Pregled - šport, 28. 1. (sobota)

Ljubljana, 28. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 28. januarja.

BAD MITTERNDORF - Norveški smučarski skakalec Halvor Egner Graneurd je zmagovalec prve tekme v poletih v sezoni svetovnega pokala. Na Kulmu je Norvežan slavil s poletoma 238 in 231 metrov ter 440,7 točke. S tretjim mestom se je v slovenskem taboru izkazal Domen Prevc, ki je zbral 425,4 točke. Vmes se je prerinil Avstrijec Stefan Kraft s 431,9 točke. Timi Zajc, ki je v drugo skočil 243 metrov oziroma le meter od rekorda letalnice, je bil šesti s 391,3 točke, Žiga Jelar pa je bil sedmi s 375,9. Najboljši slovenski skakalec v tej sezoni Anže Lanišek je bil 13. s 348,6 točke, Lovro Kos je bil 16. s 331,8, Žak Mogel pa 29. z 209,2 točke. Brez finala je po prvi seriji in 38. mestu ostal Peter Prevc.

HINTERZARTEN - Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec je na tekmi svetovnega pokala smučark skakalk v nemškem Hinterzartnu osvojila drugo mesto, potem ko je bila šesta po prvi seriji. Zmagala je domačinka Katharina Althaus. Ema Klinec (102, 105,5 m/223,3) je imela po prvi seriji šesto izhodišče, a je z odličnim drugim skokom še prišla na oder za zmagovalke. Na tretji stopnički je končala Kanadčanka Abigail Strate.

ŠPINDLERUV MLIN - Mikaela Shiffrin je zmagala na prvem od dveh slalomov za svetovni pokal alpskih smučark v kraju Špindleruv Mlyn na Češkem. Američanka je vpisala svojo še 85. karierno zmago, 52. slalomsko v svetovnem pokalu. V finale sta se uvrstili obe Slovenki. Ana Bucik je z 2,74 sekunde zaostanka osvojila 10., Dvornik pa 17. mesto (+2,94).

CORTINA D'AMPEZZO - Švicar Marco Odermatt je zmagal na prvem od dveh superveleslalomov za svetovni pokal alpskih smučarjev v Cortini d'Ampezzo v italijanskih Dolomitih. Odermatt je sedmo zmago v sezoni vpisal po težavah z bolečinami v kolenu. Izkazal se je Slovenec Miha Hrobat s 25. mestom. Drugi je bil Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, tretji pa Mattia Casse.

SEEFELD - Najboljša slovenska nordijska kombinatorka Eva Volavšek je tudi na tekmi v Seefeldu nadaljevala niz uvrstitev med najboljšo deseterico. Z zaostankom minute in 56 sekund je zasedla deveto mesto, deveta je že bila tudi po skoku. V skupnem seštevku pokala je sedma. Silva Verbič je tokrat zasedla 23. mesto. Nepremagljiva je še vedno Norvežanka Gyda Westvold Hansen, na sedmi tekmi je bila najboljša sedmič, spet je zmagala prepričljivo, Italijanka Anika Dieff je zaostala 35,9 sekunde, še desetinko več je znašal zaostanek Nemke Nathalie Armbruster.

PARIZ - Norveška smučarska tekačica Kristine Stavaas Skistand in Francoz Richard Jouve sta zmagala na sprinterski tekmi v klasični tehniki za svetovni pokal v francoskem Les Roussesu. Slovenski smučarski tekači si niso priborili izločilnih bojev. Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo, vodilni v pokalu, in Kristine Stavaas Skistand sta bila najboljša v kvalifikacijah. Miha Šimenc je bil 37. z 8,41 sekunde zaostanka in je četrtfinale zgrešil za sekundo; nastopilo je 63 tekmovalcev. Bolj oddaljeni od zaključnih bojev po času sta bili Slovenki. Anja Mandeljc je bila 37. (+22,77), Eva Urevc pa 38. (+24,09) med 40 uvrščenimi.

HELSINKI - Slovenska umetnostna drsalka Daša Grm je evropsko prvenstvo v Espooju na Finskem končala na 21. mestu. Enaintridesetletna Grm je na svojem desetem prvenstvu stare celine tekmovanje končala s 143,05 točke. Slovenka, ki je bila po kratkem programu 19., je bila na lanskem EP 28., njen najboljši dosežek pa ostaja 17. mesto z EP 2019. Zlato je tokrat osvojila Gruzijka Anastasija Gubanova, ki je zbrala 199,91 točke, srebro si je priborila Belgijka Loena Hendrickx s 193,48, bron pa Švicarka Kimmy Repond s 192,51.

MELBOURNE - Belorusinja Arina Sabalenka, peta nosilka, je v finalu odprtega teniškega prvenstva Avstralije v Melbournu s 4:6, 6:3 in 6:4, premagala 22. igralko turnirja za grand slam, Jeleno Ribakino iz Kazahstana. Sabalenka je prvič slavila na turnirjih velike četverice.

MELBOURNE - Turnir moških dvojic na turnirju za grand slam v Melbournu sta dobila Avstralca Rinky Hijikata in Jason Kubler, ki sta s tem ubranila domačo zmago Nicka Kyrgiosa in Thanasija Kokkinakisa. Ta sta lani prav tako nastopila s povabilom organizatorja. Avstralca, ki sta prvič združila moči med dvojicami, sta v finalu premagala Huga Nysa iz Monaka in Poljaka Jana Tielinskega s 6:4, 7:6.

JESENICE - Hokejisti Sija Acronija Jesenic so v tretji tekmi skupine master v alpski ligi dosegli prvo zmago. V domači dvorani so premagali Ritten z 1:0 (0:0, 1:0, 0:0). Naslednja tekma jih čaka 2. februarja, ko bodo gostovali pri mladi salzburški ekipi.

MIAMI - Hokejisti Los Angeles Kings so v severnoameriški ligi NHL dosegli še tretjo zaporedno zmago. V gosteh na Floridi pri ekipi Panthers so zmagali s 4:3. S tretjo zmago po vrsti so prevzeli tudi mesto vodilne ekipe pacifiške skupine, kralji so tudi tretji v razvrstitvi zahodne konference. Slovenski as Anže Kopitar je zadel prvi gol na tekmi.

ad/tb/lr/zzb/ic/jz/am/zzb
© STA, 2023