Pregled - Slovenija, 31. 1. (torek)

Ljubljana, 31. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 31. januarja.

LJUBLJANA - Veljati so začele spremembe družinskega zakonika, ki zakonsko zvezo opredeljujejo kot skupnost dveh oseb in omogočajo posvojitev otroka tudi istospolnim parom. V skladu s spremembami tako zakonska zveza ni več življenjska skupnost moža in žene. Ob tem sta se ministrstvo za delo in vlada na družbenih omrežjih odela v mavrične barve, pred ministrstvom pa so izobesili mavrično zastavo. Pred družbo je še naloga odprave diskriminacije samskih žensk pri dostopu do oploditve z biomedicinsko pomočjo in diskriminacije transspolnih oseb, so v izjavi za medije dejali predstavniki Levice in Legebitre.

LJUBLJANA - Slovenija je lani na indeksu zaznave korupcije (CPI) znova nazadovala in dosegla zgodovinsko dno, ugotavljajo v nevladni mednarodni organizaciji Transparency International. Lani je država nazadovala za eno točko in se s 56 točkami uvrstila na enako mesto kot Italija, Gruzija in Češka, in sicer na 41. mesto. V KPK so ocenili, da to kaže, da je čas za spremembe, da je treba prevetriti zakonodajo in določiti sankcije za kršitelje. V koalicijskih SD in Levici pa menijo, da je potreben razmislek in ukrepanje vlade in politike.

LJUBLJANA - V NSi so po vladni odločitvi o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije spisali interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. Med drugim ji očitajo vodenje kulturne politike v nasprotju s slovensko ustavo. Interpelacijo so poslali v sopodpis opozicijski SDS in poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti. Odločitev o podpori interpelaciji v NSi pričakujejo do petka. Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti podpisov ne bosta prispevala, so za STA potrdili v poslanski skupini manjšinskih poslancev. Iz SDS se še niso odzvali.

BRUSELJ - Nadzora na notranjih schengenskih mejah se je treba znebiti, je v pogovoru za STA dejala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Komisija se po njenih besedah pogovarja s članicami, ki izvajajo nadzor, in njihovimi sosedami, tudi s Slovenijo in Avstrijo, da bi našli druge načine za zagotavljanje varnosti.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon in njen portugalski kolega Joao Gomes Cravinho, ki je obiskal Slovenijo, sta poudarila prijateljske odnose med državama, obenem pa sta se zavzela za nadgradnjo sodelovanja, zlasti gospodarskega. Cravingo je izrazil podporo slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN. Govorila sta tudi o tem, kako lahko Slovenija, ki ima tudi sredozemsko identiteto, razume Sredozemlje in izkoristi nove priložnosti na trgih Latinske Amerike.

LJUBLJANA - Vlada je dala soglasje k vsebini razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2023/2024. Na voljo bo skupaj 19.792 vpisnih mest za vpis v 1. letnik za redni in izredni študij. Razpis povečuje število vpisnih mest za študija radiologije in psihologije, so sporočili po seji vlade.

LJUBLJANA - Ministrstvo za pravosodje je v javno razpravo poslalo predlog zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški iz časa veljavnosti ukrepov zaradi nalezljive bolezni covid-19. Kot so sporočili, gre med drugim za vprašanja ustavitve teh postopkov in izvrševanja sankcij ter določitev organov odločanja v skladu z zakonom. Po predlogu zakona se bo postopek povrnitve že plačane globe vodil po uradni dolžnosti. Pripombe na ministrstvu pričakujejo do 22. februarja.

LJUBLJANA - Varuh človekovih pravic je na ustavno sodišče vložil zahtevo za oceno ustavnosti dela zakona o kazenskem postopku. Po njegovem mnenju je protiustaven 169. člen, ki ne predvideva odgovora na pritožbo državnega tožilca zoper sklep zunajobravnavnega senata, s katerim je bila zavrnjena zahteva za preiskavo. Po mnenju varuha bi bilo treba v takšnih primerih osebi, zoper katero je tožilec zahteval preiskavo, omogočiti, da se še pred odločitvijo višjega sodišča opredeli do vložene pritožbe.

LJUBLJANA - Reorganizacija ministrstev bo po besedah ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana prinesla veliko dobrega gospodarstvu, turizmu in športu, ki so odslej prvič pod isto streho. "Športu želimo vrniti, kar nam daje že vrsto let," je dejal na novinarski konferenci. Skozi panogo bodo krepili promocijo države, je napovedal. Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je dodala, da izvajajo intenzivno promocijo Slovenije na številnih športnih prireditvah.

LJUBLJANA - Ljubljanski župan Zoran Jankovič je po odločitvi upravnega sodišča, da je organizacija Alpe Adria Green lahko stranka v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za del kanala C0 med Črnučami in Brodom v Ljubljani, dejal, da je odpiranje tega soglasja na pravnomočno gradbeno dovoljenje "praktično neizvedljivo". Gradnjo nadaljujejo, končana bo letos, je napovedal.

LJUBLJANA - Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je zavrnilo zahtevek igralca in nekdanjega profesorja na AGRFT Matjaža Tribušona in ugotovilo, da je izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi, ki jo je podala Univerza v Ljubljani, zakonita. Tribušona je nekdanja študentka obtožila spolnega nadlegovanja.

np/mlj/sk/apo/bg/np
© STA, 2023