Pregled - svet, 14. 2. (torek)

Ljubljana, 14. februarja - Pregled dogodkov v svetu v torek, 14. februarja.

GAZIANTEP/ALEP - Število smrtnih žrtev katastrofalnih potresov, ki so prejšnji teden prizadeli Turčijo in Sirijo, se je po zadnjih podatkih povzpelo nad 40.000. V Turčiji so našteli že 35.418 mrtvih, je sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, v Siriji pa zaenkrat beležijo najmanj 5900 mrtvih. Tudi osem dni po potresih še vedno prihajajo poročila o posameznih preživelih, ki so jih rešili izpod ruševin uničenih zgradb.

KOEBENHAVN/ŽENEVA - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je uničujoči potres, ki je prizadel jugovzhod Turčije in dele Sirije, označila za "najhujšo naravno nesrečo" v zadnjih sto letih na območju Evrope in pozvala k pomoči. Združeni narodi so opozorili, da je bilo v potresu prizadetih več kot sedem milijonov otrok, na tisoče pa bi jih lahko umrlo. Države po svetu so pozvali k vplačilu dobrih 370 milijonov evrov za pomoč žrtvam uničujočih potresov v Siriji in napovedali podoben poziv tudi za Turčijo.

BRUSELJ - Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je na srečanju kontaktne skupine za Ukrajino pod vodstvom ZDA zaveznice Kijeva pozval, naj ukrajinskim silam zagotovijo več streliva in hitro dostavijo obljubljeno orožje. Ni namreč videti, da se Rusija na čelu s predsednikom Vladimirjem Putinom pripravlja na mir, je dejal. Po njegovih besedah dobava bojnih letal Ukrajini ni najbolj pereče vprašanje, vendar je ob tem zagotovil, da razprava o tem poteka. Komentiral je tudi ratifikacijo pristopnih protokolov Finske in Švedske za članstvo v zavezništvu, pri čemer ne izključuje možnosti, da nordijski državi v Nato vstopita ločeno.

BRUSELJ - Priprave za hitro dobavo bojnih tankov leopard 2 napredujejo počasi, je ob robu srečanja kontaktne skupine za Ukrajino opozoril nemški obrambni minister Boris Pistorius. Ob tem je dodal, da prav tako ostaja odprto vprašanje, kako Kijevu zagotoviti zadostno količino streliva in rezervnih delov. Dobavo tankov leopard 1 in leopard 2 je obljubilo več evropskih držav, njihovo točno število pa za zdaj ni znano.

STRASBOURG - Evropski parlament je potrdil prepoved prodaje avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem od leta 2035, s čimer je odpravljena še zadnja ovira v zakonodajnem postopku. Vmesna cilja do leta 2030 sta zmanjšanje izpustov avtomobilov za 55 odstotkov in lahkih gospodarskih vozil za 50 odstotkov.

STRASBOURG - Evropski parlament je dokončno potrdil vključitev načrta za zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv RePowerEU v nacionalne načrte za okrevanje in odpornost po koronski krizi. Ukrepi iz RePowerEU so vredni 20 milijard evrov, na Slovenijo naj bi po izračunih iz oktobra lani odpadlo 117 milijonov evrov.

BRUSELJ - Finančni ministri EU so posodobili evropski črni seznam davčnih oaz. Nanj so dodali štiri nove davčne jurisdikcije - Britanske deviške otoke, Kostariko, Marshallove otoke in Rusijo, so sporočili iz Sveta EU. Na seznamu je zdaj 16 jurisdikcij, od večjih držav le Rusija.

NEW YORK - ZDA so januarja zabeležile novo upočasnitev inflacije na ravni potrošnikov. Cene življenjskih potrebščin, merjene z indeksom CPI, so se januarja na letni ravni zvišale za 6,4 odstotka, kar je le 0,1 odstotne točke manj kot decembra lani, a najmanj po oktobru 2021. Analitiki so sicer pričakovali umiritev inflacije na 6,2 odstotka.

WASHINGTON - ZDA zaenkrat nimajo dokazov, da bi bili trije neidentificirani leteči predmeti, ki so jih ameriške zračne sile v zadnjih dneh sestrelile nad Severno Ameriko, del vohunskih operacij Kitajske, oziroma da bi bili vključeni v kakršnekoli obveščevalne dejavnosti, je sporočil tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby.

CHARLESTON - Nekdanja republikanska guvernerka Južne Karoline in veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley je v danes objavljenem videoposnetku napovedala, da se bo leta 2024 potegovala za predsedniško kandidaturo. S tem je postala prva resnejša tekmica nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki se bo znova potegoval za predsedniško nominacijo republikanske stranke.

PEKING - Kitajski predsednik Xi Jinping je ob začetku tridnevnega obiska iranskega predsednika Ebrahima Raisija na Kitajskem zatrdil, da je njegova država pripravljena poglobiti vezi z Iranom na različnih področjih, od trgovine do industrije. Izrazil je tudi neomajno zavezanost Pekinga sodelovanju z Iranom, ne glede na regionalni in mednarodni razvoj.

BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je prisostvoval podpisu sporazuma, ki bo Srbiji omogočil finančno podporo EU v vrednosti 165 milijonov evrov za ublažitev posledic višjih cen energije. Vučić je ob tem dejal, da je Srbija v marsičem odvisna od EU in da brez nje ne more naprej.

BUKAREŠTA - Okrožje Gorj na jugozahodu Romunije je stresel potres z magnitudo 5,6, ki so ga čutili tudi v sosednjih državah, kot sta Srbija in Bolgarija, je sporočila ameriška geološka služba (USGS). Epicenter potresa je bil na globini deset kilometrov. O žrtvah ali večji škodi niso poročali, vendar pa so tresljaji tal v luči nedavnih potresov v Turčiji in Siriji prebivalce kljub temu vznemirili.

RIM - Na volitvah v italijanskih deželah Lombardiji in Laciju sta glede na končne izide kandidata desne sredine za predsednika dežele osvojila več kot 50 odstotkov glasov. Volilni rezultat še utrjuje desnosredinsko vlado in položaj premierke Giorgie Meloni.

lkr/rp/rpe/msc/mrn/blm/jes/sg/mlu/lkr
© STA, 2023