Pregled - šport, 16. 2. (četrtek)

Ljubljana, 16. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 16. februarja.

GRANADA - Najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar je v štirih dneh vpisal že tretjo zmago. Po prvem mestu na enodnevni dirki v Jaenu v Španiji v ponedeljek in sredini zmagi na uvodni etapi dirke po Andaluziji je danes znova pokoril vso konkurenco. Z zmago na drugi etapi dirke Ruta del Sol je ohranil tudi skupno vodstvo.

MERIBEL - Američanka Mikaela Shiffrin je v svoji izjemni karieri prvič osvojila naslov svetovne prvakinje v veleslalomu. Slovenki sta v finalu poslabšali solidna nastopa iz prve vožnje. Ana Bucik in Neja Dvornik sta prišli v cilj, a se s 25. in 27. mestom nista uvrstili v najboljšo petnajsterico, ki osvoji točke za svetovno startno listo v veleslalomu.

OBERHOF - Norveški biatlonec Johannes Thingnes Boe je na svetovnem prvenstvu v Oberhofu v petem nastopu osvojil še peto zlato kolajno. V tekmi mešanih parov sta z Marte Olsbu Roeiseland ugnala Avstrijca Davida Komatza in Liso Hauser za slabih 14 sekund ter Italijana Tommassa Giacomela in Liso Vittozzi za 51. Polona Klemenčič in Jakov Fak sta bila sedma.

MARIBOR - V finalu zaključnega turnirja pokala Spar bosta bodo igrali košarkarji Helios Suns in Cedevite Olimpije. Domžalčani so v polfinalu premagali Terme Olimia s 87:82, Ljubljančani pa so bili boljši od Gorenjske gradbene družbe Šenčur z 90:69. Cedevita Olimpija bo v petek ob 20. uri naskakovala dvaindvajseti pokalni naslov in drugega zaporednega, Helios Suns pa bo skušal ponoviti leto 2007, ko je osvojil svojo edino lovoriko v pokalu Spar.

LJUBLJANA - Najboljše v letu 2022 so razglasili na Planinski zvezi Slovenije. Med športnimi plezalci sta to Janja Garnbret in Luka Potočar. Med alpinisti Anja Petek in Luka Stražar, naj turna smučarja Karmen Klančnik Pobežin in Luka Kovačič, ledna plezalka pa Maja Šuštar Habjan. Nagrada za življenjsko delo v alpinizmu je v rokah Mojstranških veveric.

LJUBLJANA - Strokovni svet Republike Slovenije za šport je dal pozitivno mnenje k letnemu programu športa za leto 2023, ki je vreden 33,4 milijona evrov. Letni program športa na državni ravni določa programe in področja športa, ki jih v koledarskem letu sofinancira država.

DENVER - Najboljša ekipa zahodne konference v severnoameriški ligi NBA Denver Nuggets, katere član je tudi slovenski košarkar Vlatko Čančar, je dosegla novo zmago. V goste v Kolorado so prišli Dallas Mavericks, pri katerih je s 37 točkami blestel prvi zvezdnik Luka Dončić. A tudi to ni bilo dovolj za uspeh Teksašanov, saj je Denver zmagal s 118:109.

zzb/ag/tb/gj/am/nem/zza/zzb
© STA, 2023