Pregled - šport, 19. 2. (nedelja)

Ljubljana, 19. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 19. februarja.

MARIBOR - Nogometaši Maribora so v 22. krogu Prve lige Telemach premagali Olimpijo z 2:0. Za Maribor sta zadela Žan Vipotnik v 22. in Marko Božić v 42. minuti. Na prvi današnji tekmi so Domžale v gosteh z enakim izidom premagale Bravo.

SEVILLA - Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je zmagovalec petdnevne dirke po Andaluziji. Odločilno prednost v skupnem seštevku si je nabral v prvih štirih etapah, ko je tri dobil, v peti od Oture do Alhaurina de la Torreja pa je ciljno črto varno prečkal med najboljšimi. Etapo je dobil Španec Omar Fraile. Za Pogačarjem je v skupnem seštevku na drugem mestu končal domačin Mikel Landa, tretji pa Kolumbijec Santiago Buitrago. Skupaj ima 24-letni Pogačar v karieri zdaj že 51 zmag, s čimer med rojaki na najvišji ravni zaostaja le za Primožem Rogličem.

RASNOV - Slovenska smučarska skakalca Maksim Bartolj in Žiga Jelar sta na superekipni tekmi za svetovni pokal v romunskem Rasnovu zasedla drugo mesto. Po pričakovanjih sta ju premagala Nemca Karl Geiger in zmagovalec sobotne posamične tekme Andreas Wellinger, od Slovencev sta bila boljša za 33,8 točke. Tretja je bila Avstrija. Jelar je bil najboljši posameznik tekme, v vseh treh serijah je bil tudi najdaljši.

COURCHEVEL - Norvežan Henrik Kristoffersen je osvojil zlato v slalomu, s katerim se je v francoskem Courchevelu končalo svetovno prvenstvo alpskih smučarjev. Srebro si je zagotovil AJ Ginnis za prvo odličje v tem športu za Grčijo, imel je dve desetinki zaostanka. Tretji je bil Italijan Alex Vinatzer, +0,38. Tijan Marovt je bil 26., +2,23. Drugi slovenski predstavnik Žan Kranjec je odstopil na prvi progi. Najboljši slovenski slalomist v zadnjih sezonah Štefan Hadalin ni nastopil, potem ko je že pred dnevi zapustil prizorišče SP zaradi slabšega psihofizičnega stanja.

OBERHOF - Z žensko preizkušnjo s skupinskim startom na 12,5 kilometra se je v nemškem Oberhofu končalo svetovno prvenstvo v biatlonu. Zadnjo zlato medaljo je osvojila Švedinja Hanna Öberg, edina slovenska predstavnica Polona Klemenčič je bila 19. Na vrhu je Öberg kljub dvema zgrešenima streloma v zadnjem tekaškem odseku odbila napad Norvežanke Ingrid Landmark Tandrevold, ki je zgrešila samo enkrat, na koncu pa zaostala 4,8 sekunde. Bron pa je osvojila Francozinja Julia Simon, zgrešila je trikrat in zaostala 20,8 sekunde.

OBERHOF - Šved Sebastian Samuelsson je zmagovalec tekme s skupinskim startom na 15 km na biatlonskem svetovnem prvenstvu v nemškem Oberhofu. Srebro je osvojil njegov rojak Martin Ponsiluoma, bron pa Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je s tem osvojil še sedmo odličje na prav toliko tekmah na SP. Boe je po Francozu Raphaelu Poireeju postal drugi biatlonec s kolajnami v vseh disciplinah na SP. Francozu je to uspelo leta 2004, ko je osvojil pet kolajn, od tega tri zlate, 29-letni Boe pa je v Oberhofu osvojil sedem kolajn, od tega pet zlatih ter po srebro in bron. Edini slovenski predstavnik Alex Cisar je bil 17. za najvišjo uvrstitev v članski karieri. S tem je izboljšal 19. mesto z individualne preizkušnje sredi tedna.

TBILISI - Slovenska deskarja Žan Košir in Tim Mastnak sta izpadla v osmini finala na tekmi paralelnega veleslaloma na svetovnem prvenstvu v gruzijskem Bakurianiju. Že po kvalifikacijah sta brez izločilnih bojev ostala Rok Marguč in edina slovenska predstavnica Gloria Kotnik. Svetovna prvaka sta postala Poljak Oskar Kwiatkowski in Japonka Tsubaki Miki.

FELDKIRCH - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 50. kroga lige ICEHL v gosteh premagali ekipo Pioneers Vorlarlberg s 3:2 (0:1, 2:0, 1:1).

LOS ANGELES - Hokejisti Los Angeles Kings so v ligi NHL zabeležili četrto zaporedno zmago. S 6:5 so po dramatičnem razpletu in izvajanju kazenskih strelov ugnali Arizona Coyotes. Slovenski as Anže Kopitar je kot kapetan kraljev prispeval gol in podajo. To mu je uspelo že ob zmagi proti Anaheim Ducks pred 24 urami. Kralji so na lestvici zahodne konference napredovali na tretje mesto in imajo točko več od Seattle Kraken, ki so ponoči s 4:2 ugnali Detroit Red Wings. Kings so zbrali 71 točk, vodilni na zahodu Vegas Golden Knights in Dallas Stars pa 72.

ROTTERDAM - Ruski teniški igralec Danil Medvedjev je zmagovalec turnirja ATP v Rotterdamu z nagradnim skladom 2.224.460 evrov. Šesti nosilec je v finalu s 5:7, 6:2 in 6:2 odpravil Italijana Jannika Sinnerja.

lr/ic/tb/jz/alz/tb
© STA, 2023