Pregled - šport, 29.1. (nedelja)

Ljubljana, 29. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 29. januarja.

MELBOURNE - Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je zmagovalec odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V finalu je s 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5) po dveh urah in 56 minutah premagal Grka Stefanosa Cicipas. Petintridesetletni Beograjčan je tako še desetič dvignil pokal Normana Brookesa, na večni lestvici pa se je z 22 naslovi izenačil s Špancem Rafaelom Nadalom.

STOCKHOLM - Danska moška rokometna reprezentanca je osvojila tretjo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih. Na letošnjem zaključnem turnirju na Švedskem in Poljskem je na finalni tekmi v Stockholmu premagala Francijo s 34:29 (16:15). Španija je bila v tekmi za bronasto odličje boljša od Švedske z 39:36 (18:22). Danska je po zmagoslavju nad Francijo postala prva reprezentanca, ki je v nizu zmagala na treh svetovnih prvenstvih.

ŠPINDLERUV MLIN - Nemška smučarka Lena Dürr je zmagovalka slalomske tekme za svetovni pokal v češkem Špindleruvem Mlynu. V drugi vožnji je v igri stotink ugnala Američanko Mikaelo Shiffrin, ki bo tako še nekoliko počakala na izenačenje rekorda po številu zmag v svetovnem pokalu z legendarnim Švedom Ingemarjem Stenmarkom. Edina Slovenka v finalu je bila Ana Bucik, zasedla pa je končno 22. mesto.

BAD MITTERNDORF - Slovenski skakalec Timi Zajc je na nedeljski tekmi v poletih na Kulmu s skokoma dolgima 234 ter 230,5 m (451,4 točke) osvojil drugo mesto. Ugnal ga je le Norvežan Halvor Egner Granerud (234,5, 235 m/455,5), ki je bil najdaljši v obeh serijah in imel v seštevku 4,1 točke naskoka pred Zajcem. V finalu je nastopilo še pet Slovencev. Slovenski uspeh je z 9. mestom dopolnil Anže Lanišek (225, 221 m/408,9). Domen Prevc je bil 12. (212,5, 223/404,6), Žiga Jelar je v finalu pridobil sedem mest in bil 16. (206,5, 218,5/383,9), Lovro Kos je osvojil 24. mesto. (208, 208,5/365,4). Popolnoma pa se je finalni skok ponesrečil izkušenemu Petru Prevcu, rekorderju te skakalnice, ki je z 19. zdrsnil na 29. mesto.

HINTERZARTEN - Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec je tudi na drugi tekmi svetovnega pokala v Hinterzartnu zasedla drugo mesto in osvojila jubilejne 20. stopničke v svetovnem pokalu v karieri. Potem ko jo je v soboto premagala le Nemka Katharina Althaus, je morala dan pozneje priznati premoč Norvežanki Anni Odine Stroem, ki je bila boljša za 5,2 točke. Slabše od pričakovanj se je odrezala Nika Križnar, ki je bila le 18., z 19. mestom je lahko precej bolj zadovoljna Maja Vtič. Katra Komar je zasedla 26. mesto, Nejka Repinc Zupančič pa je bil z 31. za las prekratka za finale.

CORTINA D'AMPEZZO - Švicar Marco Odermatt je zmagal na superveleslalomu za svetovni pokal v Cortini d'Ampezzo in ponovil uspeh, ki ga je v isti disciplini dosegel dan prej. Drugi je bil Italijan Dominik Paris (+0,76), tretji je bil Avstrijec Daniel Hemetsberger (+1,03). Med 60 tekmovalci sta bila dva Slovenca, Martin Čater je bil 26. (+2,52), Miha Hrobat je odstopil.

