Pregled - Slovenija, 23. 1. (ponedeljek)

Ljubljana, 23. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 23. januarja.

LJUBLJANA - Večji del države so zajele obilnejše padavine, težave je povzročal tudi močan veter. V Vipavski dolini je burja mestoma dosegala hitrost do 140 kilometrov na uro. Burja in sneženje sta ponekod povzročila izpade elektrike ter podaljšala potovalne čase, predvsem na primorski avtocesti in vipavski hitri cesti, ki sta bili večji del dneva zaprti za promet. Posamezni odseki avtocest so bili zaprti, promet je bil upočasnjen tudi zaradi plužnih in posipnih skupin ter zdrsov tovornih vozil. Na več avtocestnih odsekih so iz prometa izločali tovorna vozila, ponekod so promet ovirala tudi podrta drevesa. Pristaniška kapitanija Koper je zaradi močnega vetra zjutraj priprla koprsko pristanišče. Sneženje se po podatkih agencije za okolje na jugu države sicer umirja, prav tako tudi burja na Primorskem. Največ preglavic je oblino sneženje povzročalo predvsem na Štajerskem, Koroškem in Dolenjskem. V olimpijskem centru v Češči vasi pri Novem mestu je preobilen moker sneg zrušil napihljivo streho tamkajšnjega velodroma.

LJUBLJANA - V NSi so po odločitvi vlade o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije začeli pripravo interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. Ocenjujejo, da je omenjena odločitev vlade "korak v napačno smer", poslanska skupina NSi pa osamosvojitev Slovenije razume kot "temeljno dejanje naše državnosti". Za vložitev interpelacije potrebujejo 10 poslanskih podpisov, poslanska skupina NSi pa šteje osem poslancev. Manjkajoča dva glasova bodo najverjetneje iskali v poslanskih klopeh SDS. Skupnost muzejev Slovenije, Slovensko muzejsko društvo in Mednarodni muzejski svet Slovenija pa so v skupni izjavi ob polemikah ob združitvi muzejev zapisali, da jih spremljajo z obžalovanjem, saj po njihovi oceni mečejo slabo luč na delovanje muzejev v Sloveniji.

LJUBLJANA - Vladna stran je sindikatom javnega sektorja predstavila analizo stanja na področju plačnega sistema v javnem sektorju, pa tudi širši javno-finančni pogled. Današnji sestanek tako še na pomenil začetka pogajanj. Še pred njihovim začetkom se mora namreč do izhodišč za reformo plačnega sistema v javnem sektorju opredeliti vlada.

LJUBLJANA - DZ je začel redno sejo z odgovori ministrov na poslanska vprašanja. Med njimi je glede plač pravosodnih funkcionarjev odgovarjala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Pojasnila je, da vlada že obravnava predlog zakona, s katerim bo uredila izplačevanje dodatka k plačam pravosodnih funkcionarjev. Predlog je že medresorsko usklajen, veljal pa bo do uveljavitve reforme plač v javnem sektorju, je še povedala.

LJUBLJANA - Poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice so uskladili in podpisali zavezo za sodelovanje in podporo pri izvedbi zdravstvene reforme, so sporočili iz koalicije. Svoj podpis pod zavezo, ki sicer vključuje 10 prioritet za izvedbo zdravstvene reforme in časovnico za njihovo izvedbo, je prispevalo vseh 53 koalicijski poslancev.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v predsedniški palači gostila koordinatorja Levice Luko Mesca in vodjo poslanske skupine Levica Mateja Tašnerja Vatovca. Na srečanju so spregovorili o morebitnih ustavnih spremembah, tudi volilnega sistema, zdravstveni reformi ter podnebni politiki in zeleni prihodnosti, so sporočili iz urada predsednice.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je zavrnilo zahtevo za začasno zadržanje zadnje novele zakona o dohodnini, ki jo je skupaj z zahtevo za oceno ustavnosti konec lanskega leta vložila skupina poslancev SDS in NSi. Je pa soglasno sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno, je razvidno iz sklepa ustavnega sodišča.

LJUBLJANA - Delničarji Petrola na skupščini niso sledili predlogu SDH, naj se odpokliče člana nadzornega sveta Aleksandra Zupančiča. Izvedeli so, s kakšno izgubo je lani poslovala hčerinska družba Geoplin, predsednica uprave Nada Drobne Popović je predstavila tudi aktivnosti za povrnitev škode zaradi reguliranih cen energentov v lanskem letu.

