Pregled - šport, 18. 2. (sobota)

Ljubljana, 18. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 18. februarja.

RASNOV - Slovenski smučarski skakalec Žiga Jelar, edini med slovenskimi reprezentanti za bližnje svetovno prvenstvo v Planici, ki je odpotoval na tekme v Romunijo, je zadnji test dobro izkoristil. Na tekmi v Rasnovu je v finalu pokazal odličen nastop in s šestega mesta po prvi seriji napredoval na končno drugo. Zmagal je Nemec Andreas Wellinger. Do točk sta od peterice Slovencev prišla še dva. Maksim Bartolj, 17. po prvi seriji, je prvenec v svetovnem pokalu sklenil na 20. mestu, Rok Masle pa je v finalu napredoval na 25. mesto.

RASNOV - Norveška smučarska skakalka Anna Odine Ström je zmagovalka zadnje tekme svetovnega pokala v romunskem Rasnovu pred svetovnim prvenstvom v Planici, ki jo je žirija tekmovanja z zgolj eno serijo precej razvlekla. Do točk je prišlo pet Slovenk, najboljša med njimi je bila Ema Klinec na petem mestu. Kljub temu je Klinec pokazala soliden nastop in končala na petem mestu. Poleg nje so do točk prišle še štiri Slovenke. Vnovič je v top 10 končala mladinska svetovna podprvakinja Nika Prevc, ki je bila sedma. Maja Vtič je zasedla 12. mesto, komaj 15-letna Ajda Košnjek je z 20. mestom tretjič v karieri osvojila točke svetovnega pokala, Katra Komar pa je bila 21.

MERIBEL - Kanadska alpska smučarka Laurence St-Germain je senzacionalna zmagovalka ženskega slaloma na svetovnem prvenstvu v Meribelu. V drugi vožnji je presenetila ameriško zvezdnico Mikaelo Shiffrin. Štirikratna svetovna prvakinja v slalomu Shiffrin je po izjemni prvi vožnji veljala za absolutno favoritinjo za zmago. A načrte ji je v zaključku tekme prečrtala St-Germain, ki je s startno številko 18 veljala že za najprijetnejše presenečenje prve vožnje. S tretjega mesta je v drugi vožnji napadala in za 0,57 sekunde prehitela Shiffrin. Tretje mesto je pripadlo Nemki Leni Dürr. Najboljša Slovenka Ana Bucik je z 1,22 sekunde zaostanka osvojila deveto mesto.

OBERHOF - Italijanke Samuela Comola, Dorothea Wierer, Hannah Auchentaller in Lisa Vittozzi so nove biatlonske svetovne prvakinje v štafeti. Slovenke Živa Klemenčič, Lena Repinc, Anamarija Lampič in Polona Klemenčič so predvsem po zaslugi slednje osvojila 12. mesto. V težkih razmerah, prireditelji so zaradi toplega vremena in močnih sunkov vetra razmišljali celo o odpovedi, so se pred skoraj 24.000 gledalci najbolje znašle Italijanke. Srebro so osvojile Nemke in bron Švedinje.

OBERHOF - Francoska moška biatlonska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Oberhofu osvojila zlato medaljo na ekipni tekmi 4 x 7,5 km. Na drugem mestu so končali Norvežani, tretji so bili Švedi. Slovenija je v postavi Alex Cisar, Miha Dovžan, Jakov Fak in Toni Vidmar zasedla deveto mesto z zaostankom 4:48,7.

VELENJE - Rokometaši velenjskega Gorenja so na povratni tekmi osmine finala evropskega pokala premagali ciprsko ekipo Sabbianco Anorthosis Famagusta s 27:21 in se uvrstili v četrtfinale. Prvo tekmo na Cipru so dobili z 31:26. Pri domačih je bil s petimi goli najuspešnejši Domen Tajnik, pri gostih pa sta Slovenca Domen Sikošek Pelko in Jaka Špiljak zbrala štiri oziroma tri gole.

RIBNICA - Rokometaši Rika Ribnice so na povratni tekmi osmine finala evropskega pokala premagali Runar Sandefjord s 34:32 (17:16). V četrtfinale so vseeno napredovali gostje, ki so prvo tekmo na Norveškem dobili kar z 38:29. Martin Lindell je bil s šestimi goli najučinkovitejši v vrstah Sandefjorda, pri gostiteljih je osem golov dosegel Gašper Hrastnik.

LJUBLJANA - Nogometaši v Prvi ligi Telemach so igrali tri tekme 22. kroga. CB24 Tabor Sežana in Celje sta igrala 2:2 (1:1), Kalcer Radomlje in Mura 0:0,
Gorica in Koper pa sta se tudi razšla z 2:2 (1:2). V nedeljo bosta še tekmi Bravo - Domžale in Maribor - Olimpija.

SEVILLA - Tadej Pogačar je dobil še četrto etapo kolesarske dirke po Andaluziji, kar je že njegova tretja etapna zmaga na dirki in četrta v sezoni. Slovenski as je v zadnjih 100 metrih zadnjega vzpona strl Španca Enrica Masa, na cilju je imel pred njim tri sekunde prednosti. V skupnem seštevku pa ima pred zadnjo etapo minuto in 14 sekund prednosti pred Špancem Mikaelom Lando. Jutri je še ena težka etapa, tekmeci se zagotovo ne bodo predali, spet nas bodo napadali. Skupna zmaga je sicer blizu, a moramo ostati zbrani, je po zmagi v 164,6 kilometra dolgi etapi od Olvere do Iznajara dejal Pogačar.

DOHA - Poljakinja Iga Swiatek je v Dohi prišla do dvanajstega naslova WTA v karieri. V finalu turnirja serije 500 z nagradnim skladom 731.180 evrov je premagala Američanko Jessico Pegula s 6:3, 6:0. Za prvo igralko lestvice WTA je bil to štirinajsti finale; izgubila je le v Ostravi 2022 in Luganu 2019.

ANAHEIM - Hokejisti Los Angeles Kings, ki jih kot kapetan vodi slovenski zvezdnik Anže Kopitar, so v pretekli noči zabeležili novo visoko zmago. Tokrat so v gosteh s 6:3 premagali Anaheim Ducks. Kopitar je pri tem dosegel gol in podajo. Los Angeles je z 31. zmago v sezoni na četrtem mestu zahodne konference. Naslednjo tekmo bo igral že v prihodnji noči, ko se bo v domači dvorani pomeril z Arizono Coyotes.

lr/alz/zza/zzb/ag/ic/gj/nem/zzb
© STA, 2023