Pregled - Slovenija, 6. 2. (ponedeljek)

Ljubljana, 6. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 6. februarja.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je v DZ poslal kandidaturo Boštjana Poklukarja za ministra za notranje zadeve. Poklukarja, ki je to funkcijo že opravljal v vladi Marjana Šarca, zdaj najprej čaka predstavitev pred parlamentarnim odborom, za zdaj se kot najverjetnejši datum zaslišanja omenja naslednji ponedeljek. DZ pa bo po napovedih premierja Goloba o kandidatu za ministra odločal na februarski redni seji. Ob zeleni luči DZ bo Poklukar na čelu notranjega ministrstva nasledil Tatjano Bobnar, ki je s funkcije odstopila decembra lani.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji odločila, da bo Slovenija za pomoč pri reševanju po uničujočem potresu v Turčijo napotila tri strokovnjake v enoto EU za oceno stanja in koordinacijo. Napotitev je predvidena za obdobje od 14 do 21 dni z možnostjo podaljšanja in rotacije strokovnjakov. Napotila jih bo v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite, če se bodo tako dogovorili na koordinacijskem sestanku z Evropsko komisijo. Na zunanjem ministrstvu pa so za STA povedali, da nimajo podatkov, da bi bil kak Slovenec v potresu prizadet. Ministrstvo sicer odsvetuje potovanja na jugovzhod Turčije. Premier Robert Golob je na vladnem Twitter profilu zapisal, da ga je uničujoč potres pretresel. Tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon sta izrekli sožalje prebivalcem obeh držav.

LJUBLJANA - V NSi ob napovedanih podražitvah cen vrtcev zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje. Prepričani so, da so te posledica neustreznega ukrepanja vlade ob vsesplošni draginji in dviga plač pomočnic vzgojiteljic, ki da je padel na pleča staršev. Stroške napovednih podražitev bi moral kriti državni proračun, menijo. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec brezplačne vrtce sicer podpira, a bo po njegovih navedbah tak korak terjal dodatnih 200 milijonov evrov v državnem proračunu. Napovedal pa je, da se bodo z marcem otroški dodatki uskladili z inflacijo.

LJUBLJANA - KPK pri pregledu sumov nasprotja interesov Aleša Šabedra pri opravljanju nalog na različnih položajih na ministrstvu za zdravje in v javnih zdravstvenih zavodih ni ugotovila nepravilnosti. Je pa vlado opozorila na možna korupcijska tveganja pri tovrstnih imenovanjih. Presojo združljivosti funkcij je odstopila inšpektoratu za javni sektor.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je v izdanem poročilu ugotovilo, da je v postopkih obravnave državljana Pakistana prišlo do kršitev. Na te je opozorila tudi delovna skupina za azil Ambasade Rog, ki vlado poziva k ukrepanju. Medtem je policija 24. januarja letos omenjenega tujca skupaj s še enim sodržavljanom deportirala v Pakistan.

LJUBLJANA - Letna stopnja inflacije se je januarja nekoliko znižala - bila je desetodstotna, medtem ko je decembra lani znašala 10,3 odstotka. Na mesečni ravni je bila rast cen 0,2-odstotna, so izračunali na statističnem uradu. V obeh primerjavah so na inflacijo najbolj vplivale cene hrane in brezalkoholnih pijač, v letu dni so se zvišale za skoraj petino. Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila januarja 9,9-odstotna, potem ko je bila decembra 10,8-odstotna. Na mesečni ravni so se po teh izračunih cene znižale za 0,1 odstotka.

KOPER - Delničarji Luke Koper so na izredni skupščini odpoklicali štiri člane nadzornega sveta, ki so jih imenovali v času vlade Janeza Janše, in sicer Francija Matoza, Nevenko Črešnar Pergar, Andreja Koprivca in Božidarja Godnjavca. Za nadzornike so imenovali Boruta Škabarja, Barbaro Nose, Jožefa Petroviča, Boštjana Raderja in Mirka Bandlja. Odpoklic je predlagal Slovenski državni holding. Delničarji so se uradno seznanili tudi z odstopom Tamare Kozlovič, ki je odstopila, ker je bila izvoljena za poslanko DZ. V nadzornem svetu ostaja peti predstavnik kapitala Tomaž Benčina, ki je mandat začel junija lani.

BUDIMPEŠTA/MARIBOR - Madžarska bančna skupina OTP je uspešno zaključila prevzem Nove KBM. Postala je uradna lastnica skupine s sedežem v Mariboru, sledil bo postopek integracije Nove KBM z SKB banko, ki bo predvidoma trajal leto in pol. Sprememba lastništva za stranke Nove KBM ne prinaša pomembnejših sprememb, so sporočili iz OTP.

LJUBLJANA - Evropska centralna banka (ECB) bo nadaljevala normalizacijo denarne politike. Kljub temu da se je inflacija v zadnjih mesecih nekoliko umirila, smo še daleč od tega, da bi obrestne mere prenehali zviševati, je v pogovoru za STA povedal guverner Banke Slovenije in član sveta ECB Boštjan Vasle. Zaenkrat smo trdno odločeni, da z dvigi nadaljujemo, je dejal in dodal, da bodo dinamiko prilagodili najnovejšim makroekonomskim napovedim. Osnovna inflacija, ki ne upošteva cen energentov in hrane, ostaja visoka, nevarnosti so na strani plačnih pritiskov, je poudaril pri tem.

LJUBLJANA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je pred kulturnim praznikom, 8. februarjem, opozorila, da je dan namenjen poklonu vsem ustvarjalkam in ustvarjalcem. Obenem pa je dan, ko je potrebno govoriti o razmerah in delovnih pogojih na področju kulture. Po več kot desetletnem zanemarjanju je trenutno stanje v izjavi za medije označila za alarmantno.

LJUBLJANA - Predstavniki sindikatov Sviz, Glosa in Zasuk so na novinarski konferenci pred skorajšnjim praznikom kulture 8. februarja opozorili na številne težave zaposlenih v kulturi in samega sektorja. Vsi trije sindikati, ki so se tokrat prvič združili z istim ciljem, rešitve pričakujejo čim prej. Pri tem stavijo na kulturo dialoga in ne ulice.

LJUBLJANA - Statistični urad RS (Surs) je ob kulturnem prazniku objavil nekaj statistik za leto 2021. Po statističnih podatkih je bilo izdanih 5813 naslovov tiskanih knjig in brošur. Po raziskavi Repozitorija Univerze v Ljubljane iz leta 2021 so Slovenci med epidemijo brali več, zlasti leposlovja. Pestro je tudi trgovanje s knjigami na spletnem portalu bolha.

LJUBLJANA - Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev (Zveza DSFU) na pobudo predsednika vlade Roberta Goloba pripravlja celovit strateški načrt za razvoj slovenske avdiovizualne industrije do leta 2030. Vizija je, da avdiovizualna (AV) industrija v Sloveniji do leta 2030 postane gonilna sila slovenske kulture in pomemben steber slovenskega gospodarstva.

gm/gm
© STA, 2023