Pregled - Slovenija, 16. 2. (četrtek)

Ljubljana, 16. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 16. februarja.

LJUBLJANA - Poklicni gasilci so na shodu v prestolnici izrazili nezadovoljstvo s svojim položajem. Oblečeni v uniforme in opremljeni z dimnimi baklami so se najprej zbrali na Trgu republike pred parlamentarno stavbo, od koder so se podali pred poslopje vlade. Tam so z nagovori, pokanjem in trobljami vladi sporočili, da so zaradi svojega položaja jezni. Po njegovih besedah razen praznih obljub, suhoparnih dopisov in sestankov niso dobili ničesar. Ostri so tudi do nedavno predstavljenih vladnih izhodišč za reformo enotnega plačnega sistema v javnem sektorju.

LJUBLJANA - Vlada zahteve gasilcev, ki so na shodu v prestolnici izrazili nezadovoljstvo s svojim položajem, razume kot neupravičene. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ocenjuje, da je bil shod nepotreben, zahteve protestnikov pa nerazumne. Poklicni gasilci so namreč glede na primerljive poklice ena bolje plačanih skupin. Po navedbah ministrstva podatki kažejo, da pri gasilcih krivičnih nesorazmerij ni.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je obravnavalo pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) s predlogom za začasno zadržanje, ki jo je vložilo več vodilnih na zavodu s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem. Odločitve pa še ni sporočilo. Medtem je v. d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough na novinarski konferenci predstavil poslovanje zavoda, ki je po njegovih besedah lansko leto prvič po šestih letih zaključil pozitivno. Na to so po njegovih besedah vplivali znižanje stroškov dela in prihodki iz tržnih dejavnosti, med negativnimi dejavniki pa sta nespremenjena višina rtv-prispevka in podražitev energentov. Stavkovni odbor novinarskih sindikatov pa bo zaradi neresnosti vodstva zavoda glede nadaljevanja pogajanj o stavkovnih zahtevah prihodnji teden znova odločal o zaostrovanju aktivnosti.

LJUBLJANA - Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je na seji odločil, da se pokojnine februarja redno uskladijo za 5,2 odstotka, izveden pa bo tudi poračun od 1. januarja. Zavod bo za tokratno uskladitev namenil več kot 330 milijonov evrov letno. Upokojencem bodo višji zneski izplačani konec februarja. Najnižja pokojnina bo po uskladitvi znašala 310,11 evra, zagotovljena pokojnina 687,75 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 431 evrov, so zapisali na zavodu.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela uredbo o izvajanju evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027, ki podrobneje ureja koriščenje okoli 3,2 milijarde evrov kohezijskih sredstev iz proračuna EU. Prve odobritve sredstev bodo predvidoma že marca, med drugim za nakup letal za gašenje požarov, za katerega je predvidenih okoli 20 milijonov evrov sredstev EU, je povedal minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. Največ sredstev, okoli 1,6 milijarde evrov, bo razdeljenih v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj.

LJUBLJANA - Vlada je Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) dala soglasje k načrtu upravljanja kapitalskih naložb za letos. Načrt predvideva okrepitev donosnosti državnih naložb na 7,3 odstotka, potem ko je bila lanska donosnost zaradi zelo slabih rezultatov energetskega stebra po trenutnih ocenah pri 1,5 odstotka. Obseg dividend za letos je za državo, holding in pokojninsko blagajno načrtovan v skupni višini 159,6 milijona evrov. SDH obenem pričakuje, da bodo strateške energetske družbe letos učinkovito izvajale tudi vse potrebne ukrepe za zagotavljanje stabilne in cenovno dostopne oskrbe z energijo.

LENDAVA - Madžarska je leta 2019 v Lendavi kupila nepremičnine, ki jih je nato lani predala v brezplačno uporabo tamkajšnji krovni manjšinski organizaciji. Madžarska vlada je pogodbo o uporabi z manjšinsko organizacijo sklenila julija lani, v njej pa je določeno, da morajo madžarski konzularni službi omogočiti brezplačno uporabo reprezentančnega prostora. Madžarska bi morala za vpis lastništva od slovenskega zunanjega ministrstva pridobiti potrdilo o ugotovljeni vzajemnosti, a tega ni storilo. Ministrstvo je zato Madžarsko zaprosilo za dodatna pojasnila in madžarskega veleposlanika v Ljubljani poklical na pogovor.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva, katerega namen je ohranjanje in razvoj rokodelskih znanj, spretnosti in veščin ter varstvo kulturne dediščine. Kot je poudaril minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, so ujeli zadnji vlak za ohranitev panoge, saj rokodelska znanja in veščine hitro izginjajo. Zakon med drugim uvaja sistemsko rešitev prenosa rokodelskih znanj, spretnosti in veščin, ki se uresničuje prek zaščite rokodelcev oziroma s podeljevanjem naziva vrhunski rokodelec ter prek zaščite rokodelskih izdelkov oziroma z njihovim certificiranjem.

