Pregled - svet, 9. 2. (četrtek)

Ljubljana, 9. februarja - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 9. februarja.

BRUSELJ - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v Bruslju zahvalil za evropsko pomoč Ukrajini v boju proti ruski agresiji in pozval k pospešitvi dobave orožja njegovi državi. V nagovoru na vrhu EU, ki se ga je osebno udeležil, se je zavzel tudi za nadaljnje sankcije proti Moskvi. Voditelji EU so Ukrajini zagotovili nadaljnjo podporo. Ukrajinski predsednik Zelenski, ki je premierje in predsednike držav EU od začetka ruske agresije pred skoraj enim letom redno nagovarjal prek videopovezave, se je danes vrha unije prvič udeležil tudi osebno. Nemški kancler Scholz se je sicer pred začetkom vrha zavzel za usklajeno pomoč Ukrajini in zagotovil, da si bo Nemčija prizadevala za hitro dobavo tankov. Za pospešitev dobav orožja Ukrajini se je zavzela tudi estonska premierka Kaja Kallas.

GAZIANTEP/DAMASK - V katastrofalnih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 20.000 ljudi. Reševalci medtem že četrti dan nadaljujejo z iskanjem preživelih pod ruševinami več tisoč stavb, pri čemer jim delo otežuje hud mraz. Na prizadeta območja že prihaja pomoč z vsega sveta, obiskal jih je tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Pod ruševinami na tisoče zgradb ostaja ujetih več deset, morda celo več sto tisoč ljudi, opozarjajo turški strokovnjaki. Iz vrste manjših krajev na najbolj prizadetem območju sploh še ni nobenih informacij. Na območja v Siriji, ki so pod nadzorom upornikov, je medtem prišla prva tuja pomoč po potresu.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo za javno televizijo PBS dejal, da ZDA ne iščejo konflikta s Kitajsko, kljub povečanim napetostim zaradi domnevnega kitajskega balona, ki je nedavno preletel ZDA in so ga nato sestrelili. Ponovil je, da si ZDA prizadevajo le za tekmovanje s Kitajsko, ne pa spopad. Peking je danes ostro obsodil izjave ameriškega predsednika, retoriko ZDA pa so označili za skrajno neodgovorno in v nasprotju z osnovnim diplomatskim bontonom. Biden je v intervjuju dejal tudi, da se še ni odločil, ali bo leta 2024 ponovno kandidiral za predsednika ZDA, čeprav so bili analitiki po njegovem torkovem govoru o stanju v državi enotnega mnenja, da je to le vprašanje časa.

WASHINGTON - Ameriški državni sekretar Antony Blinken in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki se je v sredo mudil na obisku v Washingtonu, sta se na skupni novinarski konferenci zavzela za nadaljevanje pomoči Ukrajini, dokler se ruska agresija ne konča. Oba sta menila, da bi bilo lahko vojne hitro konec le, če Rusija umakne svojo vojsko z ukrajinskega ozemlja.

MOSKVA/WASHINGTON/OSLO - Rusija je podprla ugotovitev ameriškega raziskovalnega novinarja Seymourja Hersha, da za septembrsko sabotažo plinovodov Severni tok stojijo ZDA, in pozvala k preiskavi. Kot zapiše Hersh, je ameriška mornarica Norveški med Natovo vajo pomagala namestiti eksploziv na plinovode in ga nato daljinsko sprožila. Washington in Oslo trditve zanikata. 85-letni raziskovalni novinar Hersh je zaslovel pred več kot 50 leti, ko je razkril pokol My Lai, ki so ga v Vietnamu leta 1968 nad civilisti izvedli ameriški vojaki. V zadnjih letih pa je večkrat pritegnil pozornost s spornimi raziskavami, zaradi katerih so ga nekajkrat obtožili širjenja teorij zarote.

WASHINGTON - Odbor za vladni nadzor in odgovornost predstavniškega doma ameriškega kongresa je z zaslišanjem nekdanjih članov vodstva Twitterja v sredo uradno sprožil preiskavo prenosnega računalnika Hunterja Bidna, sina predsednika ZDA Joeja Bidna. Politična preiskava želi dokazati, da je Twitter cenzuriral objave o tej zadevi pred volitvami leta 2020.

PJONGJANG - V Severni Koreji so v sredo z vojaško parado obeležili 75. obletnico ustanovitve oboroženih sil. Slovesnosti se je udeležil severnokorejski voditelj Kim Jong-un, na njej pa so predstavili rekordno število medcelinskih balističnih raket. Med njimi naj bi bila tudi raketa na trdo gorivo.

MINSK/VARŠAVA - Belorusija je v sredo poljsko-beloruskega novinarja Andrzeja Poczobuta obsodila na osem let zapora zaradi kritičnega poročanja o režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, je sporočila beloruska nevladna organizacija za človekove pravice Pomlad (Vjasna). Poljske oblasti so sodbo že obsodile in pozvale k njegovi izpustitvi. Poljska je v odziv do nadaljnjega zaprla mejni prehod Bobrowniki z Belorusijo.

MOSKVA - Ruska najemniška skupina Wagner je sporočila, da je prenehala z rekrutiranjem v ruskih zaporih. Novačenje zapornikov naj bi Wagner sicer začel že sredi lanskega leta, skupina pa se je medtem tudi aktivno vključila v rusko vojno v Ukrajini.

SYDNEY - Avstralske oblasti so se zavezale, da bodo od Rusije zahtevale odgovornost za sestrelitev malezijskega potniškega letala MH17, kljub temu da je bila preiskava nesreče v sredo začasno ustavljena. Rusijo so prav tako obtožile oviranja preiskave.

akt/lkr/rpe/rp/sg/blm/vb/mlu/akt
© STA, 2023