Pregled - Slovenija, 26. 1. (četrtek)

Ljubljana, 26. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 26. januarja.

LJUBLJANA - Vlada je na seji potrdila besedilo pogodbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) za letos. Vrednost pogodbe je v primerjavi z lanskim letom višja za 243.600 evrov oziroma za dobrih deset odstotkov. Za podpis in izvajanje pogodbe je vlada pooblastila v. d. direktorice urada za komuniciranje Petro Bezjak Cirman. Predstavniki zaposlenih na STA ocenjujejo, da je pogodba v primerjavi s pogodbo za lani "pomemben korak naprej v smeri zagotavljanja tako finančne kot uredniške avtonomije". Med drugim odpravlja plačevanje na kos. Ponavljajo pa pričakovanje, da vlada letos poskrbi tudi za ustrezno nadgradnjo zakona o STA.

LJUBLJANA - Vlada je določila najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno zemeljskega plina, ki se uporablja kot energent v sistemih daljinskega ogrevanja, iz katerih toploto prejemajo zaščiteni odjemalci - socialne službe, vrtci, osnovne šole in zdravstveni domovi. Cena za ta plin je določena pri največ 79 evrov na megavatno uro, velja pa za nazaj od 1. januarja letos. Kljub ukrepanju vlade, ki je ta teden omejila tudi ceno variabilnega dela toplote za ogrevanje za gospodinjstva, so stiske v nekaterih občinah še vedno velike. Tokrat so nanje opozorili v Hrastniku.

BRDO PRI KRANJU - Predsednica države Nataša Pirc Musar je v nagovoru slovenskim diplomatom poudarila pomen odlične diplomacije, ki temelji na timskem delu. Bistveno je, da se poslušamo, sodelujemo in skupaj delamo za Slovenijo in njeno prepoznavnost tudi v mednarodnih okoljih, je dejala in se zavzela za usklajeno zunanjo politiko. Kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN je označila za pomemben cilj za vse nas in zatrdila, da se je pripravljena polno vključiti v proces pridobivanja podpore.

LJUBLJANA - Stranka Gibanje Svoboda praznuje eno leto delovanja. V tem času se je iz novinke na političnem parketu prebila v največjo parlamentarno in vladno stranko. A še bolj kot dosedanji dosežki je pomemben pogled na projekte in reforme, ki jih še morajo izpeljati, da bo Slovenija vrnjena na pot razvoja, so ob obletnici izpostavili v stranki. Prvak stranke in premier Robert Golob je ob tem ocenil, da je Gibanje Svoboda od ustanovitve prehodilo "ogromno pot". Največji uspeh pa je po njegovi oceni spremenjena družbena klima, ki da je ne čutijo samo državljani, ampak jo opažajo tudi v evropskih institucijah.

LJUBLJANA - Vlada je dala soglasje k finančnemu načrtu pokojninskega zavoda za letos, po katerem bo februarja izvedena redna uskladitev pokojnin in drugih prejemkov v višini 4,9 odstotka, marca pa uskladitev dodatka za pomoč in postrežbo in invalidnin za telesno okvaro v višini 9,8 odstotka. Načrtovano je tudi izplačilo letnega dodatka, so sporočili z vlade.

LJUBLJANA - Vlada je dala pozitivno mnenje h kandidaturi aktualnega generalnega državnega tožilca Draga Škete za nov mandat na tem mestu. V mnenju, ki ga bo poslala Državnotožilskemu svetu, navaja, da je kandidat osebnostno in strokovno primeren ter ustrezen za vnovično imenovanje za generalnega državnega tožilca.

LJUBLJANA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je za v.d. direktorice Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije imenovala Natašo Robežnik, umetnostno zgodovinarko in dosedanjo vodjo pedagoškega oddelka v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Za v.d. direktorice muzeja je imenovana do imenovanje direktorja po izvedenem javnem razpisu, vendar največ za eno leto, do vključno 26. januarja 2024.

