Pregled - šport, 1. 2. (sreda)

Ljubljana, 1. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 1. februarja.

BUKAREŠTA - Pomlajena slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je v zadnji tekmi kvalifikacij za ekipno evropsko prvenstvo v skupini A6 še drugič izgubila z Romunijo, ki je v Bukarešti zmagala s 3:0. Navkljub porazu bo Slovenija med 10. in 17. septembrom igrala na ekipnem evropskem prvenstvu v Malmöju na Švedskem.
Zaradi klubskih obveznosti Andreja Ojsteršek Urh tokrat ni računala na Darka Jorgića in Denija Kožula, kajti Slovenija si je ob Romuniji, obe sta po dvakrat premagali Ukrajino, že prej zagotovila nastop na prvenstvu.
Ob Petru Hribarju, ki je zdaj stalni član prve postave slovenske ekipe, sta dobila priložnost Aljaž Godec in Miha Podobnik, vsi trije skupaj so proti kakovostnim tekmecem osvojili dva niza. Več niso pričakovali, sta pa Godec in Podobnik imela dobre trenutke, ki lahko radostijo selektorico Andrejo Ojsteršek Urh.

LJUBLJANA - Košarkarji Cedevite Olimpije so v 13. krogu evropskega pokala premagali italijansko ekipo Umana Reyer Benetke s 77:73. S tretjo zmago so Ljubljančani obdržali minimalne možnosti za preboj v drugi del.
Prihodnji teden pa bo tekmec Olimpije v evropskem pokalu vodilna ekipa v skupini, ukrajinski Prometej.

HUA HIN - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek se je uvrstila v četrtfinale odprtega prvenstva Tajske v Hua Hinu. V osmini finala je z 2:1 v nizih izločila osmo nosilko in 51. igralko sveta, 17-letno Čehinjo, Lindo Fruhvirtovo. Tekmica Slovenke v četrtfinalu bo Kitajka Lin Zhu, 54. na svetovni jakostni lestvici.
Petindvajsetletna Zidanšek je na turnirju z nagradnim skladom 238.000 evrov Fruhvirtovo premagala z izidom 6:3, 4:6 in 6:4. To je bil njun prvi medsebojni dvoboj.

LJUBLJANA - Sloviti podajalec v ameriškem nogometu in zvezdnik v ligi NFL Tom Brady je na Twitterju sporočil, da pri 45 letih končuje svojo športno pot. Tokrat dokončno. Brady velja za najboljšega podajalca v zgodovini NFL. V dresu New England Patriots je kar šestkrat osvojil naslov prvaka oziroma super bowl, enkrat pa z ekipo Tampa Bay Buccaneers. Petkrat je bil izbran za najkoristnejšega igralca super bowla, trikrat pa je bil MVP celotne sezone v ligi NFL.Brady je februarja lani že napovedal slovo od aktivne kariere, a se je po 40 dneh premislil.

LJUBLJANA - Pri ljubljanskem hokejskem klubu Olimpija so začeli sestavljati moštvo za prihodnjo sezono.
Kot so danes sporočili iz tabora zmajev, je 25-letni Nik Simšič z Olimpijo podpisal sodelovanje tudi v sezoni 2023/24. Že danes pa Simšič kot posojeni igralec Olimpije odhaja v Angers, kjer bo francoskemu moštvu pomagal v zaključnih bojih in do najvišjih mest, so na spletni strani še zapisali Ljubljančani.

INNSBRUCK - Enaindvajsetletni slovenski nogometaš Nik Prelec je zadnji dan zimskega prestopnega roka iz avstrijskega Tirola prestopil v italijanski Cagliari, je na spletni strani zapisal klub iz Sardinije. Za trenutno šestouvrščeno ekipo v serie B, ki jo vodi sloviti Claudio Ranieri, je 187 cm visoki slovenski napadalec podpisal pogodbo do leta 2026 z možnostjo podaljšanja še za leto dni.Prelec je leta 2017 iz Aluminija odšel na Apeninski polotok in podpisal pogodbo za Sampdorio iz Genove. Januarja 2022 se je vrnil v Slovenijo in pol sezone igral za ljubljansko Olimpijo, nato pa odšel v Tirol iz Innsbrucka, kjer je na 15 tekmah dosegel šest golov.

LJUBLJANA - Na nogometni tržnici so bili v zimskem prestopnem roka najbolj dejavni pri angleškem Chelseaju. Londonska ekipa je le za letošnje zimske okrepitve odštela 300, skupno v sezoni 2022/23 pa kar 600 milijonov evrov. Za Argentinca Enza Fernandeza so portugalski Benfici zadnji dan prestopnega roka plačali 121 milijonov evrov, kar je rekordna vsota.

LONDON - Mladi nogometaš Enzo Fernandez, ki se je decembra izkazal na mundialu v Katarju in z Argentino osvojil naslov svetovnega prvaka, se je za rekordno vsoto 121 milijonov evrov preselil iz portugalske Benfice v londonski Chelsea. Pri modrih so zadnji dan zimskega prestopnega roka s tem poskrbeli za nov finančni prestopni rekord premier league.Najboljši mladi igralec minulega SP je tako postal osma okrepitev Chelseaja v januarskem prestopnem roku, obenem pa najdražja.

ic/lr/ag/ad/alz/zza/ic
© STA, 2023