Pregled - svet, 18. 2. (sobota)

Ljubljana, 18. februarja - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 18. februarja.

MÜNCHEN - Drugi dan varnostne konference je bil v znamenju pozivov k okrepitvi vojaške podpore Ukrajini in pospešitvi proizvodnje vojaške opreme. K temu je pozvala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je dodal, da je dobava orožja Kijevu edini način, da se zoperstavimo Moskvi. "Zdaj je čas, da povečamo našo vojaško podporo. Skupaj moramo Ukrajini pomagati zaščititi njena mesta pred ruskimi bombami in iranskimi brezpilotnimi letali, " pa je dejal britanski premier Rishi Sunak. Ravno zato bo Velika Britanija prva država, ki bo Ukrajini zagotovila orožje daljšega dosega," je dejal.

MÜNCHEN - Ameriška podpredsednica Kamala Harris je na varnostni konferenci obtožila Rusijo, da je v Ukrajini zagrešila zločine proti človečnosti in opozorila, da ruske sile izvajajo obsežne in sistematične napade na civilno prebivalstvo v državi. ZDA so s tem ruska dejanja v Ukrajini prvič uradno opredelile kot zločine proti človečnosti. Kitajski visoki diplomat Wang Yi je medtem napovedal kitajsko mirovno pobudo za končanje vojne proti Ukrajini. "Trdno bomo stali na strani miru in dialoga," je dejal.

GAZIANTEP - Turški reševalci so 12 dni po uničujočem potresu, ki je prizadel Turčijo in Sirijo, izpod ruševin v okrožju Antakya potegnili še tri preživele, med njimi 12-letnega otroka, ki pa je kasneje umrl v bolnišnici. V potresu z magnitudo 7,8, ki je 6. februarja stresel jugovzhod Turčije in severozahod Sirije, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 46.000 ljudi, od tega več kot 40.600 v Turčiji in najmanj 5900 v Siriji. Več deset tisoč ljudi je bilo v potresu ranjenih, več tisoč jih pogrešajo, na milijone pa jih je ostalo brez strehe nad glavo.

HARKOV/MOSKVA - Ukrajina je bila znova tarča ruskih raketnih in zračnih napadov, zaradi česar so v več ukrajinskih regijah razglasili zračni alarm, po navedbah tamkajšnjih oblasti pa so začasno prekinili oskrbo z električno energijo. Ruske sile so medtem po navedbah obrabnega ministrstva v Moskvi prevzele nadzor nad še eno vasjo blizu ključnega mesta Kupjansk v regiji Harkov na severovzhodu Ukrajine. Ukrajinska vojska je sporočila, da je vas Hrijanikivka v petek obstreljevalo rusko topništvo, a ni navedla več podrobnosti. Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin pa je v petek sporočil, da so njegove enote zavzele vas Paraskovijivka v bližini mesta Bahmut v ukrajinski regiji Doneck. Rusko obrambno ministrstvo zavzetja vasi še ni potrdilo.

SEUL/TOKIO - Severna Koreja je izstrelila najmanj eno balistično raketo, je sporočila južnokorejska vojska. Japonska vlada je izstrelitev rakete potrdila in navedla, da je šlo za medcelinsko balistično raketo, ki je padla v morje v japonski izključni ekonomski coni. Glavni tiskovni predstavnik japonske vlade Hirokazu Matsuno je dejal, da to dejanje Severne Koreje ogroža mir in stabilnost Japonske ter mednarodne skupnosti in je popolnoma nedopustno.

DAMASK - Število žrtev petkovega napada v osrednjem delu Sirije, ki ga državni mediji pripisujejo skrajni skupini Islamska država (IS), je naraslo na 68, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu. Gre za najbolj krvav napad v Siriji v več kot letu dni.

BUDIMPEŠTA - Madžarski premier Viktor Orban je v rednem letnem govoru o stanju v državi izpostavil, da je bilo lansko leto najtežje po spremembi političnega sistema v letih 1989 in 1990. Za letošnje leto pa je napovedal, da bo zaradi migracij, vojne v Ukrajini in inflacije najnevarnejše.

SOFIJA - Bolgarska policija je v zvezi z migranti, ki so jih našli mrtve v tovornjaku nedaleč od prestolnice Sofija, aretirala sedem ljudi, je sporočil predstavnik bolgarskih oblasti. Bolgarske oblasti so v petek sporočile, da so v zapuščenem tovornjaku blizu Sofije našle 18 mrtvih prebežnikov. Glede na prve rezultate preiskave je tovornjak z bolgarskimi registrskimi tablicami prevažal 52 ljudi, skritih pod lesenimi deskami, med njimi jih je 18 umrlo zaradi zadušitve.

MÜNCHEN - Kitajski visoki diplomat Wang Yi je drugi dan varnostne konference ostro kritiziral ameriško sestrelitev domnevnega kitajskega vohunskega balona v začetku meseca. Dejanja Washingtona je označil za absurdna in histerična ter opozoril, da je sestrelitev balona kršila mednarodna pravila.

ADIS ABEBA - V etiopski prestolnici Adis Abeba se je začel dvodnevni vrh Afriške unije, na katerem bodo med drugim govorili o ukinitvi suspenza članstva za Mali, Burkino Faso in Gvinejo, vzpostavitvi območja proste trgovine in nasilju na celini. Voditelje je uvodoma nagovoril generalni sekretar ZN Antonio Guterres in jih pozval k prizadevanju za mir.

SOFIJA - Cilj Bolgarije je vstopiti v območje z evrom 1. januarja 2025, ne več 1. januarja 2024, je v petek dejala bolgarska finančna ministrica Rosica Velkova - Želeva. Parlament namreč ni uspel sprejeti ustrezne zakonodaje glede preprečevanja pranja denarja in drugih področij. Bolgarija je v mehanizem deviznih tečajev ERM II vstopila leta 2020 skupaj s Hrvaško, ki je evro prevzela z letom 2023. Da lahko država postane članica območja skupne evropske valute, mora biti v ERM II vsaj dve leti.

MEMPHIS - V streljanju v vasi Arkabutla na podeželju ameriške zvezne države Misisipi je bilo v petek ubitih šest ljudi. Oblasti so po streljanju na več mestih v vasi blizu meje s Tennesseejem prijele enega osumljenca, ki je v priporu.

TAIPEI - Skupina uradnikov iz Šanghaja je prispela na tridnevni obisk na Tajvan. Gre za prvi obisk kake kitajske delegacije na otoku po letu 2020. Mestne oblasti v Tajpeju, ki gostijo obisk, so sporočile, da si bo šestčlanska delegacija v okviru obiska ogledala festival lampijonov ob praznovanju lunarnega novega leta ter kulturne objekte. Obisk je spremljal protest več deset aktivistov.

MOSKVA - Z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) se je odklopilo rusko vesoljsko tovorno plovilo progres MS-21, na katerem so prejšnji teden zaznali uhajanje hladilne tekočine. Do podobnega incidenta je že decembra lani prišlo na ruskem plovilu sojuz MS-22, s katerim bi se morali vrniti dva kozmonavta in astronavt. Na Zemljo pa jih bo po novem vrnil sojuz MS-23.

mc/rpe/jb/jes/mlu/mrn/rp/spo/mc
© STA, 2023