Pregled - svet, 23. 1. (ponedeljek)

Ljubljana, 23. januarja - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 23. januarja.

BRUSELJ - Zunanji ministri članic EU so se zavzeli za iskanje čim širše podpore ukrajinskemu mirovnemu načrtu, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Ob tem so se dogovorili o dodatnih 500 milijonih evrov za vojaško podporo Ukrajini. Ministri so tudi sprejeli četrti sveženj sankcij proti Iranu zaradi nasilnega zatiranja protestov v tej državi ter se dogovorili o vzpostavitvi civilne misije EU v Armeniji.

VARŠAVA/BRUSELJ - Poljska bo zaprosila nemško vlado za dovoljenje za dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini, je napovedal poljski premier Mateusz Morawiecki, čigar država je naklonjena pošiljanju omenjenih tankov Kijevu. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je sprva v nedeljo dejala, da Berlin temu ne bi nasprotoval, je bila do tega bolj zadržana.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nagovoru v nedeljo obljubil odločno ukrepanje proti nepravilnostim v državnem aparatu. Pred tem je bil namreč višji ukrajinski uradnik osumljen poneverbe, ukrajinsko obrambno ministrstvo pa, da je napihnilo cene v nedavno sklenjeni pogodbi za nakup hrane za vojake.

PRETORIA - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je bil ponovno oster do Zahoda. Kot je dejal, Zahod ni več v hibridni vojni z Rusijo, ampak skoraj v pravi vojni. Lavrov je to izrekel med obiskom v Južni Afriki, ki velja za tradicionalno rusko zaveznico na črni celini, s katero si Rusija v luči vojne v Ukrajini prizadeva še okrepiti vezi.

ZAGREB/CELOVEC/RIM - Sneg in močan veter sta povzročila težave v večjem delu Hrvaške, kjer je bil na nekaterih delih cest in avtocest prepovedan promet za vsa vozila. Zaradi snega so bili zaprti tudi nekateri deli cest v Črni gori. Močno sneženje je povzročilo težave z oskrbo z elektriko in v prometu na avstrijskem Koroškem, kjer je brez elektrike ostalo približno 3000 gospodinjstev. V primežu ekstremnega vremena se je znašla tudi Italija, ki jo mrazu in snegu pestijo tudi deževje in poplave.

MITROVICA - Pripadniki posebne enote kosovske policije so na severu Kosova streljali na vozilo, v katerem sta bila dva Srba, in enega od njiju ranili. Voznik avtomobila v streljanju ni bil poškodovan, sopotnika pa so ranili v prsni koš, so sporočili iz srbskega vladnega urada za Kosovo. Incident se je zgodil na nadzorni točki na Bistričkem mostu, ki je del magistralne ceste med Mitrovico in Raško na jugu Srbije.

PLOVDIV - Avstrijski kancler Karl Nehammer in notranji minister Gerald Karner sta obiskala Bolgarijo, kjer sta si ogledala razmere na bolgarsko-turški meji. Nehammer je ob tem na Evropsko komisijo naslovil zahtevo po dveh milijardah evrov za zaščito zunanje meje EU v Bolgariji.

PARIZ - Francoska vlada vztraja pri načrtovani pokojninski reformi, ki je v državi sprožila številne kritike in proteste. Kot je ob predstavitvi reforme ministrski ekipi, kar je zadnji korak pred obravnavo v parlamentu, poudaril minister za delo Olivier Dussopt, bi z opustitvijo načrta za zvišanje upokojitvene starosti reforma izgubila smisel.

LONDON - V Angliji in Walesu je na tisoče reševalcev znova stavkalo ter vnovič zahtevalo uskladitev plač z inflacijo in boljše delovne pogoje. Sindikati so britanske oblasti obtožili neukrepanja in vlado pozvali k pogovorom. Nove množične stavke v zdravstvu pa sindikati načrtujejo 6. februarja.

ALŽIR - Italijanska premierka Giorgia Meloni je v Alžiriji podpisala sporazum o krepitvi sodelovanja med državama na področju energetike. Ob tem je italijanska energetska multinacionalka Eni z alžirskim državnim energetskim podjetjem Sonatrach podpisala dva sporazuma, na podlagi katerih bi Rim do zime 2024-25 lahko postal neodvisen od ruskega plina.

TOKIO - Japonski premier Fumio Kishida je napovedal nujne ukrepe za rešitev upadanja rojstev v državi, ki se sooča s hitrim staranjem prebivalstva. Opozoril je, da nizka stopnja rodnosti in staranje prebivalstva predstavljata veliko tveganje za družbo. Kot enega od ukrepov je Kishida napovedal ustanovitev nove vladne agencije.

LOS ANGELES - Osumljenec za sobotni napad na plesno dvorano v Monterey Parku v Los Angelesu si je v nedeljo sodil sam, potem ko so policijske enote obkolile kombi, v katerem je bil. Gre za 72-letnega Američana azijskega porekla, Huu Can Trana. Motiv za napad, v katerem je umrlo deset ljudi, še ni znan. Predsednik ZDA Joe Biden je v spomin na žrtve ukazal na pol droga spustiti zastave pred zveznimi zgradbami po svetu.

MOSKVA - Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je izgnalo estonskega veleposlanika in znižalo raven diplomatskih odnosov med državama. Estonijo je obtožilo rusofobije, veleposlanik pa bo moral državo zapustiti 7. februarja. V odziv na ta ukrep sta Estonija in Latvija izgnali ruska veleposlanika.

LONDON - Odvisnost prebivalcev Velike Britanije od socialnih prejemkov je dosegla rekordno raven. V letih 2020 in 2021 je 54 odstotkov posameznikov oziroma okoli 36 milijonov ljudi živelo v gospodinjstvih, ki so prejemala več socialnih prejemkov kot pa prispevala davkov, je pokazala raziskava agencije Civitas.

vb/vb
© STA, 2023