Pregled - svet, 1. 2. (sreda)

Ljubljana, 1. februarja - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 1. februarja.

BRUSELJ - Evropska komisija bo v okviru zelenega industrijskega načrta do sredine marca predstavila zakonodajna predloga na področjih okolju prijaznih tehnologij in kritičnih surovin, je napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Bruselj pa bo poenostavil tudi evropska pravila za državne pomoči, da bi se zoperstavil grožnji, ki jo evropski industriji predstavljajo subvencije v ZDA in nelojalna konkurenca iz Kitajske.

LONDON - V Veliki Britaniji je potekala največja stavka v zadnjem desetletju, ki naj bi se je po napovedih organizatorjev udeležilo okoli pol milijona ljudi. Sedem sindikatov zaposlenih v javnem sektorju jo je pripravilo zaradi nezadovoljstva s plačami in delovnimi pogoji. Stavka je prizadela šole in univerze ter železniški in avtobusni promet. V stavki sodeluje okoli 100.000 javnih uslužbencev iz 124 vladnih služb in oddelkov.

KIJEV - Ukrajinski preiskovalci so izvedli raciji na domovih oligarha Igorja Kolomojskega in nekdanjega notranjega ministra Arsena Avakova. Po poročanju medijev je prvi osumljen prisvajanja naftnih proizvodov v vrednosti 930 milijonov evrov, drugega pa preiskujejo v povezavi z nedavnim strmoglavljenjem helikopterja, v katerem je umrl njegov naslednik Denis Monastirski.

MOSKVA - Morebitna dobava raket dolgega dosega Ukrajini ne bo spremenila vojaških ciljev Rusije, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Priznal pa je, da bo njihova dobava zahtevala več napora na strani ruskih sil in da bo še dodatno zaostrila spopade v Ukrajini. Ruske oblasti so obenem posvarile Izrael pred dobavo orožja Ukrajini in se s tem odzvale na izjavo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, da premišljuje o dobavi vojaške pomoči Kijevu.

WILMINGTON - Ameriška zvezna policija FBI je preiskala dom predsednika ZDA Joeja Bidna v zvezni državi Delaware, je sporočil njegov odvetnik Bob Bauer. Kot je dejal, je preiskava potekala sporazumno, brez naloga. Po končani preiskavi je sporočil, da agenti FB niso odkrili nobenega dokumenta z oznako zaupno. Gre sicer za zadnjo fazo preiskave o nepravilno shranjenih zaupnih dokumentih, ki se je začela lani.

WASHINGTON - Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je v torek očitala Rusiji, da zavrača nadaljevanje inšpekcijskih pregledov na terenu, ki jih zahteva pogodba o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start in režim nadzora oborožitve med državama na splošno.

KINŠASA - Papež Frančišek je v prestolnici Demokratične republike Kongo molil za konec nasilja v Afriki. Njegove maše se je po navedbah oblasti udeležilo več kot milijon vernikov, papež pa jih je pozval, naj postanejo misijonarji miru in si prizadevajo prekiniti krog nasilja na celini. Papež se bo po napovedih danes srečal še z žrtvami nasilja in številnimi predstavniki humanitarnih organizacij.

MOSKVA - Rusko sodišče je v odsotnosti obsodilo novinarja Aleksandra Nevzorova na osem let zapora zaradi domnevnega širjenja lažnih informacij o ruski vojaški ofenzivi v Ukrajini. Nevzorov je sicer že pred časom zapustil Rusijo in se zaslišanja ni udeležil.

KOEBENHAVN - Novinarski sindikati Danske, Norveške, Finske in Islandije so v torek oznanili izstop iz Mednarodne zveze novinarjev (IFJ) v znak protesta proti politiki te organizacije. Med drugim IFJ očitajo pomanjkanje transparentnosti in premalo strogo držo do Rusije.

SOFIJA - V Bolgariji so začeli graditi 170 kilometrov dolg plinovod, ki bo Novi Iskar na zahodu države povezoval s srbskim Nišem. Slovesnosti sta se udeležila tudi bolgarski predsednik Rumen Radev in njegov srbski kolega Aleksandar Vučić, ki sta projekt izpostavila kot pomemben korak k izboljšanju oskrbe s plinom v celotni regiji.

ISLAMABAD - Pakistanska policija je v povezavi z bombnim napadom na mošejo v mestu Pešavar, v katerem je v ponedeljek umrlo najmanj sto ljudi, več kot 220 pa jih je bilo ranjenih, pridržala 23 ljudi. Oblasti preiskujejo, kako je napadalcu uspelo priti v močno varovano poslopje.

YANGON - Drugo obletnico državnega udara v Mjanmaru, ki je strmoglavil vlado Aung San Suu Kyi, so v znak tihega protesta v številnih krajih po državi zaznamovale prazne ulice in zaprte trgovine. Vladajoča vojaška hunta je sporočila, da so podaljšali izredne razmere v državi za šest mesecev.

SEATTLE - Ameriški proizvajalec letal Boeing se je v torek poslovil od ikone, dostavil je namreč svoje zadnje veliko letalo 747, popularno imenovano jumbo jet, ki ga je izdeloval 55 let. Skupaj z zadnjim jih je Boeing izdelal 1574.

PERTH - V Avstraliji so po več dneh iskanja našli majhno, a nevarno radioaktivno kapsulo, ki je januarja med prevozom iz rudnika v skladišče padla s tovornjaka na oddaljenem odseku puščavske avtoceste v Zahodni Avstraliji.

LOS ANGELES - Ameriški igralec in producent Alec Baldwin je bil v torek uradno obtožen nenamernega uboja zaradi nenamerne ustrelitve snemalke na snemanju nizkoproračunskega vesterna z naslovom Rust. Baldwin je oktobra 2021 med vajami za film streljal s pištolo colt.45 in ubil snemalko Halyno Hutchins.

vb/vb
© STA, 2023