PARIZ - Švedska smučarska tekačica Ebba Andersson in Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo sta zmagala na tekmi za svetovni pokal na 20 km v klasični tehniki s skupinskim startom v francoskem Les Roussesu. Prijetno je v slovenskem taboru presenetil Miha Šimenc in se z 28. mestom na razdalji prvič uvrstil med najboljših 30. Miha Ličef je bil 46. Edina Slovenka na tekmi Anja Mandeljc je bila 34. (5:38,4) med 46 nastopajočimi. Eva Urevc zaradi slabše pripravljenosti po nedavni bolezni ni štartala.

LJUBLJANA - Hokejisti SŽ Olimpije so v mednarodni ligi ICEHL doživeli nov poraz. V 45. krogu so na domačem ledu izgubili z Innsbruckom z 2:5 (0:1, 2:3, 0:1). Za uvrstitvijo v drugi del tekmovanja Ljubljančani na predzadnjem mestu še vedno zaostajajo za 12 točk. Nastop v četrtfinalu pa so si že zagotovili HCB Südtirol, Salzburg in Inssbruck.

LJUBLJANA - Košarkarji Cedevite Olimpije so v 17. krogu lige Aba izgubili z Budućnostjo z 58:80 (13:17, 28:35, 50:66).

KRANJ - Vaterpolisti Ljubljane Slovana bodo redni del novoustanovljene lige AWL bržkone končali na prvem mestu. Na turnirju v Kranju so konec tedna v derbiju neporaženih ekip premagali Triglav z 9:8 in potrdili prvo mesto.

LJUBLJANA - Košarkarice Cinkarne Celje so utrdile vodstvo v državnem prvenstvu. V derbiju drugega kroga drugega dela 1. SKL so premagale Triglav z 79:67 (20:17, 43:38, 61:49).

ALMERIA - Slovenska kolesarka Eugenia Bujak, tekmovalka ekipa UAE Team ADQ, je sezono začela z odličnim dosežkom, ki jo navdaja z optimizmom za nadaljevanje. Na dirki prve kategorije Costa de Almeria je zasedla četrto mesto, pred njo so ciljno črto prečkale le Italijanka Ariana Fidanza, Danka Emma Norsgaard in francoska državna prvakinja Audrey Cordon-Ragot.

LIZBONA - Slovenska judoistka Patricia Brolih je na veliki nagradi Portugalske v Alamadi v kategoriji do 78 osvojila sedmo mesto. V repasažu jo je po več kot dveh minutah podaljška premagala dobitnica kolajne s SP in dveh odličij z EP Loriana Kuka s Kosova.

SALT LAKE CITY - Košarkarji Chicago Bulls so ponoči v severnoameriški ligi NBA zabeležili visoko zmago proti Orlando Magic s 128:109. Po desetih dneh se je v postavo bikov vrnil Goran Dragić in dosegel sedem točk. Ostala Slovenca, Luka Dončić pri Dallas Mavericks in Vlatko Čančar, ki igra za Denver Nuggets, ob porazu svojih moštev nista stopila na parket. Dončić je izpustil prvo tekmo po poškodbi gležnja, Utah pa je bil na domačem parketu boljši s 108:100.

TAMPA - Hokejisti Los Angeles Kings so v severnoameriški ligi NHL po so treh zaporednih zmagah doživeli prvi poraz. V gosteh so z 2:5 klonili proti ekipi Tampa Bay Lightning. Kapetan gostov Anže Kopitar v 21 minutah in sekundi, ki jih je preživel na ledu, ni dosegel točke, sprožil pa je le en strel na vrata tekmecev. Tampa, podprvakinja lige in prvakinja leta 2021 in 2020, je dosegla klubski rekord po dvanajsti zaporedni domači zmagi. Nick Perbix je imel tri podaje, vratarja Andreja Vasilevskija, ki je zaustavil 26 strelov kraljev, pa sta premagala le Jaret Anderson-Dolan in Phillip Danault, čuvaj mreže gostov Jonathan Quick je imel 20 obramb.

ag/zzb/ic/ad/alz/jz/ad
© STA, 2023