Pregled - Slovenija, 1. 2. (sreda)

Ljubljana, 1. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 1. februarja.

BRDO PRI KRANJU - Koalicija je začrtala izhodišča reforme javnega plačnega sistema. Cilj je, da v javnem sektorju ne bi bilo več plač, nižjih od minimalne, pravi premier Robert Golob. Iskali bodo tudi skupno osnovo za usklajevanje plač, pokojnin in socialnih transferjev. Glede predvidene časovnice plačne reforme premier napoveduje, da bo do aprila dogovor o odpravi plačnih anomalij, za širšo reformo pa bo potrebnega več časa. Golob je po vrhu koalicije tudi povedal, da je njen cilj konca mandata vzpostaviti dolgoročno vzdržen sistem, ki bo omogočal gradnjo 3000 javnih stanovanj na leto. Nosilec bo republiški stanovanjski sklad, iz proračuna naj bi se namenilo po približno 100 milijonov evrov letno.

LJUBLJANA - Protestniki so na shodu t. i. ljudske iniciative Glas upokojencev napolnili ljubljanski Trg republike. V večtisočglavi množici na shodu so bili predvsem starejši prebivalci, številni pa so v rokah nosili slovenske zastave in ob narodnozabavni glasbi med drugim zahtevali dostojne pokojnine, ki so po njihovem mnenju njihova pravica. Nekateri so s transparenti sporočali svoje zahteve in sporočila vladi.

ZAGREB - Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar in hrvaški predsednik Zoran Milanović sta ocenila, da so odnosi med državama dobri, nerešena vprašanja pa bosta državi znali rešiti. Pogovarjala sta se o prihodnosti pobude Brdo-Brioni, pri vprašanju implementacije arbitražne razsodbe pa si želita dialoga med vladama. Kot je poudarila Pirc Musar, je stališče Slovenije glede arbitražne sodbe jasno in je sprejete dogovore treba spoštovati. Ob tem je pozvala obe vladi, da to vprašanje začneta reševati s pogovorom.

BRDO PRI KRANJU - Pogovori s kandidati za novega notranjega ministra še potekajo, je po koalicijskem vrhu dejal premier Robert Golob. Računa sicer, da bo DZ predlog za novega ministra obravnaval na redni februarski seji, ki se bo začela 20. februarja, še pred dokončno izbiro pa upa, da mu bodo potencialni kandidati predstavili tudi svoje ekipe.

MARIBOR - Madžarska bančna skupina OTP je po več kot letu in pol prejela soglasje Agencije za varstvo konkurence za prevzem Nove KBM. Pogodba za nakup druge največje slovenske banke je bila podpisana konec maja 2021, OTP pa je vmes že prejela soglasje v okviru skupnega nadzora bank v evrskem območju.

LJUBLJANA - Javnofinančni prihodki so po prvih izračunih finančnega ministrstva lani znašali 23,3 milijarde evrov, odhodki pa 24,9 milijarde evrov. Primanjkljaj je tako dosegel 1,6 milijarde evrov oz. 2,8 odstotka BDP, kar je ugodneje kot leto prej. Zmanjšal se je tudi primanjkljaj državnega proračuna.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič sta sprejela portugalskega zunanjega ministra Joaa Gomesa Cravinha. S premierjem sta razpravljala o ohranitvi konkurenčnosti evropskih industrij, vodja portugalske diplomacije je izrazil polno podporo Portugalske slovenski kandidaturi za nestalno članico VS ZN. S predsednico DZ pa sta poudarila pomen parlamentarne diplomacije, pri čemer je Klakočar Zupančič izpostavila potrebo po okrepitvi medsebojnega sodelovanja.

NIKOZIJA - Obrambni minister Marjan Šarec je s ciprskim kolegom Haralambosom Petridesom podpisal sporazum o sodelovanju na obrambnem področju. Ob tem je poudaril pomen utrjevanja odnosov in sodelovanja med državami na področju obrambe in varnosti. S Haralambosom sta govorila o aktualnih varnostnih razmerah na Zahodnem Balkanu in v Vzhodnem Sredozemlju ter vojni v Ukrajini.

LJUBLJANA - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je pri nadzoru celjskega urgentnega centra ugotovil, da na triaži in opazovalni enoti niso imeli dovolj kadra. Bolnišnico so pozvali k odpravi pomanjkljivosti. V celjski bolnišnici ob tem tudi v luči anonimnega pisma, ki je zakrožilo v minulih dneh, zagotavljajo, da urgenca nemoteno zagotavlja nujno medicinsko pomoč vsem, ki jo potrebujejo.

LJUBLJANA - Sindikat za ustvarjalnost in kulturo Zasuk se pridružuje sindikatu Glosa. Kot so sporočili, bo Zasuk še naprej deloval avtonomno kot samostojni sindikat, s podpisom pogodbe z Gloso pa vstopa pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in bo tako lahko sodeloval v kolektivnih pogajanjih s pristojnimi organi.

LJUBLJANA - Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je objavilo razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2023/2024. Skupaj za redni in izredni študij je razpisanih 11.800 vpisnih mest, kar je toliko kot lani, so sporočili z ministrstva.

PLANICA - V nordijskem centru Planica so v sklopu dogodka Business to Diplomacy okoli 40 tujih veleposlanikov, akreditiranih v Sloveniji, seznanili s prihajajočim svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju, pa tudi ključnimi dosežki slovenskega nordijskega smučanja in športne industrije. Dogodek sta organizirala zunanje ministrstvo in Smučarska zveza Slovenije, udeležili pa so se ga tudi predstavniki slovenskih podjetij in ustanov s področja športa, so sporočili z zunanjega ministrstva.

LJUBLJANA - V Cankarjevem domu so predstavili program sezone do konca junija, ki jo bo zaznamovalo tudi odprtje nove prireditvene dvorane v petem nadstropju. Dvorano za približno 100 obiskovalcev bodo predvidoma odprli aprila, do takrat in zatem pa se obeta raznolik spored dogodkov, ki so ga pripravili vodje posamičnih kulturno-umetniških programov.

LJUBLJANA - Pri Založbi /*cf. je še z letnico 2022 izšla knjiga Kako zveni oblast? Zvočnost birokracije v vsakdanjem življenju Nine Dragičević, že z letnico 2023 pa sta izšla roman Vojske enega najmočnejših in najprodornejših kolumbijskih literarnih glasov Evelia Rosera v prevodu Tine Malič ter druga izdaja dela Lastna soba Virginie Woolf.

LJUBLJANA - Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce perutnine in ptic v ujetništvu opozarja na nove primere pojava ptičje gripe. To so pristojni potrdili pri 23 labodih grbcih na območju Prekmurja. Ob tem so slovenske rejce pozvali, naj bodo pozorni na pojav znakov te bolezni.

LJUBLJANA - Začel se je mesec varne rabe interneta, ki bo v Sloveniji tokrat osredotočen na problematiko neprimernih spletnih vsebin. Internet ni bil ustvarjen z mislijo na otroške uporabnike, je poln vsebin, ki niso primerne za vse starostne skupine, so navedli na Safe.si. Marko Puschner s Safe.si je kot največji problem mladostnikov na internetu za STA izpostavil spletno nasilje in varovanje zasebnosti. Dan varne rabe interneta, ki bo prihodnji teden, sicer obeležujejo po vsem svetu.

tz/tz
© STA, 2023