Pregled - svet, 6. 2. (ponedeljek)

Ljubljana, 6. februarja - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 6. februarja.

GAZIANTEP/DAMASK - Jugozahod Turčije in Sirijo je danes prizadel katastrofalnem potres z magnitudo 7,8, ki je po začasnih podatkih zahteval več kot 2600 življenj, 1651 v Turčiji in tisoč v Siriji. Poškodovanih je več kot 13.000 ljudi, večina v Turčiji, pod ruševinami jih je še več tisoč. V Turčiji so razglasili sedemdnevno žalovanje. Tla so se prvič stresla ob 4.17 po lokalnem času. Žarišče je bilo blizu turškega mesta Gaziantep, 60 kilometrov od meje s Sirijo, globina potresa je bila približno 18 kilometrov. Sledilo je več deset popotresnih sunkov, preden se je čez štiri ure zgodil nov potres z magnitudo 7,5. Žarišče je imel prav tako na jugovzhodu Turčije, štiri kilometre jugovzhodno od mesta Ekinozu na globini deset kilometrov.

BRUSELJ - EU je po katastrofalnem potresu na jugu Turčije aktivirala svoj mehanizem civilne zaščite in že usklajuje napotitev reševalnih ekip na prizadeto območje, je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Zahvalil se je Bolgariji, Hrvaški, Češki, Franciji, Grčiji, Nizozemski, Poljski in Romuniji, ki so na območje že poslale reševalne ekipe. Pomoč sta ponudili tudi Italija in Madžarska. V Turčijo in Sirijo medtem z vsega sveta, vključno s Slovenijo, prihajajo izrazi sožalja in napovedi pomoči.

WASHINGTON/PEKING - Ameriške pristojne službe nameravajo v prihodnjih dneh na dnu Atlantika na globini okrog 15 metrov poiskati dele kitajskega balona, ki so ga v soboto sestrelili pri obali Južne Karoline, ostanke pa bodo potem poslali na analizo v laboratorij FBI v Quantico v zvezni državi Virginija. Sestrelitev kitajskega balona nad ZDA, ki ga je Peking označil za civilno plovilo za meteorološke raziskave, bo resno škodovala odnosom med državama, je medtem sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. Ob tem je dodalo, da so v nedeljo izročili protestno noto ameriškemu veleposlaništvu na Kitajskem.

PEKING - Kitajske oblasti so potrdile, da je balon, ki leti nad Latinsko Ameriko, njihov. Balon sta sicer že v petek opazila Washington in Bogota. V Pekingu dodajajo, da gre za civilno plovilo, namenjeno izvajanju testov med letenjem. Do odkritja kitajskega balona nad Latinsko Ameriko je prišlo le nekaj dni po tem, ko so v ZDA nad svojim ozemljem opazili domnevni kitajski vohunski balon in ga v soboto tudi sestrelili.

JERIHO - Izraelske sile so v raciji pri kraju Jeriho na Zahodnem bregu ubile pet domnevno oboroženih Palestincev, je sporočil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Palestinsko gibanje Hamas je potrdilo, da so med mrtvimi tudi njihovi borci. Tarči racije sta bila Palestinca, ki sta konec januarja neuspešno izvedla napad na izraelske civiliste. Letos je bilo v konfliktu med sprtima stranema ubitih že 36 Palestincev, med katerimi so bili tako oboroženi napadalci kot civilisti, pa tudi šest izraelskih državljanov in en Ukrajinec.

LONDON - Medicinske sestre in reševalci v Angliji so z novim krogom stavk, največjim doslej, okrepili zahteve po višjih plačah zaradi inflacije in naraščajočih življenjskih stroškov. Sestre trdijo, da njihove plače v zadnjem desetletju niso dohajale inflacije, in opozarjajo na množično opuščanje poklica. Na Otoku je sicer minuli teden potekala največja stavka v zadnjem desetletju, ki naj bi se je udeležilo okoli pol milijona ljudi. Sedem sindikatov zaposlenih v javnem sektorju jo je pripravilo zaradi nezadovoljstva s plačami in delovnimi pogoji.

HONGKONG - V Hongkongu se je začelo največje sojenje doslej na področju nacionalne varnosti, v katerem je 47 prodemokratičnih aktivistov obtoženih poskusa strmoglavljenja vlade in jim grozi dosmrtna zaporna kazen. Številni kritiki sojenje vidijo kot nov primer kriminalizacije nasprotovanja oblastem. Pričakuje se, da bo proces trajal več mesecev.

VATIKAN - Papež Frančišek je ob vrnitvi z obiska v Demokratični republiki Kongo in Južnem Sudanu svet pozval, naj kljub vojni v Ukrajini ne pozabi na druge vojne. Pri tem je omenil Sirijo in Jemen, kjer spopadi divjajo že več kot desetletje, spomnil pa se je tudi konfliktov v Mjanmaru in izgona manjšine Rohingov ter konfliktov v Južni Ameriki.

ZAGREB/BEOGRAD/SARAJEVO - Orkanski veter je minuli vikend povzročal težave na Hrvaškem in v delih Zahodnega Balkana. Na Hrvaškem je umrla ena oseba, poškodovanih je bilo pet ljudi. Zaradi močnega vetra ponekod v državi še veljajo omejitve v prometu za nekatera vozila, prekinjeno pa je tudi obratovanje več trajektnih linij, so sporočili iz zveze Hrvatski autoklub (Hak).

SISAK - Vsi prebivalci Banovine, ki od rušilnega potresa na Hrvaškem dve leti živijo v zabojnikih, bodo do konca leta dobili začasno bivališče, je napovedal hrvaški minister za gradbeništvo Branko Bačić. Obenem je sporočil, da bodo v Sisku in na območju Banovine zgradili 30 večstanovanjskih zgradb.

akt/akt
© STA, 2023