Pregled - šport, 18. 1. (sreda)

Ljubljana, 18. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 18. januarja.

KRAKOV - Slovenska moška rokometna reprezentanca je na prvi tekmi glavnega dela svetovnega prvenstva na Švedskem in Poljskem v Krakovu premagala Iran z 38:21.Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana so z odliko opravili prvo nalogo v glavnem delu tekmovanja. Iranci jim v njunem premiernem dvoboju na velikih tekmovanjih niso povzročili nobenih težav, po zanesljivi predstavi so na svoj račun vpisali dve točki in ostali med kandidati za četrtfinale.Ključni tekmi za preboj na izločilne tekme sta šele pred njimi, v petek se bodo pomerili s Španci, v nedeljo pa še s Črnogorci. V slovenski reprezentanci je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Domen Makuc s šestimi goli, Blaž Janc, Nejc Cehte in Aleks Vlah so dosegli po pet za

LJUBLJANA - Košarkarji Cedevite Olimpije so doživeli nov poraz v evropskem pokalu, ki jih je še dodatno oddaljil od uvrstitve v izločilne boje. V enajstem krog so morali v Stožicah priznati premoč romunski ekipi Cluj Napoci, ki je bila boljša z 88:80. Ljubljančani po devetem porazu ostajajo na dnu desetčlanske skupine A, do konca rednega dela pa je še sedem tekem. V izločilne boje se bo uvrstilo prvih osem ekip, Cedevita Olimpija pa za ciljem zaostaja dve zmagi. Najboljša posameznika pri Cedeviti Olimpiji sta bila Yogi Ferrell, ki je dosegel 27 točk, in Lovro Gnjidić s 13 točkami.Izbranci trenerja Jurice Golemca bodo v prihodnjem krogu 25. januarja gostovali pri Juventut Badaloni, naslednja domača tekma pa jih čaka 1. februarja proti Umani Reyer iz Benetk.

BUSTO ARSIZIO - Odbojkarice Nove KBM Branika so izgubile tudi povratno tekmo osmine finala pokala Cev. V Bustu Arsiziu proti istoimenski ekipi tako kot v Mariboru niso dobile niti niza, Italijanke so bile za nekaj razredov boljše tekmice. Tekma se je končala z izidom 3:0, nizi so se končali na 11, 14 in 17.

MELBOURNE - Slovenska teniška igralka Kaja Juvan je izpadla v drugem krogu odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. S 6:2, 6:1 jo je po 59 minutah premagala Kazahstanka Jelena Ribakina. Zmagovalka lanskega Wimbledona je hitro prevzela pobudo in ves čas napadala drugi servis Ljubljančanke. Ta je osvojila le dve od 14 točk z drugim začetnim udarcem, Kazahstanka pa je do odvzemov servisa prišla po dvakrat v vsakem nizu. V članski konkurenci na turnirju od Slovenk ostaja le Tamara Zidanšek, ki jo čaka še nastop v konkurenci dvojic. Z Japonko Eri Hozumi se bo v prvem krogu pomerila proti ukrajinsko-belgijski navezi Anhelina Kalinina/Alison Van Uytvanck. Obračun bo predvidoma na sporedu jutri ali v petek.

MELBOURNE - Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal je izgubil v drugem krogu odprtega prvenstva Avstralije. Branilec lanske zmage je ob koncu drugega niza zaprosil za zdravniško pomoč, imel težave z gibanjem, na koncu pa je moral po dveh urah in 31 minutah priznati premoč Američanu Mackenzieju McDonaldu s 4:6, 4:6, 5:7. Rus Danil Medvedjev, Grk Stefanos Cicipas in Američanka Coco Gauff so zanesljivo napredovali v tretji krog, od visoko postavljenih igralk sta izpadli Rusinja Darja Kasatkina in Brazilka Beatriz Haddad Maia.

TANUNDA - Nemec Phil Bauhaus je zmagovalec prve etape na kolesarski dirki po Avstraliji. V ciljnem sprintu krožne etape v Tanundi je ugnal dva domačina, Caleba Ewana in Michaela Matthewsa. V skupnem seštevku še naprej vodi Italijan Alberto Bettiol.

ic/ad/alz/zza/lr/zzb/ic
© STA, 2023