Pregled - šport, 22. 1. (nedelja)

Ljubljana, 22. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 22. januarja.

KRAKOV - Slovenska moška rokometna reprezentanca je na svoji zadnji tekmi na letošnjem svetovnem prvenstvu na Švedskem in Poljskem v Krakovu premagala Črno goro z 31:23 (15:8). V slovenski izbrani vrsti je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Aleks Vlah s šestimi goli, Domen Novak je prispeval pet zadetkov. Končna uvrstitev slovenskih rokometašev na letošnjem svetovnem prvenstvu bo znana po ponedeljkovih tekmah v skupinah 3 in 4 v Katovicah in Malmöju. Uvrstitev med prvih deset prinaša nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za poletne olimpijske igre v Parizu 2024.

KRAKOV - Današnje tekme zadnjega, 3. kroga drugega dela moškega rokometnega prvenstva na Poljskem in Švedskem so prinesle sedmega četrtfinalista. To je postala reprezentanca Madžarske, ki se je tako med osmerico pridružila Franciji, Španiji, Švedski, Nemčiji, Norveški in Egiptu. V večerni tekmi za prvo mesto v skupini 1 je Francija z 28:26 slavila proti Španiji. V skupini 2 v Göteborgu je sogostiteljica prvenstva Švedska premagala Portugalsko z 32:30 in osvojila prvo mesto v skupini. Madžarska pa je pričakovano ugnala Zelenortske otoke z 42:30. Prav Madžari pa so si z drugim mestom priigrali četrtfinale. Imeli so sicer enako število točk kot Islandija in slabšo razliko v danih in prejetih zadetkih, a so dobili medsebojni dvoboj na tem SP.

LJUBLJANA - Rokometašice Krima Mercatorja so v 12. krogu lige prvakinj v ljubljanskem Tivoliju premagale Banik Most z 42:31 (24:11). Izbranke Dragana Adžića bodo v 13. krogu v soboto gostovale pri Kristiansandu. Krimovke so po zanesljivem porazu proti Ferencvarosu v prejšnjem krogu tokrat morale zmagati, če so želele obdržati možnosti za šesto mesto v skupini A, ki vodi v nadaljevanje tekmovanja. V zadnjih dveh krogih Krim čakata precej zahtevnejši nalogi, in sicer gostovanje pri Kristiansandu in domača tekma z Bukarešto.

SAPPORO - Domači smučarski skakalec Ryoyu Kobayashi je zmagovalec zadnje tekme ta konec tedna v japonskem Sapporu. Drugo mesto je zasedel Norvežan Halvor Egner Granerud, tretje pa Nemec Eisenbicher. Med deseterico najboljših so končali štirje Slovenci, najvišje je bil Domen Prevc na četrtem mestu. Šesti je bil Peter Prevc, deveti Anže Lanišek, deseti pa Timi Zajc, ki je bil po prvi seriji tretji. Od Slovencev sta točke osvojila še Lovro Kos, ki je bil 16., in Žiga Jelar, ki je po najslabšem dosežku v drugi seriji padel z desetega na 28. mesto. Brez finala je ostal v soboto desetouvrščeni Žak Mogel, ki je zasedel končno 40. mesto.

CORTINA D'AMPEZZO - Norvežanka Ragnhild Mowinckel je zmagovalka superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Cortini d'Ampezzo. Drugo mesto je osvojila Avstrijka Cornelia Hütter, tretje domačinka Marta Bassino. Ilka Štuhec je dan po zmagi na smuku s 13. mestom odpeljala svoj najboljši superveleslalom v svetovnem pokalu v štirih letih.

BANSKO - Italijan Maurizio Bormolini in Švicarka Julie Zogg sta zmagovalca deskarskega paralelnega slaloma za svetovni pokal v Bolgarskem Banskem. Edini Slovenec v izločilnih bojih Žan Košir je izpadel v osmini finala in na koncu osvojil 15. mesto. Rok Marguč je bil 19., Tim Mastnak pa 22. Košir je v osmini finala nastopil proti tretjemu najhitrejšemu v kvalifikacijah Avstrijcu Arvidu Aunerju ter napravil napako in končal daleč za svojim tekmecem.

