Pregled - svet, 2. 2. (četrtek)

Ljubljana, 2. februarja - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 2. februarja.

KIJEV - Evropska unija namerava do 24. februarja, ko bo minilo eno leto od ruske invazije na Ukrajino, uvesti deseti sveženj sankcij proti Rusiji, je po srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Pozdravila je napredek Ukrajine na poti v EU in prizadevanja v boju proti korupciji. O napredku na poti Ukrajine v EU so člani Evropske komisije in ukrajinske vlade govorili tudi na skupnem plenarnem zasedanju, ki je sledilo. Ukrajinski premier Denis Šmihal je po skupni seji dejal, da želi biti Ukrajina do konca leta pripravljena za začetek pristopnih pogajanj, prihodnje leto pa za članstvo v uniji.

VOLGOGRAD/MOSKVA - Rusijo ponovno ogrožajo nemški tanki, tako kot med drugo svetovno vojno, je v Volgogradu ob 80. obletnici zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo v bitki za to mesto, takrat znano pod imenom Stalingrad, dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Zahod je obtožil protiruske nastrojenosti in dodal, da ima Rusija veliko prijateljev po svetu. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je v televizijskim intervjuju pred proslavo ob 80. obletnici bitke za Stalingrad dejal, da hoče Zahod uničiti Rusijo.

KIJEV/ŽENEVA - V ruskem raketnem napadu je bilo v sredo zvečer uničeno stanovanjsko poslopje v mestu Kramatorsk na vzhodu Ukrajine. Glede na trenutne podatke so umrli najmanj trije ljudje, še 20 je bilo ranjenih. V Kijevu se medtem vrstijo opozorila, da Rusija pred prvo obletnico invazije na ozemlju Ukrajine pripravlja novo obsežno ofenzivo. Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) pa je sporočil, da je število ukrajinskih beguncev, ki so od začetka ruske invazije zbežali v Evropo, preseglo osem milijonov.

FRANKFURT - Svet Evropske centralne banke (ECB) je petič zapored zvišal osrednje obrestne mere v območju evra. Skladno s pričakovanji jih je tokrat dvignil za 0,5 odstotne točke. Od julija lani jih je skupno zvišal za tri odstotne točke, tako da je glavna evrska obrestna mera na najvišji ravni po novembru 2008. Predsednica ECB Christine Lagarde je po seji sveta ECB dejala, da se je gospodarstvo evrskega območja izkazalo kot bolj odporno od pričakovanj in naj bi v naslednjih četrtletjih okrevalo. Obenem je povedala, da svet ECB "še ni opravil" z zviševanjem obrestnih mer.

BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na izrednem zasedanju srbskega parlamenta o Kosovu poslancem prvič predstavil predlog EU o normalizaciji odnosov s Prištino, sprejetje katerega mednarodna skupnost pričakuje do pomladi. Osredotočil se je na točke, ki so za Beograd sporne in kjer v primeru nasprotovanja Srbiji grozijo posledice. Po Vučićevih besedah je za Beograd najhujša 4. točka predloga, ki pravi, da "Srbija ne bo nasprotovala članstvu Kosova v mednarodnih organizacijah".

PRIŠTINA - Vzpostavitev skupnosti srbskih občin ni mogoča, ker je protiustavna, je v sredo po poročanju kosovskega portala Kosovo Online ponovil kosovski premier Albin Kurti. Napovedal je, da Priština ne bo popustila pritiskom Zahoda, da na podlagi predloga EU do marca sklene sporazum o normalizaciji odnosov z Beogradom. V kosovskem parlamentu je predstavil šest pogojev za vzpostavitev skupnosti srbskih občin na Kosovu. Skupnost, ki po besedah premierja ne bi mogla imeti izvršnih pooblastil, bi vzpostavili po medsebojnem priznanju Srbije in Kosova.

KINŠASA - Papež Frančišek je v DR Kongo na srečanju z okoli 65.000 verniki na nogometnem stadionu v Kinšasi prebivalce Konga pozval k boju proti nasilju in korupciji v državi. "Vi bodite tisti, ki spreminjate družbo, tisti, ki zlo spreminjate v dobro, sovraštvo v ljubezen, vojno v mir," je dejal.

