Pregled - Slovenija, 28. 1. (sobota)

Ljubljana, 28. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 28. januarja.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je novoizvoljenemu češkemu predsedniku Petru Pavlu čestitala za zmago na volitvah. Na Twitterju mu je zaželela uspeh pri njegovih prizadevanjih. Zapisala je še, da se veseli krepitve prijateljstva in sodelovanja med Slovenijo in Češko, da bi ljudem zagotovili uspešno prihodnost v EU.

LJUBLJANA - Dars za letos načrtuje investicije v skupni vrednosti 301 milijon evrov, od tega naj bi za gradbena dela v okviru obnov avtocest in hitrih cest namenili 106 milijonov evrov, za investicije v novogradnje pa 77 milijonov evrov. Kot najzahtevnejši projekt obnove v upravljavcu avtocest izpostavljajo rekonstrukcijo odseka Dramlje-Slovenske Konjice.

VELENJE - Za velenjskega župana Petra Dermola, ki je na lanskih volitvah zmagal že v prvem krogu, je v drugem županskem mandatu prioriteta počrpati čim več finančnih sredstev. Kot je še dejal v pogovoru za STA, prihajajo razpisi, vezani na sklad za pravičen prehod Saša regije, šlo pa bo za milijonske ali večdesetmilijonske projekte.

NOVO MESTO/KRŠKO - Novomeška farmacevtska družba Krka bo v Krškem, kjer je leta 2015 odprla obrat za proizvodnjo farmacevtskih učinkovin Sinteza 1, predvidoma konec prvega ali v drugem četrtletju letos začela graditi dodatne zmogljivosti oz. razvojni kemijsko-analitski center in obrat Sinteza 2. Naložbo ocenjujejo na 163 milijonov evrov.

MARIBOR/LJUBLJANA - Strokovno nagrado Sama Smerkolja za operne pevce za leto 2022 prejme baritonist, upokojeni solist SNG Maribor Emil Baronik. Podelitev nagrade bo v nedeljo v Rdeči dvorani Magistrata v Ljubljani, poroča časnik Večer.

LJUBLJANA - Evropski dan varstva osebnih podatkov je minil v duhu dobre novice, da je Slovenija nedavno le prenesla v svoj pravni red splošno uredbo o varstvu podatkov. Zakon o varstvu osebnih podatkov, ki je začel veljati v četrtek, varuje osebno človekovo pravico do varstva osebnih podatkov in poudarja zakonitost njihovih obdelav.

ČRNA NA KOROŠKEM - V Črni na Koroškem je potekal osrednji del letošnje že 31. prireditve Gradovi kralja Matjaža. V gradnji snežnih gradov in skulptur se je pomerilo 30 ekip, za najlepšo pa so izbrali skulpturo skupine navdušencev iz Male Nedelje, ki so uprizorili kralja Matjaža in njegovo Alenčico.

LJUBLJANA - Skupina Joker Out bo Slovenijo na izboru za Pesem Evrovizije, ki jo bo letos v imenu Ukrajine gostil Liverpool, predstavljala s skladbo z naslovom Carpe Diem. Skladba bo odpeta v slovenščini, ostaja pa zvesta zvoku skupine Joker Out, so sporočili z Radiotelevizije Slovenija. Premierno bodo skladbo predstavili v oddaji čez teden dni.

HINTERZARTEN/BAD MITTERNDORF - Smučarska skakalka Ema Klinec je na tekmi svetovnega pokala smučark skakalk v nemškem Hinterzartnu osvojila drugo mesto. Zmagala je domačinka Katharina Althaus. Smučarski skakalec Domen Prevc pa je bil tretji na letalnici na Kulmu. Na prvi tekmi v poletih v sezoni svetovnega pokala je sicer zmagal Norvežan Halvor Egner Graneurd.

tz/tz
© STA, 2023