubiti na območjih Bahmuta in Soledarja, je dejal Hajdaj. Kot je dodal, trenutno hudi boji potekajo na območju mesta Kreminja na vzhodu države. Na splošno so razmere po njegovi oceni težke, vendar povsem pod nadzorom. Ponoči je bilo tarča ruskega obstreljevanja tudi mesto Druživka na vzhodu Ukrajine.

GAZIANTEP/ALEP - Število smrtnih žrtev uničujočega potresa v Turčiji se je povzpelo na blizu 41.000, okoli 6000 pa je žrtev v Siriji. Prizadeta območja si je s turškim kolegom Mevlutom Cavusoglujem iz helikopterja ogledal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Ob tem je napovedal dodatnih 100 milijonov dolarjev ameriške človekoljubne pomoči Turčiji. V večini od prizadetih turški pokrajin so reševalne akcije uradno končane. Potres je prizadel 11 pokrajin, preživele pa iščejo le še v pokrajinah Hatay in Kahramanmaras. V zadnjih 24 urah sicer niso našli preživelih.

DAMASK - Sirska prestolnica Damask je bila tarča izraelskega raketnega napada, v katerem je bilo po prvih podatkih ubitih 15 ljudi. Med njimi so tudi civilisti, tarča pa naj bi bile iranske milice in libanonsko gibanje Hezbolah. V napadu je bilo med drugim uničeno poslopje v soseski v Damasku, kjer imajo prostore sirske varnostne sile, pa tudi obveščevalne službe. Gre za doslej najbolj smrtonosen izraelski napad na Damask doslej.

AMSTERDAM - Nizozemska bo izgnala več ruskih diplomatov in zaprla rusko trgovinsko predstavništvo v Amsterdamu, je v soboto sporočilo zunanje ministrstvo. Ob tem so Rusijo obtožili vohunjenja pod krinko diplomacije.

TEL AVIV - V Izraelu so bili v soboto že sedmi teden zapored množični protesti proti napovedani vladni reformi pravosodja. Organizatorji ocenjujejo, da se jih je udeležilo okoli 100.000 ljudi, k podpori vladavini prava pa so pozvali tudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona in ameriškega predsednika Joeja Bidna. Reforma, ki jo je pripravila konservativna vlada premierja Benjamina Netanjahuja, bi po mnenju kritikov povečala vpliv oblasti na pravosodje in Netanjahuju omogočila, da se izogne obsodbi na sojenju zaradi korupcije.

MOSKVA - Domnevno poškodovano rusko vesoljsko plovilo progress MS-21 je izstopilo iz Zemljine orbite in razpadlo v atmosferi, ostanki pa so nadzorovano padli v Tihi ocean. Progres MS-21 se je oktobra lani priklopil na Mednarodno vesoljsko postajo in dostavil približno vode, hrane, goriva in drugih potrebščin. Pretekli teden pa so kozmonavti opazili, da na njem pušča zunanji hladilni sistem.

np/np
© STA, 2023