Pregled - Slovenija, 15. 2. (sreda)

Ljubljana, 15. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 15. februarja.

BRUSELJ - Tisti, ki jim je mar za varnost Slovenije, bodo podprli resolucijo, v skladu s katero bo Slovenija leta 2030 za obrambo namenila dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je po današnjem zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato povedal minister Marjan Šarec. Varnost je namreč osnova, je poudaril. Tekom razprave glede nadaljnje podpore Ukrajini je dodal, da bo Slovenija humanitarno, materialno, finančno in vojaško pomoč Ukrajini zagotavljala, dokler bo treba. Ministri so v Bruslju potrdili še paket za izgradnjo obrambnih zmogljivosti za Bosno in Hercegovino, kar je Šarec posebej pozdravil, saj sta varnost in stabilnost držav Zahodnega Balkana v slovenskem strateškem interesu.

LJUBLJANA - Slovenija bo z nudenjem pomoči Ukrajini nadaljevala glede na svoje zmožnosti in dokler bo to potrebno, je na seji odbora DZ za zunanjo politiko poudarila ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Kot je dejala, pa ob tem ne smemo pozabiti tudi na druge humanitarne krize po svetu, kot so nedavni uničujoči potresi v Turčiji in Siriji.

LJUBLJANA - Vlada ter sindikati zdravstva in socialnega varstva so se sestali na pogajanjih o novem plačnem stebru za zdravstvo. Vladna stran po srečanju izjav ni dajala, v sindikatih so pojasnili, da jim je bila predstavljena primerjalna analiza plač v evropskih državah, natančnejša izhodišča pa bodo dobili v začetku prihodnjega tedna. Pogajanja o plačnem stebru za zdravstvo se bodo nadaljevala prihodnjo sredo, že v ponedeljek bodo centralna pogajanja z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v skladu z zakonom v svet Radiotelevizije Slovenija imenovala predstavnico Evangeličanske cerkve Klaudijo Sedar. Predsednica republike je Sedarjevo imenovala na podlagi javnega poziva registriranim verskim skupnostim. Sedar je doktorica znanosti s področja interkulturnih študijev, trenutno pa direktorica Zavoda Primoža Trubarja.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je odločilo, da je bilo 30-odstotno znižanje plač državnim tožilcem tekom epidemije covida-19 v neskladju z ustavo. Ukrep je bil sicer namenjen pridobitvi sredstev za financiranje ukrepov države v epidemiji, a država ni jasno izkazala obstoja resnih ekonomskih razlogov za to, so sporočili z ustavnega sodišča.

LJUBLJANA - Državni svet je s 30 glasovi za, tremi proti in šestimi vzdržanimi iz zakonodajnega postopka umaknil tri predloge, ki predvidevajo ustanovitev pokrajin. Pobudo za umik je podal predsednik DS Marko Lotrič, da se poišče širši politični in družbeni konsenz ter pripravi boljši predlog. Trenutnim predlogom se namreč ni obetala zadostna podpora.

LJUBLJANA - Pri odboru za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije in Slovenskem ortodontskem društvu so pripravili predloge za izboljšanje razmer v ortodontiji, kjer so čakalne vrste dolge. Med drugim predlagajo razpis 40 novih javnih ortodontskih programov. Poudarjajo namreč, da obstaja zanimanje ortodontov za delo v okviru javnega zobozdravstva.

LJUBLJANA - V EU se je začel uporabljati mehanizem za dinamično omejevanje cen zemeljskega plina pri 180 evrih na megavatno uro, o katerem so članice unije dogovor po dolgotrajnih usklajevanjih dosegle decembra lani. V zadnjih mesecih so sicer zaradi mile zime in uspešne diverzifikacije oskrbe članic EU cene plina občutno padle.

LJUBLJANA - Vrata je odprl 33. sejem Alpe-Adria, ki v ospredje postavlja zeleni in aktivni turizem ter kamping in karavaning. Tudi letos osrednjo turistično prireditev v regiji spremljajo mednarodni strokovni sejmi okusov Gastexpo. Obiskovalce sejemski prireditvi vabita do vključno sobote. Gospodarski minister Matjaž Han je poudaril njegovo vlogo kot enega pomembnejših turističnih dogodkov v Sloveniji.

LJUBLJANA - Povprečna bruto plača je lani po podatkih statističnega urada znašala 2023,92 evra, povprečna neto plača pa 1318,64 evra. V primerjavi z 2021 je bila bruto plača nominalno višja za 2,8 odstotka, neto plača pa za 3,8 odstotka. Zaradi visoke inflacije je povprečna plača realno upadla, v bruto znesku za 5,5 odstotka in v neto znesku za 4,6 odstotka.

LJUBLJANA - Združenje VSO je na novinarski konferenci predstavilo strokovne ugovore ob sklepu vlade o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Akcijski načrt v bran samostojnemu Muzeju slovenske osamosvojitve pa naj bi bil sprejet prihodnji ponedeljek.

LJUBLJANA - V Mini teatru Ljubljana je bila premiera lutkovne predstave Knjiga o džungli, ki jo je po knjigi Rudyarda Kiplinga priredil Ivor Martinić. Igro z največjim številom lutk v zgodovini lutkovnih predstav v Mini teatru, je režiral Robert Waltl, igrajo in animirajo pa Timotej Novaković, Diana Kolenc, Gaja Filač, Borut Doljšak in Vid Klemenc.

ase/mo/apo/jvo/kb/bdo/lkr/ase
© STA, 2023