Pregled - svet, 13. 2. (ponedeljek)

Ljubljana, 13. februarja - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 13. februarja.

GAZIANTEP/ALEP - Število smrtnih žrtev katastrofalnega potresa, ki je pred tednom dni prizadel Turčijo in Sirijo, je preseglo 37.500, iskalne in reševalne ekipe pa počasi zaključujejo delo na prizadetih območjih. Koordinator ZN za humanitarno pomoč Martin Griffiths, ki je prispel v sirski Alep, je dejal, da pričakuje, da bo končno število smrtnih žrtev potresov preseglo 50.000. Čeprav upanja za preživele pod ruševinami skoraj ni več, pa pod ruševinami občasno še vedno najdejo preživele.

BRUSELJ - Bruselj je zvišal napoved gospodarske rasti za letos. Ta naj bi v območju evra znašala 0,9 odstotka, v celotni EU pa 0,8 odstotka, je v zimski napovedi zapisala Evropska komisija. Evropsko gospodarstvo se bo tako izognilo recesiji, ki se je kot verjetna omenjala lansko jesen. Inflacija se umirja.

BRUSELJ - Trenutna poraba streliva v Ukrajini je bistveno višja od naše proizvodnje, je na novinarski konferenci dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in priznal, da vojna bremeni obrambno industrijo ter izčrpava zaloge zavezništva. Opozoril je, da ruski predsednik Vladimir Putin zaenkrat še ni pripravljen na mir, saj je začel z novo ofenzivo. Ob tem je dodal, da je Nato sedaj sredi logistične tekme, pri čemer je ključno, da se Ukrajini zagotovi potrebna vojaška pomoč, preden Rusija prevzame pobudo na bojišču.

BRUSELJ - Evropske države so od začetka energetske krize septembra 2021 za blažitev njenih posledic za prebivalstvo in podjetja namenile 792 milijard evrov. Pri tem so države EU namenile 681 milijard evrov, je izračunal belgijski inštitut Bruegel. Samo Nemčija je za blažitev skokovite rasti cen energije namenila 268 milijard evrov, Velika Britanija 103 milijarde in Norveška 8,1 milijarde evrov, je think-tank objavil na svoji spletni strani.

MILANO/RIM - V najbolj naseljenih italijanskih deželah Lombardiji in Laciju, kjer so potekale deželne volitve, na podlagi rezultatov vzporednih volitev najbolje kaže desnosredinskima kandidatoma. V Lombardiji se zmaga obeta sedanjemu predsedniku dežele Attiliu Fontani, medtem ko v Laciju najbolje kaže Francescu Rocci. Volitve so bile preizkus priljubljenosti desne vlade pod vodstvom Giorgie Meloni.

LIZBONA - V portugalski katoliški cerkvi je bilo od leta 1950 najmanj 4815 mladoletnikov žrtev spolnih zlorab, izhaja iz ugotovitev neodvisne komisije, ki je v približno letu dni preiskave zbrala več kot 500 pričevanj. V veliki večini primerov so očitana kazniva dejanja že zastarala, 25 pa so jih predali policiji, ki je sprožila že več preiskav. Preiskavo s področja spolnih zlorab je konec leta 2021 naročila portugalska Cerkev sama. Komisija, ki jo sestavlja šest strokovnjakov, je delo začela januarja lani.

WASHINGTON/PEKING - Po že tretji sestrelitvi neznanega letečega predmeta nad ZDA v zadnjih dneh še vedno ni jasno, za kakšne predmete gre, kako ostajajo v zraku in od kod so prišli. Glede na prve ugotovitve pa niso podobni domnevno vohunskemu kitajskemu balonu, ki so ga ameriške sile sestrelile v začetku meseca, kar je povzročilo tudi zaostrovanje odnosov med državama. Peking je medtem opozoril, da so ZDA od januarja lani z baloni več kot desetkrat vdrle v kitajski zračni prostor. Washington je vdore zanikal, Peking pa znova obtožil vohunjenja z baloni.

JERUZALEM - Pred izraelskim parlamentom v Jeruzalemu se je zbralo več desettisoč protestnikov proti spornemu predlogu zakona o pravosodni reformi, ki ga je pripravila vlada premierja Benjamina Netanjahuja. Z njim bi se povečal vpliv oblasti na pravosodje, zato protestniki opozarjajo na nevarnost za demokracijo v državi. Izraelski predsednik Isaac Herzog je v nagovoru narodu vlado pozval, naj prekine postopek sprejemanja zakona v parlamentu in skuša z opozicijo doseči kompromis.

KIŠINJOV - Moldavska predsednica Maia Sandu je opozorila na domnevne načrte Moskve za strmoglavljenje proevropske vlade v Moldaviji in napovedala okrepitev varnostnih ukrepov. Kot je dejala, Moskva preko protestov spodbuja nasilje in napade na državne ustanove. "Cilj Rusije je zrušiti ustavni red in nadomestiti legitimno oblast v Kišinjovu z nelegitimno," je opozorila Sandu. Ta obtožbe utemeljuje z obveščevalnimi dokumenti, ki jih je Moldavija nedavno prejela od sosednje Ukrajine.

BRUSELJ - Evropska komisija je sprejela dva akta, s katerima se določajo podrobnejša pravila glede pridobivanja vodika iz obnovljivih virov energije znotraj EU. Pripomogla naj bi k uresničevanju leta 2020 sprejete strategije o vodiku, s katero so zasnovali vizijo za oblikovanje evropskega vodikovega ekosistema, so sporočili iz komisije.

BUENOS AIRES - V zadnjih mesecih je v Argentino pripotovalo več kot 5000 nosečih Rusinj, trdijo argentinski uradniki. Ženske naj bi si želele zagotoviti, da se njihovi otroci rodijo v Argentini, in tako pridobijo argentinsko državljanstvo, saj jim to daje več svobode kot ruski potni list.

AMSTERDAM - V amsterdamskem Rijksmuseum je na ogled največja Vermeerjeva razstava vseh časov. Še nikoli v zgodovini ni bilo naenkrat na ogled toliko slik nizozemskega baročnega mojstra Johannesa Vermeerja (1632-1675). Vse do 4. junija si bo mogoče ogledati 28 od skupno 37 slik, ki najverjetneje še obstajajo. Samo tri dni po odprtju je razstava že razprodana.

OPATIJA - Hrvaško bo na Eurosongu v Liverpoolu maja zastopala reška skupina Let 3, ki je na nacionalnem glasbenem tekmovanju Dora v soboto v Opatiji zmagala s pesmijo Mama ŠČ. Hrvaška publika in stroka sta pesem sprejeli s pohvalami, nekateri srbski mediji pa so se nanjo odzvali kritično, ker da se norčuje iz pregona Srbov med operacijo Nevihta.

vb/vb
© STA, 2023