MILANO - Francoza Renaud Jay in Richard Jouve sta bila najboljša na ekipni sprinterski tekmi za svetovni pokal smučarjev tekačev v Livignu v Italiji. Miha Šimenc in Vili Črv sta v prvi slovenski ekipi zasedla 11. mesto, zaostala sta 14,58 sekunde. Med tekačicami sta bili prvi Švedinji Linn Svahn in Maja Dahlqist.

ANTERSELVA - Norveška moška biatlonska štafeta je zmagovalka zadnje preizkušnje na postaji svetovnega pokala v italijanski Anterselvi. Drugi so bili Francozi, tretji Nemci. Slovenska četverica je zasedla deseto mesto. Za slovenijo so danes nastopili Alex Cisar, Miha Dovžan, Rok Tršan in Anton Vidmar. Pri ženskah so zmagale francoske biatlonke, premagale so Švedsko in Nemčijo. Slovenska zasedba je bila 12., potem ko je zadnja Francozinja ujela Polono Klemenčič.

KITZBÜHEL - Švicar Daniel Yule je drugič po letu 2020 zmagal na slalomski klasiki za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kitzbühelu. Štiri desetinke sekunde je na drugem mestu zaostal lanski zmagovalec, Britanec Dave Ryding, ki je za pičlo stotinko prehitel Norvežana Lucasa Braathena na tretjem mestu. Štefan Hadalin in Tijan Marovt sta ostala brez finala.

BELJAK - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 43. kroga lige ICEHL v gosteh izgubili z beljaško ekipo VSV s 3:5 (1:1, 1:2, 1:2).

RABAT - Najboljša slovenska strelca v trapu Jasmina in Boštjan Maček sta na današnji mešani ekipni tekmi za svetovni pokal v Rabatu zasedla deveto mesto. Brat in sestra iz Bodoncev sta v treh serijah zadela 132 letečih tarč, od tega je 42-letna Jasmina prispevala 67, osem let starejši Boštjan Maček pa 65 zadetkov.

MONTE CARLO - Francoz Sebastien Ogier je zmagovalec relija Monte Carlo, uvodne postaje svetovnega prvenstva. Osemkratni svetovni prvak je že devetič zmagal na Monteju, kar je rekord. Član Toyotine ekipe je za 18,8 sekunde ugnal moštvenega kolega in branilca naslova, Finca Kalleja Rovanperäja. Za 39-letnim Ogierjem, ki je po številu zmag na Monteju prehitel rojaka in devetkratnega svetovnega prvaka Sebastiena Loeba (osem zmag), in Rovanperäjem je tretje mesto osvojil Belgijec Thierry Neuville, ki vozi za Hyundai. Ta je zaostal 44,6 sekunde.

MELBOURNE - Ameriška teniška igralka Jessica Pegula je tretjič zapovrstjo napredovala v četrtfinale odprtega prvenstva Avstralije. Tretja nosilka je v osmini finala premagala Čehinjo Barboro Krejčikovo s 7:5, 6:2. Presenečenje pa je pri moških pripravil Čeh Jiri Lehečka, ki je ugnal Kanadčana Felixa Auger-Aliassima. Izpadli sta tudi prva nosilka Poljakinja Iga Swiatek in sedmopostavljena Američanka Coco Gauff. Premagali sta ju Jelena Ribakina iz Kazahstana ter Jelena Ostapenko iz Latvije. Pri moških sta napredovala Američan Sebastian Korda in Rus Karen Hačanov, ki sta bila boljša od Poljaka Huberta Hurkacza in Japonca Yoshihita Nishioke.

NASHVILLE - Ekipa Nashville Predators je v severnoameriški hokejski ligi NHL doma premagala Los Angeles Kings s 5:3. Anže Kopitar je kot podajalec sodeloval pri prvih dveh uspešnih akcijah gostov. Najprej je kapetan kraljev podal Seanu Durziju v 10. minuti uvodne tretjine za 1:2, nato pa za izenačenje na 2:2 Adrianu Kempeju v sedmi minuti drugega dela.

tb/ad/lr/am/alz/jz/zzb
© STA, 2023