Pregled - šport, 26. 1. (četrtek)

Ljubljana, 26. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 26. januarja.

TORONTO - Na četrtem paralelnem veleslalomu svetovnega pokala deskarjev na snegu v kanadskem Blue Mountainu slovenski tekmovalci niso imeli posebnega uspeha. Tim Mastnak in Žan Košir sta v kvalifikacijah dosegla 14. oziroma 16. čas, a nato izpadla v osmini finala, tako da sta ostala na mestih iz kvalifikacijskih voženj.
Rok Marguč se z 29. mestom ni uvrstil v izločilne boje, novo priložnost, da se po dolgem času uvrsti v finale 16 najboljših, bo imel že v petek, ko bo v Blue Mountainu še en paralelni veleslalom.

HELSINKI - Slovenska umetnostna drsalka Daša Grm je uspešno začela nastope na evropskem prvenstvu v finskem Espooju. V ženski konkurenci se je z 19. dosežkom v kratkem programu uvrstila v prosti program, kjer bo nastopilo 24 najboljših.Izkušena slovenska drsalka, za katero je letošnje tekmovanje že deseto evropsko prvenstvo, je zbrala 52,47 točke. Prosto program v ženski konkurenci bo na EP na sporedu v soboto popoldne.

ESPOT - Slovenski parasmučar Jernej Slivnik je na svetovnem prvenstvu v španskem Espotu danes v svojem prvem nastopu osvojil osmo mesto v veleslalomu. Zmagal je Norvežan Jesper Pedersen. Slivnika v soboto čaka še slalomski nastop.

VIDEM - Slovenski biatlonec Pavel Trojer je osvojil svojo drugo zlato medaljo na zimskem Olimpijskem festivalu evropske mladine Ofemu 2023 v italijanski Furlaniji Julijski Krajini. S konkurenco je pometel še v posamični preizkušnji na 12,5 km. Najbližji zasledovalec, Slovak Michal Adamov, je zaostal za več kot minuto in pol.

LJUBLJANA Potem ko je dosedanji trener hokejistov SŽ Olimpije Mitja Šivic v začetku tedna odstopil, je danes vodstvo kluba izbralo njegovega naslednika. Kot so sporočili iz SŽ Olimpije, bo člansko ekipo po novem vodil Finec Antti Karhula. Finski strateg je sklenil sodelovanje za letošnjo in naslednjo sezono.Novi trener je v Ljubljano prispel danes pozno popoldne, ekipo pa bo prvič vodil na petkovem gostovanju v Gradcu. Kot so dodali v klubu, se z novim trenerjem obeta nekaj sprememb v ekipi, ki pa jih za zadaj še niso razkrili.

RIM - V elitni italijanski nogometni ligi bo po novem igral še en Slovenec. V serie A se namreč vrača reprezentančni vezist Domen Črnigoj. Tega bo do konca sezone Salernitani posodil drugoligaš Venezia, je poročala Gazetta dello Sport. Sedemindvajsetletnega nekdanjega igralca Kopra in Lugana, ki je z Venezio že igral med italijansko elito, lahko Salernitana naknadno odkupi za 1,5 milijona evrov, je še poročal omenjeni športni časnik.

MELBOURNE - Belorusinja Arina Sabalenka je finalistka odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. Za prvi nastop na zadnji stopnički turnirjev za grand slam je 24-letnica ugnala Poljakinjo Magdo Linette s 7:6, 6:2 po uri in 33 minutah.Za prvo lovoriko na turnirjih velike četverice se bo v soboto ob 9.30 pomerila s Kazahstanko Jeleno Ribakino. Zmagovalka Wimbledona je namreč za drugi finale v karieri po uri in 41 minutah s 7:6, 6:3 premagala Belorusinjo Viktorijo Azarenka.

LJUBLJANA - Košarkarji v evroligi so danes začeli 21. krog. V osrednji tekmi večera je v košarkarskem el clasicu madridski Real po podaljšku z 91:86 premagal Barcelono, Valencia Klemna Prepeliča pa je gostovala pri Albi in zmagala s 94:88. Prepelič je prispeval tri točke in pet podaj, z 20 točkami je bil najbolj učinkovit Jared Harper.

NEW YORK Košarkarji Denver Nuggets so v severnoameriški ligi NBA izgubili proti Milwaukee Bucks z 99:107. Slovenski košarkar Vlatko Čančar je ob porazu svojega moštva dosegel devet točk. Kar 60 pa jih je ob zmagi Portland Trail Blazers proti Utah Jazz s 134:124 dosegel Damian Lillard. To mu je uspelo četrtič v karieri.

ic/tb/alz/lr/nem/ic
© STA, 2023