Pregled - svet, 15. 2. (sreda)

Ljubljana, 15. februarja - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 15. februarja.

BRUSELJ - Krepitev obrambnih izdatkov je bila osrednja tema današnje razprave obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju, pri čemer so se mnogi strinjali, da v luči ruske agresije na Ukrajino dva odstotka BDP ne bi smela biti več cilj, ampak izhodišče izdatkov za obrambo. K temu je pozval tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Ob tem je sporočil, da bo v četrtek odpotoval v Turčijo in državi izkazal podporo zavezništva po uničujočem potresu, ki je minuli teden prizadel Turčijo in sosednjo Sirijo. V pogovorih z gostiteljem, turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, naj bi se zavzel tudi za ratifikacijo pristopnih protokolov Švedske in Finske za članstvo v zvezi Nato.

ISTANBUL - Katastrofalni potresi, ki so prejšnji teden prizadeli jug države in sosednjo Sirijo, so v Turčiji terjali več kot 35.418 življenj, po podatkih sirske mreže za človekove pravice (SNHR) pa je umrlo tudi 6319 Sircev. Turške oblasti so opravile inšpekcijske preglede več kot 387.000 zgradb v desetih prizadetih provincah in vzpostavile posebno enoto za preiskavo domnevne malomarnosti v gradbenem sektorju, ki naj bi doslej aretirala najmanj 12 ljudi. Iz najhuje prizadetih regij je ob tem tudi danes prišlo nekaj poročil o preživelih, ki so jih rešili izpod ruševin.

STRASBOURG - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je predstavila predlog novega, desetega svežnja sankcij proti Rusiji, ki med drugim vključuje prepoved trgovanja in izvoza tehnologije v Rusijo. Prvič vsebuje tudi ukrepe proti iranskim pravnim osebam, povezanim z Iransko revolucionarno gardo zaradi pomoči Rusiji pri agresiji nad Ukrajino, pa tudi proti vrsti vojaških in političnih voditeljev in ruskih propagandistov.

EDINBURGH - Škotska premierka Nicola Sturgeon bo po več kot osmih letih odstopila s položaja. Voditeljica Škotske nacionalne stranke (SNP) je to sporočila na današnji izredni novinarski konferenci v svoji uradni rezidenci v Edinburgu. Kot je pojasnila, odločitev ni odziv na kratkoročne pritiske, temveč izhaja iz globljega in dolgoročnejšega razmisleka.

MILANO - Sodišče v Milanu je nekdanjega premierja Silvia Berlusconija v primeru t. i. bunga bunga zabav oprostilo obtožb, da je podkupoval priče, da bi lagale v njegov prid. Oproščenih je bilo tudi vseh ostalih 28 obtožencev v primeru, med njimi Maročanka Karima al Mahrough, bolj znana kot Ruby.

ANKARA - Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je na obisku gostil armenskega kolega in se mu zahvalil za podporo po potresu. "Armenija nam je v teh težkih časih podala roko prijateljstva," je dejal na novinarski konferenci z armenskim zunanjim ministrom Araratom Mirzojanom. Oba sta pripravljena na obnovo vezi med državama.

DUNAJ - Ukrajina se zaradi prisotnosti predstavnikov Rusije ne bo udeležila zasedanja Parlamentarne skupščine Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki bo 23. in 24. februarja potekalo na Dunaju, je v torek tvitnil predsednik ukrajinske vrhovne rade Ruslan Štefančuk. Srečanje bo sicer potekalo na obletnico ruske invazije na Ukrajino.

KIJEV - Razmere v mestu Bahmut v regiji Doneck in njegovi okolici so najtežje med vsemi kraji na ozemlju Ukrajine, je opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kljub temu pa je zatrdil, da ukrajinske sile še vedno nadzirajo mesto in uspešno zadržujejo napredovanje ruskih vojakov.

ŽENEVA - Združeni narodi so pozvali k zagotovitvi 5,6 milijarde dolarjev (5,2 milijarde evrov) za letošnje humanitarne potrebe za 11,1 milijona ljudi v Ukrajini ter 4,2 milijona ukrajinskih beguncev in držav, ki jih gostijo v vzhodni Evropi.

BERN - Švicarska vlada je sporočila, da bi bil zaseg v Švici zamrznjenega zasebnega ruskega premoženja za pomoč pri obnovi Ukrajine v nasprotju s švicarsko zakonodajo. To je sporočila, medtem ko je EU v okviru sankcij proti Moskvi vzpostavljala komisijo za preučevanje možnosti za uporabo zamrznjenega ruskega premoženja za obnovo Ukrajine.

BRUSELJ/VARŠAVA - Evropska komisija je odločila, da začne postopek pred Sodiščem EU proti Poljski v zvezi s tamkajšnjim ustavnim sodiščem in njegovo sodno prakso, ki krši pravo EU. Varšava namreč ni odpravila pomislekov komisije v zvezi s spornimi odločitvami ustavnega sodišča, ki postavljajo pod vprašaj primarnost evropskega prava, so pojasnili v Bruslju.

NOVOSIBIRSK - Sodišče v mestu Barnaul na jugu Sibirije je 44-letno novinarko medija RusNews Marijo Ponomarenko obsodilo na šest let zapora zaradi kritičnega prispevka o ofenzivi ruskih sil v Ukrajini. Obtožena je bila širjenja lažnih informacij o ruski vojski, za katere je vedela, da niso resnične, je sporočil preiskovalni odbor.

ŽENEVA - V Sredozemskem morju ob libijski obali je v torek potonila ladja, na kateri naj bi bilo 80 migrantov. Sedem potnikov so uspeli rešiti in so jih že odpeljali v bolnišnico v Libiji, preostalih 73 pa še vedno pogrešajo in domnevajo, da so umrli, je sporočila Organizacija ZN za migracije (IOM). Vzrok nesreče za zdaj še ni znan.

PANAMA - V prometni nesreči v Panami je umrlo najmanj 39 migrantov, ki so z avtobusom potovali v ZDA. Oblasti zaenkrat še niso sporočile števila ranjenih, so pa poudarile, da so jim že zagotovile vso potrebno zdravstveno oskrbo.

WELLINGTON - V divjanju ciklona Gabrielle so na Novi Zelandiji umrli najmanj štirje ljudje, med njimi gasilec, približno 10.500 pa jih je bilo primoranih zapustiti svoje domove, so sporočile novozelandske oblasti. Neurje je povzročilo obsežne izpade elektrike in škodo na nepremičninah v velikem delu Severnega otoka.

DUBAJ - Kontroverzni lastnik družbenega omrežja Twitter Elon Musk upa, da bo novega izvršnega direktorja podjetja našel do konca leta. Da bo sam odstopil s tega mesta, je sicer obljubil, potem ko je anketa na Twitterju decembra pokazala, da si to želi večina sodelujočih uporabnikov.

lkr/rpe/blm/vr/sg/jav/mrn/msc/spo/lkr
© STA, 2023