Pregled - svet, 28. 1. (sobota)

Ljubljana, 28. januarja - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 28. januarja.

JERUZALEM - Vzhodni Jeruzalem je po petkovem napadu v bližini sinagoge pretresel nov strelski napad, v katerem sta bila huje ranjena dva moška. Oba so prepeljali v bolnišnico. Policija je sporočila, da je napad izvedel 13-letni Palestinec. Novi strelski napad se je v vzhodnem Jeruzalemu zgodil dan po petkovem streljanju v bližini tamkajšnje sinagoge, kjer je 21-letni Palestinec ubil sedem ljudi, nato pa ga je policija po zasledovanju ubila. Izraelska policija je po petkovem napadu aretirala 42 ljudi.

PRAGA - Na predsedniških volitvah na Češkem je zmagal upokojeni general Petr Pavel. Po 99 odstotkih preštetih glasovnic je v drugem krogu volitev prejel 58 odstotkov glasov, njegov protikandidat, nekdanji premier in milijarder Andrej Babiš pa 42 odstotkov. Volilna udeležba v drugem krogu volitev je bila 70-odstotna. Pavel je po razglasitvi rezultatov poudaril, da so na volitvah zmagale vrednote, kot so resnica, dostojanstvo, spoštovanje in ponižnost. Njegov protikandidat Babiš je že priznal poraz in Pavlu čestital za zmago.

KIJEV - Med ukrajinskimi in ruskimi enotami potekajo siloviti spopadi za nadzor nad mestom Vugledar v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, kjer so se boji v zadnjih dneh okrepili. "Vugledar bi lahko kmalu postal še en zelo pomemben uspeh za nas," je v petek dejal Denis Pušilin, vodja regije Doneck, ki ga je imenovala Moskva. Obe strani sta v bojih za mesto razglasili uspeh, vendar po navedbah Kijeva v mestu, kjer je pred vojno živelo 15.000 ljudi, še nič ni odločeno, potekajo pa siloviti spopadi.

MOSKVA - Rusko obrambno ministrstvo je obtožilo ukrajinsko vojsko, da je namerno obstreljevala bolnišnico v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, pri čemer je umrlo 14 ljudi, 24 pa jih je bilo ranjenih.

MEMPHIS - Oblasti v Memphisu v ameriški zvezni državi Tennessee so v petek objavile videoposnetke, na katerih temnopolti policisti pretepajo temnopoltega Tyra Nicholsa, ki so ga ustavili zaradi domnevno neprevidne vožnje. Pretepli so ga tako hudo, da je kasneje umrl. Objava posnetkov je po ZDA sprožila mirne proteste, ni pa bilo izgredov, ki so se jih bale oblasti.

LIMA - Perujski parlament je zavrnil predlog predsednice države Dine Boluarte, da bi predčasne splošne volitve potekale decembra letos in ne aprila 2024, kot so poslanci že odločili. Za je glasovalo 45 poslancev, 65 jih je bilo proti, dva pa sta se glasovanja vzdržala. Predsednica je novi datum predlagala v času, ko državo že od 7. decembra lani pretresajo skoraj vsakodnevni protesti privržencev takrat odstavljenega levičarskega predsednika države Pedra Castilla.

TRIPOLI - Italija in Libija sta se dogovorili, da bosta v prihodnje še odločneje ukrepali proti nezakonitim migracijam v Sredozemlju, je ob obisku v Tripoliju sporočila italijanska premierka Giorgia Meloni. Državi sta tudi podpisali osem milijard dolarjev (7,4 milijarde evrov) vreden sporazum o oskrbi s plino, po katerem bi do leta 2026 severozahodno od Tripolija vzpostavili dve plinski polji, iz katerih naj bi dnevno pridobili do 21 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina. Meloni je podpis sporazuma označila za pomemben zgodovinski korak v odnosih med državama.

KABUL - Afganistansko ministrstvo za visoko šolstvo pod vodstvom talibanov je ženskam prepovedalo, da bi se prijavile na sprejemne izpite za univerzo, ki bodo prihodnji mesec. V pismu, ki so ga poslali zasebnim univerzam in visokošolskim ustanovam, je ministrstvo zapisalo, da se ženske do nadaljnjega ne morejo vpisati, univerzam, ki ne bodo upoštevale novih pravil, pa zagrozilo s pravnimi posledicami.

SAN FRANCISCO - V San Franciscu so v petek objavili videoposnetek napada na moža nekdanje predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Na njem je videti, kako se 82-letni Paul Pelosi med lanskim napadom na njunem domu v San Franciscu z napadalcem bojuje za nadzor nad kladivom in druge podrobnosti incidenta.

NEW YORK - Ameriško pravosodno ministrstvo je v petek tri moške obtožilo poskusa umora ameriške novinarke iranskega rodu Masih Alinedžad lani na njenem domu v New Yorku. Med obtoženimi je tudi Polad Omarov, ki so ga aretirali na Češkem ter ima češko in slovensko državljanstvo.

WELLINGTON - Po močnem deževju, ki je zajelo Novo Zelandijo, so po podatkih policije umrli trije ljudje, enega človeka še pogrešajo. V Aucklandu z okoli 1,6 milijona prebivalcev so razglasili izredne razmere, potem ko so zabeležili rekordno količino padavin. V noči na petek je ponekod v mestu padlo do 265 milimetrov dežja.

mc/vr/rp/rbi/sk/spo/mc
© STA, 2023