Pregled - šport, 14. 2. (torek)

Ljubljana, 14. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 14. februarja.

LJUBLJANA - Na prvih tekmah osmine finala nogometne lige prvakov je danes PSG doma izgubil z Bayernom z 0:1, z enakim izidom je Milan premagal Tottenham. V sredo bodo igrali Borussia Dortmund in Chelsea, Club Brugge in Benfica, naslednji teden pa še Eintracht Frankfurt - Napoli, Liverpool - Real Madrid, Inter Milano - Porto in Leipzig - Manchester City.

OBERHOF - Norveški biatlonec Johannes Thingnes Boe je na svetovnem prvenstvu v četrtem nastopu osvojil še četrto zlato odličje. Danes je bil kljub dvema zgrešenima streloma najboljši na 20-kilometrski razdalji. Srebro je osvojil njegov rojak in branilec naslova Sturla Holm Laegreid, ki je zaostal minuto in 10 sekund. Šved Sebastian Samuelsson je bil tretji. Najboljši Slovenec je bil Alex Cisar na 19. mestu, Anton Vidmar je bil 33., Miha Dovžan in Lovro Planko pa 46. in 55.

MERIBEL - Reprezentanca ZDA je zmagovalka ekipne mešane paralelne tekme na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v francoskem Meribelu. V razburljivem finalu je s 3:2 premagala Norveško. V boju za bronasto kolajno je bila Kanada po času uspešnejša od Avstrije (2:2). Slovenija je izpadla v osmini finala proti Kanadi (0:4).
Slovenija v postavi Anže Gartner, Miha Oserban, Neja Dvornik in Nika Tomšič se je poslovila po uvodnem krogu bojev osmine finala.

MERIBEL - Alpski smučarji in smučarke so na svetovnem prvenstvu v Meribelu in Courchevelu opravili kvalifikacije za sredini posamični paralelni tekmi. V izločilne boje se je od Slovencev uspelo prebiti le Žanu Kranjcu, ki je bil v moški konkurenci skupno osmi.

BOLZANO - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 48. kroga lige ICEHL v gosteh izgubili z Bolzanom z 1:5 (0:2, 0:2, 1:1).

ZAGREB - Odbojkarice Calcita Volleyja so najboljša ekipa rednega dela srednjeevropske lige. Na odločilni tekmi za prvo mesto so v Zagrebu s 3:0 (21, 22, 16) premagale domačo Mladost. Kamničanke se bodo v polfinalu na dveh tekmah merile z Novo KBM Branikom.

PORTOROŽ - Jadralna zveza Slovenije je danes v nacionalnem panožnem centru v Portorožu nagradila najboljše v letu 2022, ki se je po mnenju organizatorjev prireditve zapisalo v zgodovino slovenskega jadranja. Za jadralce leta so razglasili svetovnega prvaka v kajtanju Tonija Vodiška in mešano posadko v razredu 470 Tina Mrak-Jakob Božič. Vodišek je prvi slovenski prvak v olimpijskem jadralnem razredu, naslov je osvojil lani ob obali Sardinije. Zmagal je tudi na evropskem prvenstvu. Kajtanje v razredu formula foil bo leta 2024 prvič na sporedu olimpijskih iger in uvrstitev na to tekmovanje je njegov edini letošnji cilj.

ZÜRICH - Svet krovne mednarodne nogometne zveze Fife je danes na zasedanju določil gostitelja klubskega svetovnega prvenstva za leto 2023, so zapisali na Fifini spletni strani. Turnir bo med 12. in 22. decembrom letos potekal v Savdski Arabiji. Tekmovanje bo tudi v naslednji izvedbi še potekalo po ustaljenem formatu s sedmimi udeleženci, zmagovalci posameznih celinskih pokalov ter gostiteljem. Svet Fife je tudi potrdil letno poročilo 2022, v katerem so zabeleženi tudi rekordni prihodki v višini 7,1 milijarde evrov za obdobje 2019-2022. V obdobju 2023-2026 pa načrtujejo 10,3 milijarde evrov prihodkov. Ob tem je Fifa potrdila, da bodo v skladu s tradicijo vsi trije gostitelji svetovnega prvenstva 2026, torej ZDA, Kanada in Mehika, neposredno uvrščeni na mundial.

LOS ANGELES - Hokejisti Los Angeles Kings, ki jih kot kapetan vodi slovenski zvezdnik Anže Kopitar, so tokrat v domači dvorani Crypto.com zabeležili visoko zmago. Tokrat so s 5:2 odpravili Buffalo Sabres. Še naprej ostaja vroč Adrian Kempe, ki je za kralje na zadnjih treh tekmah dosegel sedem golov, skupno pa 27 to sezono. Viktor Arvidsson je k zmagi prispeval zadetek in dve podaji, Phillip Danault tri podaje, Pheonix Copley pa je zaustavil 27 strelov. Kopitar je na ledu preživel 18:43 minute in v tem času sprožil tri strele proti vratom tekmeca.

DALLAS - Košarkarji Dallas Mavericks so tokrat v razprodani domači dvorani American Airlines, ki je pričakala novo okrepitev Kyrieja Irvinga, gostili Minnesoto Timberwolves in ostali praznih rok. Dallas je izgubil s 121:124, čeprav je Irving kar 26 od svojih skupno 36 točk dosegel v zadnji četrtini, slovenski zvezdnik Luka Dončić pa je zbral 33 točk. To je bila druga tekma, ki sta jo Irving in Dončić odigrala skupaj, in še druga, ki jo je Dallas izgubil. Naslednja tekma Dallas čaka v gosteh pri najboljši ekipi zahodne konference, Denver Nuggets, za katero uspešno nastopa tudi slovenski reprezentant Vlatko Čančar. Denver je tokrat premagal Miami Heat s 112:108. Čančar je k zmagi prispeval 10 točk.

tb/ic/lr/bkr/ag/alz/zza/zzb/lr
© STA, 2023