Pregled - svet, 29. 1. (nedelja)

Ljubljana, 29. januarja - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 29. januarja.

KIJEV/BERLIN - Ukrajinske sile so sporočile, da so v regiji Doneck na vzhodu države odbile več ruskih napadov, med drugim v okolici vasi Blahodatne. Ruska najemniška skupina Wagner sicer trdi, da je že prevzela nadzor nad omenjeno vasjo, ruske oblasti pa tega zaenkrat še niso potrdile. Nemški kancler Olaf Scholz je medtem v pogovoru za nemški časnik Tagesspiegel poudaril, da je treba nadaljevati telefonske pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in si prizadevati za končanje vojne v Ukrajini. Pogovori se morajo vrniti k aktualni temi, in sicer kako se bo svet rešil iz tega grozljivega položaja, je dejal Scholz. Pogoj za to pa je, da Putin umakne svoje sile iz Ukrajine in konča vojno, ki je terjala že več sto tisoč življenj, je dodal.

JERUZALEM - Izraelski varnostni kabinet je v soboto po dveh palestinskih strelskih napadih v vzhodnem Jeruzalemu, ki sta terjala sedem smrtnih žrtev in več ranjenih, napovedal ukrepe za odvzem pravic do socialne varnosti "družinam teroristov, ki podpirajo terorizem". Poleg tega so člani kabineta napovedali, da bodo olajšali pogoje za pridobitev dovoljenja za nošenje strelnega orožja. Danes pa se bo sestala tudi izraelska vlada, ki bo razpravljala o morebitnem odvzemu izraelskih osebnih izkaznic "družinam teroristov". Do odločitev izraelskih oblasti prihaja v luči dveh strelskih napadov v vzhodnem Jeruzalemu. V petek je 21-letni Palestinec v bližini tamkajšnje sinagoge ubil sedem ljudi, nato pa ga je policija po zasledovanju ustrelila. V drugem napadu pa je 13-letni Palestinec huje ranil dva moška.

SEUL - Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je obiskal Južno Korejo, kjer je opozoril na naraščajočo grožnjo Severne Koreje in Kitajske v regiji. Izpostavil je potrebo po tesnejšem sodelovanju članic Nata s partnerji v Aziji in obsodil raketne poskuse Pjongjanga. Stoltenberg je znova izpostavil tudi sum, da Pjongjang v luči ruske invazije v Ukrajini zagotavlja vojaško pomoč Moskvi.

TEHERAN - Objekt iranskega obrambnega ministrstva v provinci Isfahan je bi l v soboto tarča napada z brezpilotnimi letali. Iranski sistem zračne obrambe je sestrelil eno brezpilotno letalo, dve pa naj bi eksplodirali. Žrtev ni bilo, na objektu je nastala manjša škoda. Teheran za napad še ni obtožil nikogar, po poročanju ruske tiskovne agencije Tass, ki se sklicuje na televizijo Al Arabiya, pa bi lahko za napadom stale ameriške letalske sile in še ena država. Izrael naj ne bi bil vpleten. Iran se že dlje časa sooča z obtožbami zahodnih držav, da Rusiji dobavlja brezpilotna letala za uporabo v vojni v Ukrajini. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je na to namignil v odzivu na Twitterju. Eksplozivna noč v Iranu - proizvodnja dronov in raket, naftne rafinerije. Ukrajina vas je posvarila, je zapisal.

TEHERAN - V Iranu je v protestih, ki potekajo od sredine septembra, ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Mahsa Amini, umrlo najmanj 527 ljudi, med njimi 71 mladoletnikov ter 70 pripadnikov policije in drugih varnostnih sil, je danes sporočila tiskovna agencija za človekove pravice Hrana s sedežem v ZDA. Skupno naj bi bilo aretiranih skoraj 20.000 ljudi, več kot sto pa je bilo obsojenih na smrt. Protesti naj bi doslej potekali v več kot 160 mestih po državi. Oblasti so kljub glasnim pozivom iz tujine, naj protestnikom prizanesejo, usmrtile že štiri ljudi.