OMAGH - V Veliki Britaniji so ponovno odprli preiskavo bombnega napada v Omaghu na Severnem Irskem leta 1998. Ponovno odprtje preiskave je odredil sodnik Mark Hormer, ki je britansko in irsko vlado pozval k razjasnitvi okoliščin napada, saj da obstajajo dokazi, da bi ga lahko preprečili. V najhujšem napadu v več desetletij trajajočem konfliktu na Severnem Irskem je 15. avgusta 1998 umrlo 29 ljudi, 220 jih je bilo ranjenih. Odgovornost zanj je prevzela odpadniška frakcija Irske republikanske armade, obsojen pa ni bil nihče.

DUNAJ - Avstrija je izgnala štiri ruske diplomate, ki delajo na Dunaju, ker so izvajali aktivnosti, ki niso združljive z njihovim diplomatskim statusom, je sporočilo avstrijsko zunanje ministrstvo. Razglasili so jih za nezaželene osebe, državo pa morajo zapustiti do 8. februarja.

DUNAJ - Sodišče na Dunaju je po več mesecih sojenja v noči na četrtek štiri moške spoznalo za krive, da so Kujtimu Fejzulaiju novembra 2020 pomagali pri izvedbi terorističnega napada na Dunaju, v katerem so umrli štirje ljudje. Dva izmed njih sta prejela dosmrtno kazen, še dva pa po 19 in 20 let zapora. Dva obtoženca je sodišče oprostilo obtožb pomoči pri umorih.

ISLAMABAD - Število smrtnih žrtev bombnega napada na mošejo v pakistanskem mestu Pešavar se je zmanjšalo na 84, je sporočila tamkajšnja policija in pojasnila, da so se napačni podatki pojavili zaradi dvojne registracije družin v bolnišnicah. Obenem so ugotovili tudi, da je imel samomorilski napadalec med napadom oblečeno policijsko uniformo.

TEL AVIV/GAZA - Izraelska letala so zgodaj davi obstreljevala območje Gaze, od koder je v odgovor priletelo več raket. Izrael je nove napade, katerih tarča so bila vojaška vadbena območja palestinskega skrajnega gibanja Hamas, označil za odgovor na predhodno izstrelitev rakete s palestinskega ozemlja, ki so jo izraelske sile sicer prestregle.

RABAT - Španski premier Pedro Sanchez je skupaj z enajstimi ministri na obisku v Maroku, kjer si prizadeva za krepitev odnosov med državama. Na vrhu v Rabatu je izpostavil, da imajo odnosi med Marokom in Španijo ogromen potencial, z maroškim kolegom Azizom Akhannouchem pa sta podpisala približno 20 sporazumov o sodelovanju na številnih področjih.

SOFIJA - Predsednik Bolgarije Rumen Radev je razpustil bolgarski parlament in imenoval prehodno vlado, ki bo do predčasnih parlamentarnih volitev 2. aprila vodila državo. Pred tem so namreč v zadnjih mesecih propadli vsi trije ustavni poskusi za sestavo nove vlade. Bolgari se bodo tako čez dva meseca podali na že pete predčasne volitve v dveh letih.

SEUL/PJONGJANG - Južna Koreja je v sredo z ZDA izvedla skupne letalske vojaške vaje s strateškimi bombniki in ameriški lovci, opremljenimi s tehnologijo stealth, je sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo. Pjongjang je v odzivu zagrozil z ostrim odgovorom na morebitno ameriško vojaško delovanje.

MEMPHIS - V sredo je potekala pogrebna slovesnost za 29-letnim Tyrom Nicholsom, ki so ga prejšnji mesec v Memphisu v ZDA do smrti pretepli policisti. Na pogrebu so govorniki, vključno s podpresednico ZDA Kamalo Harris, pozivali tudi k policijskim reformam in prenehanju policijskega nasilja.

BRUSELJ - Evropski parlament je potrdil odvzem imunitete dvema evroposlancema, Belgijcu Marcu Tarabelli in Italijanu Andrei Cozollinu, ki sta bila tarča belgijske preiskave domnevnega podkupovanja s strani Katarja in Maroka. Belgijske oblasti so v okviru preiskave sicer priprle še štiri ljudi, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

mc/lkr/vr/msc/blm/mrn/jhl/spo/tib/sk/vb/rp/rpe/jes/bg/mc
© STA, 2023