Pregled - svet, 31. 1. (torek)

Ljubljana, 31. januarja - Pregled dogodkov v svetu v torek, 31. januarja.

KIJEV - Ukrajina bo od zahodnih zaveznic prejela med 120 in 140 bojnih tankov, je dejal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, pri čemer pa ni navedel časovnega okvira njihove dobave. To je sicer prvič, da je Kijev razkril skupno število tankov, ki so mu jih obljubile zahodne zaveznice. Gre za nemške tanke leopard 2, britanske challenger 2 in ameriške M1 abrams.

BALTIMORE - Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek zavrnil možnost, da bi ZDA Ukrajini poslale lovska letala F-16. Podobno je to v nedeljo izključil tudi nemški kancler Olaf Scholz, medtem ko francoski predsednik Emmanuel Macron dobave bojnih letal načeloma ne izključuje.

KIJEV/MOSKVA - Ruske sile so zavzele vas Blahodatne, ki se nahaja severno od mesta Bahmut v ukrajinski regiji Doneck, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ukrajinska stran izjave ministrstva še ni komentirala, je pa že v nedeljo poročala o intenzivnih spopadih v okolici Blahodatnega.

PARIZ - V številnih francoskih mestih so spet potekali protesti proti načrtovani pokojninski reformi in stavke, ki naj bi se jih udeležilo okoli 1,2 milijona ljudi. Delo so med drugim prekinili zaposleni v javnem prometu, zdravstvu in šolstvu. Francoska vlada pa vztraja pri reformi, ki predvideva zvišanje upokojitvene starosti za dosego polne pokojnine z 62 na 64 let do leta 2030.

RAMALA - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je med obiskom Zahodnega brega potrdil zavezanost ZDA rešitvi dveh držav in strani vnovič pozval k umiritvi napetosti v času, ko se izraelsko-palestinski konflikt nevarno zaostruje. Po srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom je izrazil obžalovanje zaradi smrti nedolžnih Palestincev.

PRIŠTINA - Albanski in kosovski mediji so v ponedeljek poročali o novem non-paperju, v katerem "neimenovani zahodni diplomat, ki je globoko vpleten" v proces normalizacije odnosov med Kosovom in Srbijo, izpostavlja negativne posledice za obe državi, če ne bosta sprejeli najnovejšega predloga Evropske unije o normalizaciji odnosov. Med drugim bi to pomenilo "ustavitev procesa integracije in potencialni preobrat odnosa z EU".

KINŠASA - Papež Frančišek je prispel v Demokratično republiko Kongo, prvo postajo afriške turneje, v okviru katere bo obiskal še Južni Sudan. V Kinšasi ga je pričakala množica ljudi. Prednostna naloga Frančiškovega obiska je posredovati sporočilo miru in sprave.

TEHERAN - Mlad par je bil v Iranu obsojen na deset let zapora, potem ko je po spletu zaokrožil videoposnetek njunega plesa pred stolpom Azadi, eno glavnih znamenitosti v Teheranu. Par naj bi bil obsojen spodbujanja korupcije, prostitucije in oviranja nacionalne varnosti.

ISLAMABAD - Število smrtnih žrtev ponedeljkovega bombnega napada na mošejo v Pešavarju, ki je bil najverjetneje uperjen proti policiji, je naraslo na sto, so sporočile tamkajšnje oblasti. Po najnovejših podatkih je bilo ranjenih 221 ljudi, med njimi jih je najmanj deset v kritičnem stanju.

WASHINGTON - Mednarodni denarni sklad (IMF) je v dopolnjenem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih (WEO) izboljšal napoved za letošnjo svetovno gospodarsko rast, in sicer glede na zadnje redno poročilo jeseni lani za 0,2 odstotne točke na 2,9 odstotka. Območje z evrom naj bi letos zabeležilo 0,7-odstotno gospodarsko rast, leta 2024 pa 1,6-odstotno.

LUXEMBOURG - Območje z evrom je v zadnjem četrtletju lani na četrtletni ravni zabeležilo 0,1-odstotno rast, na medletni pa 1,9-odstotno. Rast BDP celotne EU se medtem na ravni trimesečja ni spremenila, na medletni ravni pa je bila 1,8-odstotna. V celotnem letu 2022 je imelo evrsko območje 3,5-odstotno rast BDP, EU pa 3,6-odstotno, kaže prva ocena Eurostata.

LJUBLJANA - V boju proti korupciji je skoraj tretjina držav v Zahodni Evropi in EU dosegla zgodovinsko nizke rezultate, ugotavlja nevladna organizacija Transparency International (TI) ob objavi indeksa zaznave korupcije v javnem sektorju (CPI) za leto 2022. Ob tem opozarja na tesno prepletenost korupcije, konfliktov in varnosti.

NEW YORK - V soboto je umrla ameriška igralka Lisa Loring, ki je v izvirni televizijski seriji Addamsovi v 60. letih minulega stoletja odigrala otroški lik Wednesday Addams. Stara je bila 64 let. Po poročanju ameriških medijev, za katere je smrt v ponedeljek potrdil njen agent, je umrla zaradi možganske kapi.

sk/spo/rpe/mlu/bg/sg/tib/msc/mc/sk
© STA, 2023