LJUBLJANA - Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) je skladno z napovedmi zaradi domnevnega oškodovanja naročnikov v ocenjeni vrednosti 52,3 milijona evrov vložilo kolektivno tožbo zoper operaterja A1 Slovenije. VZMD je kolektivno tožbo že konec decembra vložil zoper Telekom Slovenija, napovedal pa jo je tudi za druge operaterje. Operaterji so vse očitke VZMD zavrnili kot neutemeljene.

LJUBLJANA - Izredna izplačila, kot so 13. plače in božičnice, so novembra lani tradicionalno zvišala povprečno plačo. Ta je v neto znesku znašala 1479,56 evra, kar je nominalno 12,3 odstotka več kot oktobra, realno pa 11,3 odstotka več. Povprečni bruto znesek izrednega izplačila je po podatkih statističnega urada znašal nekaj manj kot 930 evrov.

LJUBLJANA - Ljubljanski mestni svet se je sestal na prvi izredni seji. Razpravljali naj bi o 13 predlogih sklepov opozicije glede zdravstva, med njimi tudi o zahtevi za zamenjavo vodstva Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana in direktorice Antonije Poplas Susič, a so možnost za razpravo dobili le člani koalicije in župan Zoran Janković. Vseh 13 predlaganih predlogov naj bi namreč že izvajali.

LJUBLJANA - Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je sklenil, da se postopek razrešitve Andreja Graha Whatmougha, ki je zdaj v. d. generalnega direktorja zavoda, v času vložene pobude za razrešitev pa je bil še generalni direktor, ustavi. Večina članov sveta je menila, da ga ni mogoče razrešiti z mesta generalnega direktorja, saj mu je mandat prenehal. Grah Whatmough je sicer po napovedani zaostritve stavke za 24. januar pogajalski skupini stavkovnega odbora predlagal nadaljevanje pogajanj in nov stavkovni sporazum, je sporočilo generalno vodstvo stavkovnega odbora novinarskih sindikatov. Če do konca tedna ne bo napredka, bodo stavkovne aktivnosti zaostrili.

BRUSELJ - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je udeležila zasedanja zunanjih ministrov EU. Kot je dejala, so se strinjali, da je treba nadaljevati izvajanje pritiska na Črno goro, da bi imenovala manjkajoče ustavne sodnike in izšla iz globoke politične in institucionalne krize. Zavezali so se tudi k nadaljnji pomoči Črni gori pri tem. Ministrica se je sešla tudi z italijanskim kolegom Antoniem Tajanijem, s katerim sta govorila o sodelovanju pri upravljanju migracij na zahodnobalkanski migracijski poti po vstopu Hrvaške v schengen. Zagotovila mu je, da podatki o migracijah niso tako alarmantni, da bi bilo treba uvajati dodatne ukrepe.

LJUBLJANA - Po priznanju krivde prvoobtoženega v zadevi Balkanski bojevnik Dragana Tošića so, z izjemo enega, krivdo priznali tudi drugi obdolženci. Tožilstvo za vse predlaga kazen v višini že prestanih kazni v zaporu oz. priporu. Senat je sklenil, da bo sodbo razglasil v četrtek ob 10. uri.

KRANJ - Kranjsko okrožno sodišče je v obravnavi odškodninske tožbe, ki jo je predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša vložil zaradi zadeve Patria, z delno sodbo zavrnilo tožbeni zahtevek zoper nekdanjo tožilko in sodnike. Rok za pritožbo se izteče 21. februarja, je razvidno iz sodbe, ki jo je Janša danes objavil na Twitterju.

DAVOS - Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Čelik je na nedavni konferenci ministrov za kulturo o visokokakovostni kulturi gradnje v Švici podpisal ustanovno listino za Davoško zavezništvo za kulturo gradnje. Konferenca je bila posvečena vlogi gradbeništva in nepremičninske industrije, v kateri kulturo gradnje vidijo kot skupno dobro.

FRANKFURT - Svetovna premiera opere Blühen (Razcvet) skladatelja Vita Žuraja in libretista Händla Klausa v Frankfurtski operi je velik uspeh za sodobno opero, je po nedeljski praizvedbi ocenil nemški radio Südwestrundfunk. Skladatelj je napisal glasbo, ki je "zadela v bistvo", so zapisali pri časniku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

apo/apo
© STA, 2023