LJUBLJANA - Družbenika Gen-I, Gen energija in Gen-EL, sta ob izteku enoletnega vodenja družbe na podlagi sodnega imenovanja na skupščini imenovala novo poslovodstvo. Za predsednika uprave je bil imenovan Maks Helbl, za člana uprave pa Andreja Zupan in Sandi Kavalič. V poslovodstvu ostaja Primož Stropnik.

LJUBLJANA - Med kadrovskimi zadevami je vlada razrešila Mitjo Bobnarja s položaja generalnega direktorja zavoda za zaposlovanje. Ob tem je za vršilko dolžnosti direktorja za obdobje od 17. februarja do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem javnem razpisu imenovala Greto Metko Barbo Škerbinc z dolgoletno kariero na zavodu. O razrešitvi Bobnarja, ki je bil na čelo zavoda imenovan v začetku 2020, se je sicer špekuliralo dlje časa.

LJUBLJANA - Vlada je izdala uredbo, ki določa višino nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas v letu 2023. Dnevno nadomestilo za bolniško odsotnost samozaposlenih v kulturi se bo povečalo za 50 odstotkov, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

LJUBLJANA - Evropska banka za obnovo in razvoj je Sloveniji za letos napovedala enoodstotno gospodarsko rast, kar je 0,8 odstotne točke manj od lanske septembrske napovedi. Prihodnje leto pa naj bi se BDP v Sloveniji okrepil na 2,3 odstotka- Za regijo 36 držav, v kateri EBRD deluje, je ta napoved letošnje rasti znižala za 0,9 odstotne točke na 2,1 odstotka, prihodnje leto pa naj bi rast pospešila na 3,3 odstotka.

LJUBLJANA - Na uradnem obisku v Sloveniji je bil predsednik sobranja Severne Makedonije Talat Xhaferi, ki ga je gostila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Izrazila je podporo Slovenije članstvu Severne Makedonije v EU. Sogovornika sta potrdila odlične odnose med državam na vseh ravneh. Xhaferija so sprejeli tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon.

LJUBLJANA - V Sindikatu gostinstva in turizma Slovenije, ki ostro nasprotuje predvidenemu prenosu sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca Aktiva čiščenje, so razočarani nad neodzivnostjo SDH in predsednika vlade. Stavka v državni Savi Turizem, lastnici hotelov, bo, so napovedali. V turistični skupini so navedli, da o stavki uradno še niso bili obveščeni, na podlagi medijskih poročanj pa razumejo, da gre za sindikalni boj v interesu sindikata za ohranitev moči in bonitet posameznikov, ki delujejo v interesu sindikata in ne svojih sodelavcev.

REKA - Območje pri hrvaškem otoku Krk je stresel potres z magnitudo 4,8, navaja evropsko-mediteranski seizmološki center (EMSC). Žarišče potresa je bilo 37 kilometrov jugovzhodno od Reke in štiri kilometre od Krka na globini deset kilometrov pod površjem. Tresenje tal so čutili tudi v celotni Sloveniji.

LJUBLJANA - Slovenski policisti so v mednarodni akciji aretirali 13 državljanov Slovenije, Srbije ter Bosne in Hercegovine, ki jih sumijo, da so pretihotapili vsaj 212 migrantov in s tem zaslužili prek 3,1 milijona evrov. Migrante so prevažali iz Hrvaške prek Slovenije v Italijo ali iz Srbije prek Madžarske v Avstrijo.

LJUBLJANA - Nacionalni preiskovalni urad je zaradi poskusa umora podal kazensko ovadbo zoper dva člana mednarodne hudodelske združbe, so potrdili na Generalni policijski upravi. Gre za osumljenca, pri katerih naj bi bil naročen umor zaščitene priče v povezavi s sojenjem domnevnim pripadnikom Kavaškega klana. Oba osumljenca sta v priporu.

LJUBLJANA - Na okrožnem sodišču v Ljubljani bi morali danes izvesti predobravnavni narok v tožbi davčnega svetovalca Roka Snežiča proti ministru za delo Luki Mescu zaradi žaljive obdolžitve, vendar obravnave ni bilo, ker Mesec ni prevzel obtožnice, je poročal POP TV. Mesec vztraja pri svojih navedbah, da je Snežič kriminalec. Narok je preložen na 9. marec.

MARIBOR - Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor je premierno uprizorila glasbeno tragikomično satiro Friedricha Dürrenmatta Frank V. Prvo slovensko uprizoritev te novodobne tragikomične "kraljeve" igre o bankirjih je režiral srbski režiser Miloš Lolić.

ako/ako
© STA, 2023