LONDON - Britanski premier Rishi Sunak je odstavil predsednika konservativne stranke Nadhima Zahawija, potem ko je preiskava morebitnega izogibanja davkom pri Zahawiju v času, ko je bil še finančni minister, pokazala resne kršitve ministrskega kodeksa. Sunak je sicer še v sredo v parlamentu zagovarjal odločitev o imenovanju Zahawija za predsedujočega konservativne stranke. Zahawi bi moral plačati davek zaradi svojega deleža v družbi YouGov, ki jo je soustanovil, preden je postal poslanec. Ker tega ni storil, je plačilo zahtevala davčna uprava. Kasneje je z davčno upravo sklenil poravnavo v višini 5,5 milijona evrov. Do te naj bi prišlo lani, ko je bil minister. Zahawi je poravnavo potrdil in dodal, da je bila prvotna odločitev, da ne plača davka, nepazljiva in nenamerna napaka.

LIMA - V perujski prestolnici je v soboto izbruhnil nov protivladni protest, v spopadu s policijo pa je bil pri tem ubit en človek. Policija v opremi za obvladovanje nemirov je pohod ustavila in protestnikom preprečila pot do parlamenta, zaradi česar je prišlo do spopadov. Medtem ko so protestniki v policijo metali kamenje in opeke, so varnostne sile odgovorile s solzivcem. Do protesta je prišlo na dan, ko je parlament zavrnil predlog predsednice države Dine Boluarte, da bi predčasne splošne volitve potekale že decembra letos in ne aprila 2024. Poslanci so v soboto njen predlog zavrnili, predsednica pa jih je pozvala k ponovnemu premisleku. O predlogu naj bi tako znova razpravljali in glasovali v ponedeljek.

ST. PÖLTEN - Vladajoča Ljudska stranka je danes na deželnih volitvah v Spodnji Avstriji po pričakovanjih utrpela velike izgube. Po prvih projekcijah volilnih izidov je sicer zmagala, a z občutno manj podpore kot na zadnjih volitvah. Drugi so Svobodnjaki, ki so zelo izboljšali rezultat in prehiteli socialdemokrate. Ljudska stranka bo izgubila tudi absolutno večino v deželnem parlamentu. Usoda predsednice deželne vlade iz njenih vrst Johanne Mikl-Leitner za zdaj ni znana.

PARK CITY - Veliko nagrado žirije na filmskem festivalu Sundance prejme ameriška socialna drama A Thousand and One. Film režiserke A. V. Rockwell govori o materi, ki svojega sina ugrabi iz rejništva. Glavno nagrado občinstva pa si je prislužil film Radical, posnet po resnični zgodbi učitelja, ki je poučeval v obubožani mehiški šoli. Film je režiral Christopher Zalla, ki je na festivalu Sundance leta 2007 prejel nagrado za film Padre Nuestro. Druge nagrade občinstva sta prejela celovečerca The Persian Version in Shayda ter dokumentarna filma Beyond Utopia in 20 Days in Mariupol. V sekciji svetovni kino je žirija za zmagovalca okronala film Scrapper, v kategoriji svetovni dokumentarec pa je slavil film The Eternal Memory.

TEHERAN - Severozahodni del Irana je v soboto prizadel močan potres, v katerem so umrli trije ljudje, več kot 800 pa je ranjenih. Kot navaja seizmološki center Univerze v Teheranu, je bilo žarišče potresa z magnitudo 5,9 pri mestu Hoj v provinci Zahodni Azerbajdžan. Prejšnji teden je prav to območje stresel potres z magnitudo 5,8, v katerem je bilo poškodovanih najmanj 120 ljudi, povzročil pa je tudi veliko gmotno škodo. Poškodovanih je bilo več sto zgradb.

ISLAMABAD - Na jugozahodu Pakistana se je zgodila huda avtobusna nesreča, v kateri je umrlo najmanj 40 ljudi. Po poročanju predstavnikov lokalnih oblasti je avtobus z 48 potniki, na poti iz Kvete v Karači, zgrmel z mosta in zagorel. Našli so tri preživele. Na severozahodu države pa se je prevrnil čoln, pri čemer je umrlo 13 otrok.

np/np
© STA, 2023