Pregled - šport, 15. 2. (sreda)

Ljubljana, 15. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 15. februarja.

MERIBEL - Nemec Alexander Schmid je novi svetovni prvak v paralelnem veleslalomu alpskega smučanja. V velikem finalu je bil boljši od Avstrijca Adriana Pertla. Edini slovenski smučar v izločilnih bojih Žan Kranjec se je prebil do četrtfinala, v katerem ga je izločil kasnejši prvak Schmid. V ženski konkurenci je naslov svetovne prvakinje osvojila Norvežanka Maria Therese Tviberg, ki je v velikem finalu premagala Švicarko Wendy Holdener. Slovenki Neja Dvornik in Nika Tomšič se nista uvrstili v današnje izločilne boje.

OBERHOF - Švedinja Hana Oeberg je nova biatlonska svetovna prvakinja na posamični 15-kilometrski razdalji. Kljub zgrešenemu strelu je za 10 sekund ugnala rojakinjo Linn Persson, ki je podrla vseh 20 tarč in za 28 Italijanko Liso Vittozzi, ki je tekmo prav tako končala z minuto pribitka. Slovenke so razočarale. Polona Klemenčič je zgrešila šest strelov in zaostala 6:32 minute ter zasedla 46. mesto. Z ničlo bi bila v boju za bronasto odličje. Pet strelov je zgrešila mlada Lena Repinc in zasedla 52. mesto, Živa Klemenčič je bila po kar osmih strelskih napakah 83. med 90 tekmovalkami, ki so nastopile na tekmi.

LJUBLJANA - V Ljubljani so danes predstavili zasedbo 33 športnikov, ki bo na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Planici zastopala slovenske barve. Glavni del bremena bo na ramenih skakalne ekipe, ki se je to sezono podpisala pod vseh 22 stopničk v treh disciplinah, ki so tudi na sporedu v Planici. Prvenstvo se bo s slovesnim odprtjem v dolini pod Poncami začelo 21. februarja, prvi boji za kolajne bodo na sporedu dva dni kasneje, zastor nad tekmovanjem pa bo padel 5. marca.

SEVILLA - Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar že na začetku sezone kaže odlično pripravljenost. Na svojem drugem nastopu je kolesar ekipe UAE Emirates zabeležil še svojo drugo zmago, dobil je prvo, zahtevno etapo dirke po Andaluziji. In to spet zanesljivo, najbližje zasledovalce je ugnal za 38 sekund.

LIEVIN - Tina Šutej je na atletskem dvoranskem mitingu zlate svetovne serije v Lievinu v Franciji zasedla drugo mesto s 4,78 metra, kar je štiri centimetre manj od njenega državnega rekorda z začetka tega meseca. Zmagala je Američanka Katie Moon, olimpijska in svetovna prvakinja, ki je Tini Šutej tudi odvzela izid sezone na svetu, skočila je 4,83 m. Neja Filipič je bila šesta v troskoku s 13,76 m, z izidom sezone na svetu, 14,81 m, je prepričljivo zmagala Kubanka Liadagmis Povea. Maruša Mišmaš Zrimšek, tretja slovenska predstavnica, je v teku na 3000 m tekla osebni rekord 8:47,98 in izpolnila normo (8:48,00) za evropsko prvenstvo v dvorani, ki bo v začetku marca v Istanbulu. Zasedla je deveto mesto, zmagala je Etiopijka Diribe Weliteji (8:34,84), četrta na lanskem SP.

CELJE - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v tekmi 12. kroga lige prvakov v domači dvorani Zlatorog izgubili proti Barceloni s 27:28 (15:12). To je deveti poraz Celjanov v letošnji sezoni elitnega tekmovanja na evropskih tleh. S šestimi točkami tako ostajajo na sedmem mestu v skupini B, kjer je na vrhu današnji zmagovalec Barcelona s 23 točkami. Celjski rokometaši bodo v naslednjem krogu lige prvakov gostovali pri Kielu.

LJUBLJANA - Nogometaši Borussie Dortmund in Benfice so si na današnjih prvih tekmah osmine finala lige prvakov priigrali prednost pred povratnima obračunoma. Nemci so z 1:0 premagali Chelsea, Benfica pa v gosteh Club Brugge z 2:0. Že v torek je Paris Saint Germain je gostil Bayern iz Münchna izgubil z 0:1, Milan pa je z enakim izidom slavil proti Tottenhamu. Prihodnji teden bodo še preostale prve tekme osmine finala, v torek bo Eintracht Frankfurt gostil Napoli, Liverpool pa novega klubskega svetovnega prvaka Real Madrid. Dan pozneje bo Inter Samirja Handanovića igral proti Portu, Leipzig Kevina Kampla pa proti Manchester Cityju.

LJUBLJANA - Najboljša slovenska plezalka Janja Garnbret se je pred začetkom sezone poškodovala. Kot je 23-letna olimpijska prvakinja iz Tokia zapisala na Instagramu, si je na enem izmed treningov zlomila palec na nogi. S tem bodo njene priprave na sezono otežene.

MILWAUKEE - Košarkarji Milwaukee Bucks so dosegli 40. zmago v sezoni severnoameriške lige NBA. V domači dvorani so po podaljšku ugnali oslabljeno vodilno ekipo lige Boston Celtics s 131:125. Zmag sta se ponoči veselili tudi moštvi Phoenix Suns proti Sacramento Kings s 120:109 in Los Angeles Clippers proti Golden State Warriors s 134:124. Na preostalih dveh dvobojih sta do zmag prišli ekipi Toronto Raptors in Washington Wizards.

DALLAS - Hokejisti Boston Bruins so v severnoameriški ligi NHL prvi prišli do 40 zmag v sezoni. To jim je uspelo po 53 tekmah oziroma najhitreje v zgodovini lige skupaj z Washington Capitals v sezoni 2015/16. Za tokratno zmago so potrebovali podaljšek proti najboljši ekipi zahodne konference Dallas Stars. V gosteh so slavili s 3:2. Odločilni zadetek na tekmi je dosegel David Pastrnak po 3:44 minute podaljška.

nem/ic/jz/lr/ag/am/alz/zza/ic
© STA, 2023