Pregled - Slovenija, 9. 2. (četrtek)

Ljubljana, 9. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 9. februarja.

LJUBLJANA - Vlada je sindikatom predstavila izhodišča za reformo plačnega sistema v javnem sektorju. Med bistvenimi rešitvami so nova plačna lestvica, s katero bi odpravili plače, nižje od minimalne, vzpostavitev plačnih stebrov ter prevetritev sistemov napredovanja in nagrajevanja, je povedala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj ugotavlja, da je še veliko nejasnosti. Vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek napoveduje dolgotrajna in naporna pogajanja. Za oba pa je sporen predlog zamrznitve napredovanj.

LJUBLJANA - Proti Turčiji, ki jo je ponedeljek prizadel silovit potres, je krenil prvi konvoj z materialno pomočjo za prizadete. Slovenija jim bo pomagala s 25 šotori, ustreznimi grelci in 1000 odejami. Vlada je sicer sklenila, da bo Slovenija Turčiji in Siriji zagotovila humanitarno pomoč v višini 400.000 evrov, še 100.000 evrov jima bo preko Slovenske karitas zagotovilo zunanje ministrstvo. Slovenski reševalci s psi medtem že delujejo v turškem mestu Hatay, delo je po besedah njihovega vodje Blaža Turka zelo zahtevno. Telekomunikacijski operaterji pa zaradi potresa začasno uvajajo brezplačne klice v Turčijo in Sirijo.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve bo zaradi spletne objave podmladka avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ) s protislovensko vsebino na pogovor poklicalo veleposlanico Avstrije v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer. Avstrijskemu zunanjemu ministrstvu pa so poslali verbalno noto ter Avstrijo pozvali k ukrepanju ter polni uresničitvi 7. člena avstrijske državne pogodbe. Mladi svobodnjaki so volivce pozvali, naj z glasovanjem z oblasti na avstrijskem Koroškem umaknejo socialdemokratsko stranko in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele.

BRUSELJ - Premier Robert Golob, ki je sodeloval na srečanju evropskih voditeljev z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, je dejal, da je Slovenija glede na število prebivalcev ena največjih donatoric za Ukrajino, zato za zdaj ni napovedal dodatne pomoči tej državi. Evropski voditelji imajo na dnevnem redu tudi ukrepe za ohranitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva in migracije. Golob je dejal, da Slovenija ne podpira financiranja ograj na zunanjih mejah EU iz evropskih sredstev.

BERLIN - Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je na predstavitvenem obisku gostil slovensko predsednico Natašo Pirc Musar. Po pogovorih sta izpostavila odlične odnose med državama in usklajenost stališč glede Ukrajine, Zahodnega Balkana, podnebnih sprememb in drugih tem. Steinmeier je pozdravil zavezanost nove slovenske predsednice, da nadaljuje pobudo Brdo-Brioni. Predsednica se je v sklopu obiska sestala tudi s predstavniki nemškega gospodarstva.

LJUBLJANA - Vlada je izdala uredbo o izvajanju izredne začasne podpore kmetom ter malim in srednje velikim podjetjem, ki opravljajo dejavnosti predelave ali trženja kmetijskih proizvodov in jih je vpliv ruske invazije na Ukrajino še posebej prizadel. Za ukrep je namenjenih 12 milijonov evrov, od tega bo devet milijonov prispevala EU.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije se je ostro odzval na torkova pojasnila družbe Sava Turizem glede prenosa sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca. Zavrnil je argumente glede sezonske narave dejavnosti ter vnovič opozoril, da so delavci pri zunanjih izvajalcih praviloma manj plačani kot redno zaposleni delavci za primerljivo delo.

LJUBLJANA - V Združenju bank Slovenije so se odzvali na nedavno sodbo vrhovnega sodišča, s katero je potrdilo ničnost posojilne pogodbe v švicarskih frankih. Kot so zapisali, je šlo v konkretni zadevi za bistveno drugačno dejansko stanje od primerov v predhodni sodni praksi vrhovnega sodišča. Sodba po njihovih navedbah potrjuje stališče, da je treba v zadevah kreditojemalcev v frankih primere presojati posamično, zakonsko urejanje pa da ni primerno.

BRNIK - Ljubljansko letališče, s katerim upravlja Fraport Slovenija in prek katerega je lani potovalo dobrih 970.000 potnikov, bi lahko predkovidne ravni potniškega prometa doseglo leta 2026, v čarterskem prometu pa že leta 2024. Za letos pričakujejo, da bodo oskrbeli okoli 1,2 milijona potnikov.

LJUBLJANA - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo februarja v okviru operativnega programa za hrano in osnovno materialno pomoč partnerskim organizacijam Rdeči križ in Karitas dobavilo 640 ton prehrambnih izdelkov za socialno in materialno najbolj ogrožene osebe. Letošnje dobave hrane bodo potekale še v aprilu in septembru.

KOPER - Obsežen požar na pobočjih Kavčiča, Lipnika in Goliča nad vasjo Rakitovec v občini Koper se je v torek popoldne razplamtel, ker je 40-leten moški z območja Ljubljane v naravo odvrgel cigaretni ogorek, so sporočili s koprske policijske uprave. Zgorelo je približno 100 hektarov trave in nizke podrasti.

LJUBLJANA - V SNG Opera in balet Ljubljana so premierno uprizorili komično opero Gioachina Rossinija Italijanka v Alžiru. Dvodejanka je nastala v koprodukciji z mestnim gledališčem Carlo Goldoni iz Livorna, od koder prihaja tudi režiser Emanuele Gamba. Dirigiral bo italijanski dirigent Marco Guidarini.

sk/akt/blm/vb/da/jav/lkr/msc/rpe/mlj/lte/sag/tz/moz/bg/sk
© STA, 2023