Pregled - Slovenija, 18. 2. (sobota)

Ljubljana, 18. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 18. februarja.

MÜNCHEN - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je drugi dan varnostne konference v Münchnu namenila dvostranskim srečanjem, na katerih je izpostavila boj proti dezinformacijam in nadaljevanje procesa Brdo-Brioni, Kosovu pa obljubila nadaljnjo podporo na evroatlantski poti. Udeležila se je tudi nekaterih panelov. Ob zaključku konference se je predsednica skupaj z ministrico za zunanje zadeve in evropske zadeve Tanjo Fajon udeležila še razprave o evropski prihodnosti Zahodnega Balkana, so sporočili iz urada predsednice.

MARIBOR - Predsednika SDS Janez Janša in Nove ljudske stranke (NLS) Franc Kangler sta v Mariboru podpisala sporazum o pridružitvi liste NLS k SDS. Po Janševih besedah gre za "združevanje slovenskih demokratičnih ljudskih domoljubnih sil v Slovensko demokratsko stranko". Kangler je med razlogi za povzovanje navedel politična trenja in politično nestabilnost ter dodal, da se povezujejo tisti, ki jim je mar za Slovenijo in za pravni red. Uradno bo stranka pridružena SDS, ko bo to potrdil še kongres NLS.

MÜNCHEN - Zunanja ministrica Tanja Fajon je na Münchenski varnostni konferenci sodelovala na srečanju zunanjih ministric, okroglih mizah o podnebnih spremembah in širitvi EU ter imela številna dvostranska srečanja. Poudarila je, da Slovenijo predstavlja kot odprto in sodobno državo ter odlično kandidatko za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

LJUBLJANA - Po vsej državi se po dveh letih premora zaradi epidemije covida-19 ta konec tedna spet vrstijo številne pustne prireditve in povorke. V prestolnici je dopoldne po ulicah starega mestnega jedra potekal že tradicionalni Zmajev karneval, vrhunec najbolj tradicionalnih povork pa bo v nedeljo na Ptuju ter v Cerknem in Cerknici.

VRHNIKA - Kriminalisti so popoldne zaključili ogled kraja petkove nesreče v podjetju Hamex na Vrhniki - v kateri je ena oseba umrla, dve pa sta huje poškodovani - ter nadaljujejo analizo podatkov in ugotavljanje okoliščin za razjasnitev vzroka nesreče, so povedali na policiji. Oba poškodovana sta še vedno v kritičnem stanju in sta v umetni komi, pa so povedali v UKC Ljubljana.

VRANSKO - Bivši predsednik republike Borut Pahor je na Vranskem sklenil dobrodelno akcijo Katra za dober namen, ki je potekala ta mesec. Za svoj starodobni avtomobil Renault 4, letnik 1991, t. i. katro, je iztržil 60.000 evrov, ki jih je namenil Inštitutu zlata pentljica in društvu Junaki 3. nadstropja. Vozilo je kupila družina Fratar iz Dravograda.

jb/mc/jb
© STA, 2023