Pregled - svet, 22. 1. (nedelja)

Ljubljana, 22. januarja - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 22. januarja.

PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron je slovesnosti ob 60-letnici elizejske pogodbe dejal, da bi morali biti Nemčija in Francija pionirki pri razvoju Evrope, nemški kancler Olaf Scholz pa je poudaril, da je sodelovanje med državama ključno za Evropo. Na skupni seji sta sestali tudi vladi obeh držav ter predstavniki parlamentov.

PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron ne izključuje možnosti dobave francoskih bojnih tankov leclerc Ukrajini. Je pa opozoril, da to ne sme voditi k eskalaciji konflikta, da je treba upoštevati raven usposobljenosti ukrajinskih vojakov, pa tudi, da dobava ne sme okrniti francoske obrambne sposobnosti.

WASHINGTON - Na domu ameriškega predsednika Joeja Bidna v zvezni državi Delaware so med petkovo skoraj 13 ur dolgo preiskavo našli še šest zaupnih dokumentov, je v soboto sporočil Bidnov odvetnik Bob Bauer. Gre za dokumente iz časa, ko je bil Biden senator in nato podpredsednik ZDA.

JERUZALEM - Izraelski premier Benjamin Netanjahu je odstavil ministra za notranje zadeve in zdravje Arja Derija iz ultraortodoksne stranke Šas. To je storil po tistem, ko je vrhovno sodišče pred dnevi razsodilo proti imenovanju Derija, ker je bil obsojen v povezavi z utajo davkov.

BRATISLAVA - Sobotni referendum o spremembi ustave na Slovaškem, ki bi omogočila razpustitev parlamenta pred koncem mandata, zaradi prenizke udeležbe ni uspel. Po podatkih volilne komisije se ga je udeležila le dobra četrtina volilnih upravičencev. Da bi bil veljaven, bi se ga moralo udeležiti najmanj 50-odstotkov volivcev.

WELLINGTON - Novozelandska laburistična stranka je za svojega novega vodjo imenovala 44-letnega poslanca in ministra Chrisa Hipkinsa. Na čelu stranke je nasledil Jacindo Ardern, ki je v četrtek napovedala odstop, v sredo pa bo od nje prevzel še vodenje vlade. Hipkins je dejal, da bo njegova glavna skrb zagon gospodarstva.

LIMA - Reševalci so v soboto evakuirali okoli 400 domačih in tujih turistov, ki so obtičali v inkovskem mestu Machu Picchu, je sporočilo perujsko ministrstva za turizem. Znamenitost so zaradi neredov, ki pretresajo Peru, v soboto za nedoločen čas zaprli.

ATENE - Na letališču v Atenah je po obvestilu o podtaknjeni bombi pristalo letalo družbe Ryanair iz Katovic z več kot 190 ljudmi na krovu. Po pregledu na letalu niso našli nič sumljivega.

ALEP - V zrušenju petnadstropne stanovanjske stavbe je umrlo 16 ljudi, tudi otroci. Do zrušenja je prišlo v v kurdski četrti Šejk Maksud v tem drugem največjem mestu na severu Sirije. Stavba naj bi se zrušila, ker je v temelje prišla voda.

LOS ANGELES - Na praznovanju kitajskega novega leta v Kaliforniji je v soboto zvečer po lokalnem času prišlo do streljanja. Umrlo je deset ljudi, še najmanj deset drugih je bilo ranjenih, storilec pa je še na begu.
Strelec je imel po navedbah prič polavtomatsko puško, streljal pa je vse povprek.

PEKING - Kitajci so praznovali novo leto po lunarnem koledarju, ki bo v znamenju zajca in bo trajalo do 9. februarja 2024. Praznovanja letos niso zaznamovali covidni ukrepi, saj je Peking na začetku minulega meseca odpravil politiko ničelne tolerance do novega koronavirusa.

ZAGREB - Zaradi snega, poledice in orkanskega vetra je bil v velikem delu Hrvaške oviran promet. Snežilo je tudi v višjih delih Dalmacije. Sneg je težave povzročal tudi v zahodnem delu Bosne in Hercegovine, kjer je v zametih ostalo več vozil, ter v Črni gori, kjer je obstal vlak.

sk/msc/sg/spo/rp/sk
© STA, 2023