Pregled - Slovenija, 2. 2. (četrtek)

Ljubljana, 2. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 2. februarja.

LJUBLJANA - Vlada je ob opozorilih zakonodajno-pravne službe DZ iz zakonodajnega postopka umaknila predlog zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev, po katerem bi pravosodni funkcionarji z januarjem prejeli mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto. Kako bo vlada to uredila, bo znano v prihodnjih dneh, je napovedala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. V društvu državnih tožilcev so nad odločitvijo vlade presenečeni in pričakujejo, da je umik zgolj začasen. V Slovenskem sodniškem društvu potezo razumejo kot začasen zaplet, "saj je hitrost včasih slab zakonodajalec".

LJUBLJANA - Pooblaščena skupina komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je na Sovi opravila nenapovedan nadzor. Člane komisije je zanimalo, zakaj so informacije o razkritih ruskih agentih prišle v javnost, poslovanje skupine Gen-I na Balkanu, seznanili so se tudi tehniko zbiranja informacij.

LJUBLJANA - V SDS so napovedali, da bodo njihovi poslanci prispevali podpise pod interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, ki so jo pripravili v NSi, če bodo vsi poslanci NSi prispevali svoje podpise za interpelacijo vlade premierja Roberta Goloba. V NSi ne izključujejo možnosti podpore interpelaciji vlade, a poudarjajo, da z besedilom interpelacije vlade niso seznanjeni, pomembno pri njihovi odločitvi bo tudi, koga bo SDS ponudila kot kandidata za novega premierja.

FRANKFURT - Svet Evropske centralne banke je petič zapored zvišal osrednje obrestne mere v območju evra. Skladno s pričakovanji jih je tokrat dvignil za 0,5 odstotne točke in so zdaj na najvišji ravni po novembru 2008. Predsednica centralne banke Christine Lagarde je povedala, da se je gospodarstvo evrskega območja izkazalo kot bolj odporno od pričakovanj in naj bi v naslednjih četrtletjih okrevalo.

LJUBLJANA - Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o upravnem sporu. Po besedah ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan je cilj predlaganih novosti povečati učinkovitost postopkov v upravnem sporu in skrajšati čas odločanja. V predlogu ni več prvotno predvidene določbe o izdajanju začasnih odredb v upravnem sporu.

LJUBLJANA - Izhodišča za reformo plačnega sistema v javnem sektorju, ki jih je v sredo podprla koalicija, bo vladna stran sindikatom predvidoma predstavila prihodnji četrtek. Nekaj načrtovanih korakov so javnosti sicer že razkrili, v sindikatih pa zdaj pričakujejo podrobnejša pojasnila, saj opozarjajo, da je nejasnosti še veliko.

LJUBLJANA - Upravni odbor (UO) Prešernovega sklada, ki odloča o dobitnikih Prešernovih nagrad, se je odzval na domneve, da bo Svetlani Makarovič Prešernova nagrada, ki jo je leta 2000 zavrnila, izročena na letošnji proslavi. Scenarij prireditve ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke, za ponovno podelitev nagrade pa ni pravne podlage, je zapisal v izjavi. Makarovič je v izjavi za N1 povedala, da bo prišla na oder ob koncu proslave, ko bodo že vse nagrade podeljene, in povedala pesem. Na ministrstvu za kulturo pa so za STA odgovorili, da do dogovora, da se Svetlani Makarovič leta 2000 podeljeno Prešernovo nagrado izroči na osrednji proslavi ob kulturnem prazniku 8. februarja, ni prišlo.

LJUBLJANA - Člani odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so podprli predlagano novelo zakona o kmetijstvu, s katero se dopolnjuje pravno podlago za začetek izvajanja skupne kmetijske politike. Osrednja tema seje je bila sicer namenjena razpravi o pomenu živinoreje za slovensko kmetijstvo, potem ko se je del javnosti burno odzval na izjave premierja Roberta Goloba o zmanjšanju uživanja mesa.

LJUBLJANA/KRANJ - V Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije so ogorčeni nad dogajanjem v javnem cestnem potniškem prometu, saj je zanimanje za ta poklic zaradi nedostojnega plačila za opravljeno delo, nehumanega delovnega časa in neznosnih delovnih pogojev doseglo dno. Zato so za soboto napovedali nov protestni shod, tokrat v Kranju.

LJUBLJANA - Svetovni dan boja proti raku, ki bo v soboto, opozarja na neenakosti pri obravnavi bolnikov z rakom. Evropska komisija in OECD sta izdala poročilo o stanju neenakosti na področju raka, ki za Slovenijo ugotavlja, da je enakost oskrbe teh bolnikov na visoki ravni, več naporov pa je treba preventivi.

LJUBLJANA - Švicarski farmacevt Novartis je lani v Sloveniji investiral rekordnih 346 milijonov evrov, med drugim v gradnjo objekta za aseptične proizvodne zmogljivosti v Ljubljani in vzpostavitev Centra za razvoj bioloških zdravil v Mengšu. Ob koncu leta je v Sloveniji zaposloval okoli 5800 ljudi, skoraj sedem odstotkov več kot leto prej.

BUDIMPEŠTA - Minister za obrambo Marjan Šarec je na povabilo madžarskega ministra za obrambo Kristofa Szalaya Bobrovniczkega začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem. Glavne teme pogovorov so priložnosti za krepitev sodelovanja med državama na obrambnem in vojaškem področju, ministra pa se bosta dotaknila tudi izzivov, s katerimi se soočata vojski obeh držav in sodelovanju v okviru Nata, EU in na mednarodnih misijah, izmenjala pa bosta tudi stališča glede ruske invazije v Ukrajini, so sporočili z obrambnega ministrstva.

vb/vb
© STA, 2023