Pregled - svet, 26. 1. (četrtek)

Ljubljana, 26. januarja - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 26. januarja.

KIJEV - V novih ruskih napadih z raketami in droni je bilo v Ukrajini ubitih skupno najmanj enajst ljudi, prav toliko je bilo ranjenih. Ruske sile so po navedbah ukrajinske vojske izstrelile 55 raket in 24 dronov kamikaz na cilje po vsej Ukrajini. Vse drone in najmanj 47 ruskih raket je ukrajinska zračna obramba sestrelila. Škodo je znova utrpela tudi energetska infrastruktura.

KIJEV/BERLIN/VARŠAVA/LONDON - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo po obljubi dobave bojnih tankov zahodne države zaprosil tudi za rakete dolgega dosega in bojna letala. Poljske oblasti so sporočile, da bodo 14 tankov leopard Kijevu dobavile v nekaj tednih. Nemčija je prihod 14 svojih leopardov napovedala za konec marca ali začetek aprila. Za konec marca so 14 tankov challenger napovedali tudi v Londonu.

MOSKVA - Odločitev zahodnih držav, da Ukrajini dobavijo sodobne bojne tanke, kaže na njihovo neposredno vpletenost v konflikt, je opozoril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da se je Ukrajina dolgo časa pripravljala na vojno in da pogovori med državama sedaj niso več mogoči.

RAMALA - V izraelski raciji v begunskem taborišču Dženin na zasedenem Zahodnem bregu je bilo ubitih devet Palestincev, več ljudi pa je bilo po navedbah palestinskega ministrstva za zdravje ranjenih. Izraelskim silam so očitali, da so vdrle v vladno bolnišnico Dženin in uporabile solzivec na otroškem oddelku. Palestinske oblasti so kasneje prekinile varnostno sodelovanje z Izraelom.

STOCKHOLM - Notranji ministri EU so se strinjali, da je treba pri spodbujanju tretjih držav k sodelovanju pri ponovnem sprejemanju migrantov uporabiti vsa razpoložljiva orodja. Izpostavili so člen vizumskega zakonika, ki omogoča omejitve na področju vizumske politike, je povedala pristojna švedska ministrica Maria Malmer Stenergard.

BRUSELJ - Izraelski predsednik Jicak Hercog je poslance Evropskega parlamenta v nagovoru pozval, naj si prizadevajo za izkoreninjenje antisemitizma v Evropi. Predsednica parlamenta Roberta Metsola pa je ob odprtju spominske slovesnosti v Bruslju holokavst označila za največji zločin v zgodovini.

ALGECIRAS - Moški je v sredo z mačeto napadel vernike v dveh cerkvah v mestu Algeciras na jugu Španije, pri čemer je ubil cerkovnika in ranil še štiri ljudi. Policija je že prijela osumljenca za napad, 25-letnega Maročana. Kot je sporočila, je bil že nekaj časa pod drobnogledom policije zaradi možne radikalizacije. V državi je bival nezakonito bival in so ga nameravali izgnati.

DUNAJ - Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je v parlamentu prisegel za drugi šestletni mandat, potem ko je bil izvoljen v prvem krogu predsedniških volitev lani jeseni. Ob prisegi je pozval k jasnejšemu mednarodnemu položaju Evropske unije in dodal, da EU še ni našla svoje prave geostrateške vloge.

WASHINGTON - Ameriški BDP se je lani okrepil za 2,1 odstotka, kar je precej manj kot leto prej, ko je rast znašala 5,9 odstotka, v prvi oceni ugotavlja ameriško ministrstvo za trgovino. Gospodarska rast se je upočasnila tudi v primerjavi zadnjih dveh lanskih četrtletij. V četrtem je na letno prilagojeni ravni znašala 2,9 odstotka, v tretjem pa 3,2 odstotka.

PRIŠTINA - Kosovske oblasti so pripravljene izpolniti vse obveznosti iz prej sprejetih sporazumov, je ob vnovičnem obisku Kosova v sredo sporočil posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak. Lajčak je Prištini tudi sporočil, naj se ne boji vzpostavitve skupnosti srbskih občin. Predlagal je oblikovanje skupnosti na osnovi enega od evropskih modelov.

SARAJEVO - Predstavniški dom parlamenta Bosne in Hercegovine je v sredo potrdil imenovanje novega sveta ministrov. V novi vladi pod vodstvom Borjane Krišto iz HDZ BiH ni največje bošnjaške stranke SDA Bakirja Izetbegovića in Demokratske fronte Željka Komšića. Vzpostavitev oblasti v BiH je pozdravila tudi mednarodna skupnost.

RIM - V Italiji so v okviru obsežne operacije proti mafijski združbi 'Ndrangheta aretirali 56 ljudi. Osumljeni so preprodaje mamil, izsiljevanja, nasilja, korupcije in nezakonitega posedovanja orožja. Policija je v okviru operacije zasegla premoženje v vrednosti 250 milijonov evrov.

RIM - V Italiji so iz hišnega pripora izpustili ženo in hčerko nekdanjega evropskega poslanca Antonia Panzerija, enega glavnih osumljencev v korupcijski aferi Katargate, ki pretresa Evropski parlament, potem ko je belgijsko tožilstvo odstopilo od zahteve po njuni izročitvi Belgiji.

BERLIN - V okviru preiskave domnevnega vohunjenja za Rusijo, ki je decembra že pripeljala do aretacije uslužbenca Zvezne obveščevalne službe (BND), so aretirali še enega človeka. Moški je osumljen sodelovanja z uslužbencem BND in naj bi zaupne informacije predajal ruski obveščevalni službi, je sporočilo nemško zvezno tožilstvo v Karlsruheju.

BERLIN - Nemško tožilstvo je sporočilo, da ni nobenih znakov, da bi šlo pri sredinem napadu z nožem na vlaku, v katerem sta bila ubita dva človeka, več potnikov pa ranjenih, za teroristično dejanje. Moški, 33-letni Palestinec, ki nima stalnega bivališča, je po navedbah oblasti v Nemčijo prišel leta 2014.

LONDON - Britanski premier Rishi Sunak je v sredo v parlamentu branil svojo odločitev, da za predsedujočega konservativne stranke imenuje Nadhima Zahawija, ki mu očitajo izogibanje davkom v času, ko je bil še finančni minister v prejšnji vladi. Opozicija Sunaka, ki je medtem obljubil preiskavo zadeve, poziva, naj Zahawija razreši.

ANKARA - Turške oblasti so Grčiji ponovno očitale militarizacijo, potem ko so Atene v preteklih dneh od Francije prejele nova bojna letala. V luči tega se je v Ankari sestal svet za nacionalno varnost, ki je razpravljal o "grškem oboroževanju in provokacijah v Egejskem morju".

FUKUOKA - V morju med Južno Korejo in Japonsko je v sredo potonila tovorna ladja, ki je plula pod hongkonško zastavo. Po zadnjih podatkih je od 13 najdenih članov posadke umrlo osem ljudi, med njimi šest kitajskih državljanov, je sporočil kitajski konzul v mestu Fukuoka Lu Guijun. Japonske oblasti tega števila žrtev zaenkrat še niso potrdile.

ZAGREB - Delavci zagrebškega komunalnega podjetja Čistoća so po treh dneh prekinili stavko, zaradi katere so hrvaško prestolnico preplavile smeti. Na delo so se vrnili po pogovoru in pisni izjavi zagrebškega župana Tomislava Tomaševića.

spo/spo
© STA, 2023