Pregled - šport, 31. 1. (torek)

Ljubljana, 31. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 31. januarja.

LIZBONA - Slovenski nogometaš Amir Feratović je novi član Benfice, je klub sporočil na družbenih omrežjih. Dvajsetletnega osrednjega branilca je sicer portugalski drugoligaš Estrela Amadora posodil lizbonskemu velikanu. Tam bo Feratović ostal najmanj do konca sezone in se pridružil rezervni ekipi, ki igra v drugi ligi.

LJUBLJANA - Hokejisti SŽ Olimpije so 42. krogu lige ICEHL izgubili proti Black Wings Linzu z 2:5 (1:1, 1:2, 0:2). Izgubili so že devetič zaporedoma, v Tivoliju pa so se zmae nazadnje veselili 4. decembra lani.

KAMNIK - Odbojkarji Calcita Volleyja so poskrbeli, da bodo v polfinalu srednjeevropske lige igrale vse tri slovenske ekipe. To so si zagotovili z zmago na prvi tekmi petega, domačega turnirja proti Amstettnu, izid dvoboja je bil 3:0. Pred tem so nastop potrdili tudi odbojkarji Merkur Maribora. Na petem turnirju v slovaški Myjavi so premagali domači Spartak s 3:1. Prvo mesto v rednem delu je osvojil ACH Volley. Ta je danes ugnal Zadrugo Dob s 3:0.

NOVA GORICA - Nogometaše Gorice je pred spomladanskim delom državnega prvenstva okrepil luksemburški reprezentant Vahid Selimović, 25-letni branilec, ki je člansko kariero začel pri Metzu, nadaljeval pa na Cipru in Grčiji. Nogometaš, ki je v kategoriji do 19 let eno tekmo odigral tudi za srbsko reprezentanco, v luksemburški pa je nato na 11 tekmah dosegel tudi en gol, v Novo Gorico prihaja kot prost igralec. Podpisal je pogodbo do konca sezone.

ŠARDŽA - Slovenski kolesarki veteran Grega Bole, ki že nekaj časa ne tekmuje na najvišji ravni, je na kolesarski dirki druge kategorije po emiratu Šardža dokazal, da še lahko dobro sprinta. Gorenjec, ki tekmuje za ekipo Šabab Al Ahli, je v zadnji etapi petdnevne dirke zasedel drugo mesto, premagal ga je le Nemec Lucas Carstensen (Roojai Online Insurance).

RIJAD - Slovenski kolesar Luka Mezgec je tudi v drugi etapi kolesarske dirke po Savdski Arabiji odlično opravil svoje delo. Pomočnik nizozemskega sprinterja Dylana Groenewegna je kapetana ekipe Jayco AlUla pripeljal v dober položaj za sprint, po katerem je nato Nizozemec zasedel drugo mesto in zadržal vodstvo v skupnem seštevku. Od Nizozemca je bil hitrejši le 22-letni Italijan Jonathan Milan, ki je zabeležil tretjo zmago v profesionalni konkurenci, prvi dve je zabeležil ob koncu prejšnje sezone na dirki po Hrvaški. Mezgec je etapo, dolgo 184 kilometrov, ki po konfiguraciji ni bila težka, a jo je oteževal močan veter, končal na osmem mestu, za zmagovalcem je zaostal tri sekunde. Tudi v skupnem seštevku je osmi.

LJUBLJANA - Uroš Mohorič je bil na ustanovni seji novega mandata strokovnega sveta vlade za šport izvoljen za predsednika, za podpredsednika pa Jure Klešnik. Med osnovnimi nalogami sveta bo priprava letnega programa športa (LPŠ), ki je osnova za črpanje sredstev iz državnega proračuna, ter novega desetletnega nacionalnega programa športa.

BANGKOK - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je uspešno preskočila prvo oviro na turnirju dvojic z nagradnim skladom 238.000 evrov na Tajskem. V navezi z avstralsko igralko Ellen Perez, s katero sta prvi nosilki, je bila boljša od Monique Adamczak iz Avstralije in Nizozemke Rosalie Van Der Hoek s 7:6 (3) in 6:1.

DALLAS - Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić, ki je moral zaradi zvina gležnja v ligi NBA počivati, se je proti Detroit Pistons vrnil v velikem slogu. Triindvajsetletnik je pred domačimi navijači s 53 točkami popeljal Dallas Mavericks do zmage s 111:105. V 36 minutah je izjemnemu strelskemu dosežku dodal osem skokov, pet podaj in dve ukradeni žogi.

ag/ic/jz/zzb/zza/alz/tb/zzb
© STA, 2023