LJUBLJANA - Poslanske skupine so na seji DZ večinoma napovedale podporo predlogu zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti, ki predvideva subvencije prevoznikom za vzpostavitev linij iz Slovenije. Izpostavile so velik padec letalskega potniškega prometa v Sloveniji ter pomen te povezanosti med drugim za gospodarstvo in turizem.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Radiotelevizije Slovenija je v sredo sprejel finančni načrt zavoda za leto 2023, je za STA potrdil njegov predsednik Borut Rončević. Zavod bo tako lahko normalno posloval in izvrševal poslovne načrte, je dodal. Sredi decembra, ko programsko-produkcijski načrt še ni bil potrjen, je namreč sprejel sklep o financiranju po dvanajstinah.

BRDO PRI KRANJU - Slovenija in Španija imata odlične odnose in se strinjata, da je v trenutni krizi ključna enotnost Evrope, sta poudarila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon in njen španski kolega Jose Manuel Albares, ki je bil gost posveta slovenskih diplomatov. Albares je izrazil podporo Sloveniji za članstvo v Varnostnem svetu ZN. Sestal se je tudi s predsednico Natašo Pirc Musar, premierjem Robertom Golobom in predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič.

STOCKHOLM - Slovenija bo v Rim februarja poslala policijskega atašeja, da bi še izboljšala izmenjavo informacij z Italijo, so po srečanju notranje ministrice Sanje Ajanović Hovnik z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem sporočili z notranjega ministrstva. Na srečanju ob robu zasedanja notranjih ministrov članic EU v Stockholmu sta se strinjala, da je sodelovanje med policijama zelo dobro.

STOCKHOLM - Slovenska ministrica za javno upravo v funkciji notranje ministrice Sanja Ajanović Hovnik se je na srečanju notranjih ministrov EU glede vračanja migrantov zavzela za manj zapleteno in hitrejšo uporabo člena 25a vizumskega zakonika, ki omogoča uvedbo določenih omejitev pri vizumski politiki v odnosu do države, ki ne sodeluje v zadovoljivi meri. Brez učinkovitega vračanja po njenih besedah ne bomo postavili temeljev za učinkovito migracijsko politiko in ne bomo sposobni resne in iskrene razprave o solidarnosti.

NOVO MESTO - Skupina Krka je leta 2022 ustvarila 1,7 milijarde evrov prihodkov, kar je deset odstotkov več kot leto prej in največ doslej. Prodaja se je povečala na večini Krkinih ključnih trgov ter pri vseh skupinah izdelkov in storitev. Čisti dobiček je bil s 361,1 milijona evrov za 17 odstotkov večji kot leta 2021, kažejo predhodni nerevidirani izkazi. V skupini za letos načrtujejo prodajo izdelkov in storitev v višini 1,755 milijarde evrov in čisti dobiček v znesku približno 300 milijonov evrov. Za naložbe bodo letos namenili skupaj 130 milijonov evrov. Med drugim naj bi v Krškem začeli graditi predvidoma 163 milijonov evrov vredne nove zmogljivosti za razvoj in proizvodnjo učinkovin.

MEŽICA - Tovarna akumulatorskih baterij (Tab) Mežica bo februarja s 40 zaposlenimi na Prevaljah začela izdelovati litij-ionske baterije, je ob predstavitvi projekta digitalne preobrazbe DIGITAB napovedal glavni izvršni direktor Taba Roman Burja. Predvidoma v sredini prihodnjega meseca bo proizvodnja stekla v novozgrajeni hali, ki jo je Tab v preteklosti kupil od Leka. Najprej bodo baterije sestavljali ročno, oktobra letos pa pričakujejo tudi novo avtomatsko linijo za sestavo modulov za shranjevanje električne energije, je napovedal Burja.

LJUBLJANA - Pesnica Svetlana Makarovič bo sprejela Prešernovo nagrado za življenjsko delo, ki jo je pred 23 leti zavrnila, saj jo je prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik. Ta se je v zadnjem obdobju znašel v središču pozornosti zaradi navedb redovnic o spolnih zlorabah. Pesnici bodo nagrado izročili na letošnji podelitvi Prešernovih nagrad.

LJUBLJANA - Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je končalo sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Potem ko je 17 obtoženih priznalo krivdo, so bili zaradi neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami obsojeni na že prestane kazni v zaporu oz. priporu, so poročali mediji.

tz/tz
© STA, 2023