Pregled - šport, 2. 2. (četrtek)

Ljubljana, 2. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 2. februarja.

OSTRAVA - Tina Šutej je na atletskem mitingu v Ostravi na Češkem s 4,82 metra izboljšala svoj slovenski dvoranski in tudi absolutni rekord v skoku s palico. To je tudi najboljši dosežek sezone na svetu. Pred tem je s 4,80 m prejšnji državni rekord postavila 5. marca lani v francoskem Rouenu. Tina Šutej je 4,42, 4,52, 4,62 in 4,72 metra zmogla v prvih poskusih. Na 4,82 je bila uspešna tretjič, šele na 4,86 m je letvico trikrat podrla. Druga je bila s 4,57 m domačinka Amalie Švabikova, daleč pred tem, ko je slovenska rekorderka zaključila tekmo. Ta je v tretjem poskusu posebej pozorno spremljala letvico na 4,82 m. Neja Filipič je z rekordom mitinga zmagala v troskoku s 13,86 m.

LJUBLJANA - Odbojkarji ACH Volleyja so dobili tudi deseto od prav toliko tekem v letošnji sezoni rednega dela srednjeevropske lige. Na zadnji tekmi petega, domačega turnirja so v Tivoliju ugnali hrvaško zasedbo Mursa Osijek s 3:0 (23, 21, 21).

KAMNIK - Odbojkarji Calcita Volleyja so na zadnji tekmi petega, domačega turnirja proti ekipi Union Raiffeisen Waldviertel zmagali s 3:1 (-20, 23, 19, 21). Varovanci Matije Pleška so si že pred tem zagotovili drugo mesto po rednem delu tekmovanja.

SALZBURG - Hokejisti Sija Acronija Jesenic so v četrti tekmi drugega dela alpske lige v skupini master v gosteh izgubili z mlado salzburško ekipo z 0:8 (0:3, 0:4, 0:1). Za Jeseničane je to že tretji poraz v tem delu lige.

RIJAD - Slovenski kolesar Luka Mezgec (Jayco-AlUla) je četrto etapo dirke po Savdski Arabiji končal na devetem mestu. Na zahtevni trasi od Maraje do razgledne točke Harat Uvajrid (163,4 km) je za zmagovalcem Portugalcem Rubenom Guerreirom (Movistar) zaostal 28 sekund. V skupnem seštevku ima Guerreiro osem sekund naskoka pred Formolom, eno več na tretjem mestu zaostaja Buitrago. Mezgec je skupno deseti s 43 sekundami zaostanka.

LJUBLJANA - Košarkarji v evroligi so danes začeli tekme 23. kroga. Na delu so bili vsi trije klubi s slovenskim pridihom. Valencia Klemna Prepeliča je izgubila z Maccabijem s 93:94, v medsebojnem obračunu pa sta se pomerila Barcelona Mika Tobeyja in Bayern Žana Marka šiška, zmagali so Katalonci z 72:70. Prepelič je za Valencio odigral dobrih 21 minut in bil eden ključnih mož. A tudi njegov 15 točk je bilo na koncu premalo, kot tudi 20 Jareda Harperja. Valencia je v tesni končnici po izgubljeni žogi Wada Baldwina še imela priložnost za zmago, a je Chris Jones zgrešil za tri v zadnji sekundi. Na obračunu v Barceloni je bil slovenski Američan Mike Tobey sicer v postavi domače zasedbe, a ni stopil na parket, medtem ko Žana Marka Šiška tudi tokrat ni bilo v kadru Bavarcev.

ISTANBUL - Slovensko teniško reprezentanco v petek in soboto čaka dvoboj v kvalifikacijah za svetovno skupino I Davisovega pokala proti Turčiji. Za Slovenijo bo jutri v Istanbulu prvi dvoboj igral Sebastian Dominko. Njegov tekmec bo 26-letni Altug Celikbilek, ki je trenutno 205. igralec na lestvici ATP, najvišje pa je bil na 154. mestu. V drugem dvoboju bo Bor Artnak (672. ATP) igral proti Mehmetu Cemu Ilkelu (303). Z morebitno zmago bi se Slovenija uvrstila med najboljših 28 reprezentanc na svetu. Zadnji dvoboj so Slovenci odigrali septembra lani v Portorožu, ko so premagali Estonce.

WASHINGTON - Združene države Amerike so podprle prizadevanje Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), da bi lahko ruski in beloruski športniki pod nevtralnimi pogoji nastopali na uradnih mednarodnih tekmovanjih ter olimpijskih igrah, je sporočila tiskovna sekretarka Bele hiše Karine Jean-Pierre. Ameriški odziv prihaja le slab teden dni po odločitvi Moka, da bo kljub agresiji Rusije nad Ukrajino preučil možnosti za nastopanje ruskih in beloruskih športnikov na uradnih tekmovanjih in posledično na olimpijskih igrah v Parizu 2024. Iz Bele hiše so ob tem dodali, da še naprej nasprotujejo kakršnemu koli prikazovanju državnih simbolov, zastav in grbov.

tb/alz/jz/am/ag/ad/tb
© STA, 2023