Pregled - svet, 16. 2. (četrtek)

Ljubljana, 16. februarja - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 16. februarja.

KIJEV/MOSKVA - Rusija je v sredo zvečer z raketami in droni izvedla nove obsežne napade, v katerih je bila ubita najmanj ena oseba, več zgradb pa je bilo poškodovanih, so sporočile ukrajinske sile. Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin pa je priznal, da bo Rusija morda potrebovala še dva meseca za zavzetje Bahmuta. Za to je okrivil predvsem počasno birokracijo ruskega vodstva.

ANKARA - Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je Turčijo pozval k ratifikaciji pristopnih protokolov Finske in Švedske za članstvo v Natu. Kot je dejal, je prepričan, da je zdaj čas za to. Obenem je državi izkazal podporo zavezništva po uničujočih potresih.

ANKARA - Število smrtnih žrtev katastrofalnih potresov v Turčiji in Siriji se je po zadnjih podatkih povzpelo nad 42.000. Združeni narodi so pozvali k zagotovitvi milijarde ameriških dolarjev (940 milijonov evrov) za pomoč Turčiji. S sredstvi bodo pomagali 5,2 milijona ljudem in omogočili humanitarnim organizacijam, da hitro povečajo podporo pri zagotavljanju preskrbe s hrano in vodo, izobraževanja in zatočišč.

REKA - Območje pri hrvaškem otoku Krk je stresel potres z magnitudo 5,3, navaja evropsko-mediteranski seizmološki center (EMSC). Žarišče potresa je bilo 37 kilometrov jugovzhodno od Reke in štiri kilometre od Krka na globini deset kilometrov pod površjem.

PARIZ - V Franciji je več deset tisoč ljudi znova protestiralo proti načrtovani pokojninski reformi vlade predsednika Emmanuela Macrona. Shodi so med drugim potekali v Marseillu, Rennesu in Bordeauxu. Tokrat je proteste zaznamovala nekoliko nižja udeležba, po navedbah francoskih sindikatov pa so bili namenjeni predvsem ohranjanju pritiska pred širšimi množičnimi protesti in stavkami, ki jih načrtujejo 7. marca.

BEOGRAD - Več sto skrajnih nacionalistov je v sredo zvečer protestiralo pred uradom srbskega predsednika Aleksandra Vučića v Beogradu in grozilo z neredi, če bo Srbija sprejela načrt EU za normalizacijo odnosov s Kosovom. Vučić je njihova sporočila označil za protisrbska in napovedal, da bodo za svoje ravnanje odgovarjali.

MADRID - Španski parlament je potrdil zakon, ki transspolnim osebam, starejšim od 16 let, omogoča spremembo spola v osebnih dokumentih samo na podlagi izjave. Poslanci so danes dokončno potrdili tudi zakon, ki omogoča plačano bolniško odsotnost ženskam, ki trpijo zaradi hudih bolečin ob menstruaciji. Španija je s tem postala prva država v Evropi in ena redkih na svetu s tovrstno zakonodajo.

STRASBOURG - Evropski poslanci so ob prvi obletnici ruske vojne proti Ukrajini odločno obsodili agresijo Moskve in ponovili solidarnost s prebivalci in vodstvom Ukrajine. Pozvali so k resnemu razmisleku o dobavi zahodnih bojnih letal in helikopterjev ter ustreznih raketnih sistemov Ukrajini.

STRASBOURG - Evropski parlament, ki ga pretresa korupcijski škandal, je v resoluciji pozval k ustanovitvi neodvisnega organa za etiko in krepitvi integritete institucij EU. Med drugim predlaga prepoved opravljanja vseh plačljivih dejavnosti, ki bi lahko bile v navzkrižju interesov, postopek odobritve potovanj, ki jih plačajo tretje države, ter prijave premoženjskega stanja na začetku in koncu vsakega mandata.

BRUSELJ - Člani predsedstva BiH so se v sredo v Bruslju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom pogovarjali o napredku BiH po podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU. Pri tem je Michel predsedstvo pozval, naj pripravi konkreten načrt za izvajanje 14 prednostnih nalog z natančnim časovnim okvirom. Ponovil je, da je izpolnitev 14 prednostnih nalog, ki jih je določila Evropska komisija, še naprej ključnega pomena za nadaljnji napredek BiH na njeni evropski poti.

WASHINGTON - Vodja teroristične mreže Al Kaida po smrti Ajmana al Zavahirija postal v Iranu živeči Egipčan Saif al Adel, je v sredo sporočil State Department. Al Zavahirija, nekdaj tesnega sodelavca ustanovitelja Al Kaide Osame bin Ladna, so julija lani v napadu z brezpilotnim letalom v afganistanski prestolnici Kabul ubile ameriške sile.

KIŠINJOV - Moldavski parlament je potrdil novo proevropsko vlado premierja Dorina Receana, potem ko je pretekli teden nepričakovano odstopila zdaj že nekdanja predsednica vlade Natalie Gavrilite. Novi premier se je odločil za kontinuiteto, proevropsko usmeritev in v vladi ohranil večino prejšnje ekipe.

ŽENEVA - Na prvi donatorski konferenci, namenjeni spodbujanju izobraževanja otrok v izrednih razmerah in dolgotrajnih krizah, so se države in drugi donatorji v Ženevi zavezali, da bodo v naslednjih štirih letih posebnemu skladu ZN namenili 826 milijonov dolarjev. Sklad ocenjuje, da so spopadi in naravne nesreče onemogočile izobraževanje 222 milijonov otrok po vsem svetu, od tega pa jih skoraj 80 milijonov nikoli ni vstopilo v šolo.

TAIPEI - Na Tajvanu so našli ostanke naprave, za katero domnevajo, da je kitajski meteorološki balon, je sporočila tajvanska vojska, ki se je ob tem odločila okrepiti patrulje v vojaških objektih. Našli so ostanke balona s premerom enega metra in napravo, na kateri je bil napis s kitajskimi pismenkami ter meteorološki instrument.

vb/vb
© STA, 2023