Pregled - Slovenija, 13. 2. (ponedeljek)

Ljubljana, 13. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 13. februarja.

LJUBLJANA - Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je z devetimi glasovi za in šestimi glasovi proti kot ustrezno ocenil predstavitev kandidature Boštjana Poklukarja za ministra za notranje zadeve. Poklukar je v predstavitvi izpostavil tri prednostne naloge: boj s korupcijo, upravljanje migracij ter depolitizacijo, profesionalizacijo in modernizacijo policije. Cilj je, da rezilne žice do konca leta na meji ne bo več, je med drugim dejal.

LJUBLJANA - V civilni iniciativi Glas ljudstva so na novinarski konferenci opozorili, da zdravstveno reformo v ozadju vodijo interesne skupine, kar pomeni grožnjo javnemu zdravstvu. Opozorili so tudi na odhode zdravnikov iz zdravstvenih domov k zasebnikom ter izpostavili primer zasebne zdravstvene ordinacije s koncesijo Studio R, ki je v zadnjih letih povečevala število zdravnikov, tudi z zdravniki iz ZD Ljubljana. Omenili so tudi povezavo med solastnikom družbe Studio R, pravnikom Gorazdom Pereničem, in Sindikatom družinskih zdravnikov Praktik.um, ki ga vodi Igor Muževič. Slednji je tako kot Studio R zavrnil očitke. Ministrstvo za zdravje pa je v odzivu med drugim zapisalo, da bi takojšnja ukinitev koncesij pripeljala do zloma zdravstvenega sistema.

BRUSELJ - Evropska komisija je za Slovenijo zvišala napoved gospodarske rasti z 0,8 odstotka na odstotek, za prihodnje leto pa z 1,7 odstotka na dva odstotka. Medtem ko bo zasebna potrošnja po teh napovedih letos skromna, bo zaposlenost ostala na visoki ravni, rast plač se bo nadaljevala. Glede inflacije komisija pričakuje, da se bo letos umirila nekoliko bolj od pričakovanj iz lanske jeseni, in sicer naj bi dosegla 6,1 odstotka. Leta 2024 naj bi bila 3,5-odstotna.

VELENJE - Hisense Europe je odprl 2,1 milijona evrov vreden inovacijski center. Gre za del projekta, vrednega 39 milijonov evrov, v okviru katerega bodo razvili nove generacije izdelkov, modernizirali proizvodnjo in razširili laboratorijske zmogljivosti. Odprtja se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je poudarila pomen delovnih mest z visoko dodano vrednostjo in razvoj zelenih tehnologij.

LJUBLJANA - Obrambni minister Marjan Šarec in avstrijska kolegica Klaudia Tanner sta se zavzela za krepitev sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju, pa tudi na področju zaščite in reševanja. Pozornost sta namenila tudi aktualnim varnostnim razmeram v Ukrajini in na Zahodnem Balkanu. Tanner je tudi ostro zavrnila poziv pomladka svobodnjakov k ustavitvi "slovenizacije" avstrijske Koroške. Poudarila je, da so narodne skupnosti integralni del Avstrije.

LJUBLJANA - Ministri za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič ter za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh so se srečali s predstavniki Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI). Govorili so o možnosti uveljavitve Slovenije na področju umetne inteligence.

LJUBLJANA - V februarski anketi, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana, je na vrhu barometra priljubljenosti Anže Logar, pred Danijelom Bešičem Loredanom in Natašo Pirc Musar. Trend padanja podpore vladi in največji vladni stranki Gibanje Svoboda se je nekoliko ustavil (27,6 odstotka). Druga z 19,8 odstotka ostaja SDS. Podpora je najbolj zrasla Levici, ki je prvič po lanskih parlamentarnih volitvah prehitela SD.

LJUBLJANA/CELJE - Na turškem veleposlaništvu so potrdili, da so v akciji zbiranja pomoči za prizadete v potresu v Turčiji zabeležili izjemen odziv. Poldrugo tono najnujnejših potrebščin so že prepeljali v Turčijo, naslednja pošiljka pa bo na pot krenila predvidoma do konca tedna. Pomoč za pobrateno turško mesto Gaziantep bo od torka do četrtka zbirala mestna občina Celje.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za delo, kjer pripravljajo pokojninsko reformo, imajo trenutno na mizi širok nabor možnih ukrepov in scenarijev, kako zagotoviti pravičen, vzdržen in pregleden pokojninski sistem. Na prvem mestu so ukrepi za varno starost. Med izhodišči za pripravo reforme pa ni dviga upokojitvene starosti, so zagotovili za STA.

LJUBLJANA - Ob vladnem zvišanju trošarin se bo cena dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest opolnoči znižala za štiri cente na 1,489 evra za liter, cena 95-oktanskega bencina pa bo ostala pri 1,355 evra za liter. Kurilno olje se bo pocenilo za 6,8 centa na 1,083 evra.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je zavrnilo tožbo nekdanjega viceguvernerja Banke Slovenije Marka Bošnjaka in pritrdilo ugotovitvam KPK iz leta 2019, da je ta deloval v nasprotju s pričakovano integriteto funkcionarja.

LJUBLJANA - S širjenjem znanja o epilepsiji lahko odpravimo številne strahove in predsodke, ki povečujejo breme bolezni. Ta je še vedno po nepotrebnem stigmatizirana, so v spletnem pogovoru STAkluba ob mednarodnem dnevu epilepsije opozorili strokovnjaki.

LJUBLJANA - V času poplave kanalov vsebin in informacij, dezinformacij in načrtnega rušenja zaupanja v medije je vloga radia, zlasti javnega, toliko bolj pomembna, je ob svetovnem dnevu radia za STA navedel v. d. direktorja Radia Slovenija Mirko Štular.

LJUBLJANA - Z uvodno projekcijo filma Ena za reko: Zgodba Save se je v ljubljanskem Cankarjevem domu, Mestnem kinu Domžale, Linhartovi dvorani v Radovljici in Kinu Metropol v Celju začel 17. Festival gorniškega filma. Do sobote bo na ogled 29 filmov, potekala pa bodo tudi predavanja in pogovorni večer o gorniški literaturi.

BLED - Ob 200. obletnici rojstva začetnika naravnega atmosferskega zdravljenja Arnolda Riklija (1823-1906), ki je Bled postavil na zemljevid zdraviliškega turizma, so pripravili posvet in slovesnost, s čimer želijo to dediščino aktivneje vnesti v blejski turizem.

bst/bst
© STA, 2023